Wanneer je koffie drinkt, ervaar je het opwekkende effect van de cafeïne die er in zit. Cafeïne beïnvloedt namelijk een mechanisme in je hersenen dat invloed heeft op je energie. Je hersenen krijgen normaliter een signaal van het molecuul adenosine, wat je moe laat voelen door de hersenactiviteit te verlagen.
Bij een kleine hoeveelheid, bijvoorbeeld met het drinken van 1 à 2 kopjes koffie, verbetert cafeïne de concentratie en prestatie en verdrijft het vermoeidheid. Het nemen van te veel cafeïne kan nadelige effecten hebben, zoals rusteloosheid, angstgevoelens, slaapproblemen of hoofdpijn.
Koffie stimuleert de productie van cortisol; daarom krijg je er energie van! Maar het betekent dus ook een extra belasting voor je lichaam. Pas hiermee op, vooral als je een autoimmuunziekte hebt. Je bijnieren en cortisol hebben namelijk invloed op je immuunsysteem, dat bij een autoimmuunziekte al uit balans is.
Te veel koffie is ongezond, omdat het kan zorgen voor een hoge bloeddruk, en zoals het onderzoek aangeeft een vergroot het risico op hartziekten. Daarnaast kun je last krijgen van bijwerkingen zoals duizeligheid, trillerig worden, hoofdpijn of kan een abnormale hartslag.
Cafeïne stimuleert tal van lichaamsfuncties. Het werkt direct op de hersenen en stimuleert daar de afgifte van het stresshormoon adrenaline, wat op zijn beurt de afgifte van dopamine stimuleert. Dopamine is een neurotransmitter, die je hersenen stimuleert en waardoor je je gelukkiger voelt.
Voor mensen die vaak gestresst zijn, is het niet aan te raden om veel koffie te drinken. De onrust zal alleen maar toenemen. Ook mensen die regelmatig met paniekaanvallen te kampen hebben, kunnen de koffie beter laten staan. Het bevorderd namelijk de eerder beschreven rusteloosheid, duizeligheid, hartkloppingen enz.
Goed nieuws voor de koffieleuten onder ons: koffie blijkt goed voor de lever. Een Amerikaanse studie laat zien dat mensen die veel koffie drinken, minder schadelijke eiwitten in hun lever hebben in vergelijking met de koffieonthouders. Dit geldt voor de koffie met én zonder cafeïne.
Wanneer cafeïne in de hersenen aankomt, past het in de receptoren die normaal worden bezet door het op vergelijkbare wijze gevormde adenosinemolecuul. De opname van adenosine door deze receptoren zorgt ervoor dat je je moe gaat voelen.
En de gezonde winnaar is…
Thee! Allebei de dranken hebben veel gezonde eigenschappen, maar thee scoort net wat hoger op de gezondheidsladder dan koffie en is daarmee de winnaar. Door de cafeïne in de meeste thee- en koffiesoorten is het wel aan te raden om beide niet meer te drinken na 20.00 uur.
Alle volkswijsheid ten spijt, koffie heeft geen invloed op de dronken of nuchtere toestand. Het alcoholpercentage in het lichaam blijft na het koffiedrinken hetzelfde. Men blijft dus even dronken of nuchter als daarvoor.
Het is de schuld van je genen
De gevoeligheid van de hersenen voor caffeine verschilt van persoon tot persoon en ligt totaal aan de grote van het gedeelte in de hersenen dat op caffeine reageert. De mensen waarbij de receptoren sterker reageren op caffeine, voelen zich na een kopje koffie meer on edge.
Een bijnieruitputting is geen erkende aandoening. Er bestaat dan ook geen officiële behandeling voor een bijnieruitputting. Klachten zoals vermoeidheid, duizelingen, stress, depressie en de drang naar zoet en zout kunnen ten grondslag liggen aan een andere aandoening.
"Cafeïne kan de uitscheiding van cortisol verhogen, maar dat hangt ook weer samen met andere factoren zoals stress of sporten. Een verhoging van het cortisol-niveau komt meer door chronische stress en niet door een kopje koffie." Sterker nog, koffie past volgens Orie juist bij een gezonde levensstijl.
Gezonde volwassenen kunnen ongeveer gemiddeld 400 mg cafeïne per dag innemen zonder dat negatieve effecten te verwachten zijn. Dat komt neer op maximaal ongeveer 6 kopjes (125 milliliter) koffie per dag, als je daarnaast geen andere voedingsmiddelen met cafeïne neemt.
Dat maakt de kans op een herseninfarct, trombosebeen of longembolie kleiner. Er zijn 2 soorten sterke bloedverdunners: cumarines en DOAC's. Cumarines maken de werking van vitamine K minder, waardoor uw bloed minder snel stolt.
Wie regelmatig te veel cafeïne binnenkrijgt, kan last krijgen van rusteloosheid, angstgevoelens, prikkelbaarheid, hoofdpijn, beven, duizeligheid, suizende oren en hartkloppingen. Te veel cafeïne kan het ook moeilijk maken om in slaap te vallen. Wat te veel is, verschilt sterk per persoon.
Gelukkig is er thee: tientallen varianten, hartstikke lekker en net als de meeste warme theeën -bevatten Pickwick theeën geen calorieën. Tenzij jij er zelf suiker of melk bij doet natuurlijk.
Koffie en andere dranken met cafeïne dragen net als water bij tot de vochtinname. Dat koffie vochtafdrijvend is, en je dus meer vocht zou verliezen dan je binnenkrijgt klopt niet. Cafeïne zorgt er alleen voor dat het vocht het lichaam sneller verlaat, doordat het de nieren stimuleert.
Hoe gezond is zwarte thee met melk? Cardiologen van het Berlijnse ziekenhuis Charité hebben in een onderzoek ontdekt dat het toevoegen van melk aan zwarte thee de gezonde eigenschappen ervan teniet doet.
Uit onderzoek is gebleken dat het piekniveau van cafeïne zich binnen 30 tot 60 minuten ná consumptie bevindt. Na het drinken van een kopje koffie profiteer je dus een halfuur tot een uur later maximaal van de gevolgen. Voordat de cafeïne volledig uit het lichaam verdwenen is, ben je al snel 6 uur verder.
Moeheid komt meestal door slaapproblemen. Maar ook psychische of lichamelijke oorzaken zijn mogelijk. Psychische oorzaken hebben te maken met hoe u zich voelt en waar u aan denkt. Lichamelijke oorzaken hebben te maken met wat u aan uw lijf voelt (jeuk, pijn) en met allerlei ziekten.
Onderzoek heeft aangetoond dat koffie de opname van het schildklierhormoon (levothyroxine) remt. Zelfs als je enkele uren na inname van je schildkliermedicijn koffie drinkt, kan dat nog invloed hebben.
Cafeïne heeft net zoals alcohol en sodium en uitdrogend effect op de huid. En wanneer de huid niet goed genoeg is gehydrateerd, zul je dit zien aan de huid. Daarnaast hebben verschillende studies laten zien dat cafeïne ervoor kan zorgen dat acne wordt verergerd.
Uit onderzoek blijkt dat koffie wel degelijk goed voor je gezondheid is vanwege de cafeïne en antioxidanten die er in zitten. Cafeïne heeft een oppeppend effect, en antioxidanten versterken het immuunsysteem en bestrijden ontstekingen.