De laatste jaren is de Phytophthora schimmel agressiever geworden. Hierdoor kan de schimmel zich sneller ontwikkelen. Ter voorkoming van Phytophthora heeft Syngenta een breed pakket aan middelen: REVUS®, AMPHORE® FLEX en het product CARIAL® STAR tegen Phytophthora én Alternaria.
Verwijder alle aangetaste plantdelen en -resten uit de kas. Ontsmet het drainwater en gebruik geen water wat mogelijk besmet is. Phytophthora kan zich namelijk ook via het voedingswater verspreiden. Desinfecteer de kas tijdens de teeltwisseling grondig om te voorkomen dat de schimmel achterblijft in de kas.
De schimmel overleeft als mycelium in knollen en groeit door de stengel in. Wanneer de bovengrondse delen zijn bereikt worden er sporangioforen gevormd die uit de huidmondjes van stengels en bladeren naar buiten komen. Hierop verschijnen sporangiën die vrijkomen en terechtkomen op bladeren.
Wat zijn de symptomen van phytophthora? Phytophthora kenmerkt zich door een necrotische bruine plek op het blad omringd door een vale, groene ring. Plekken op het blad zijn over het algemeen donker en onregelmatig van vorm en breiden zich uit naarmate de ziekte zich verder ontwikkeld.
Versterk jouw planten door om de paar weken met basalt- of lavameel te stuiven of door heermoesaftreksel te spuiten. Zorg voor ruime plantafstanden, zo kan het loof tijdig opdrogen. Geef jouw aardappelen en tomaten niet te veel stikstof, want dat geeft veel en gevoelig blad. Kweek verschillende rassen (naast mekaar).
Bij een startende aantasting hoef je de aangetaste vruchten niet weg te gooien. Je kan er chutney mee maken. Gewoon de oppervlakkige bruine plekjes er uit snijden en je kan ze gebruiken.
De laatste jaren is de Phytophthora schimmel agressiever geworden. Hierdoor kan de schimmel zich sneller ontwikkelen. Ter voorkoming van Phytophthora heeft Syngenta een breed pakket aan middelen: REVUS®, AMPHORE® FLEX en het product CARIAL® STAR tegen Phytophthora én Alternaria.
De vruchten van een plant kunnen net als de bladeren door opspattend water of door vliegende waterdruppels worden besmet met Phytophthora. Vruchten die direct op de grond liggen en ondergrondse knollen kunnen daarnaast direct door de Phytophthora uit de bodem besmet raken.
Aardappelen hebben niet super veel water nodig. Wanneer het erg warm is kun je de aardappelen 1 keer per week water geven. Is het niet super warm dan is een keer per 2 weken voldoende. (De aardappelen hoeven namelijk niet continue onder water te staan maar hebben wel water nodig om te groeien).
Aardappelloof, tomatenloof, courgetteloof etc. kan mits gezond prima op de composthoop. Zieke planten kunnen mits de temperatuur hoog genoeg wordt op de hoop. Beter is dit niet te doen als je niet 100% zeker bent dat je de vereiste temperatuur haalt.
Tomatenplaag tijdig herkennen
In het eerste stadium van de schimmelaantasting verschijnen op de bovenzijde van de bladeren lichtbruine vlekken. Controleer direct de onderzijde van de bladeren waar de sporen zich uitbreiden in de vorm van witte pluisjes. Verwijder aangetaste bladeren meteen en gooi ze in de vuilnisbak.
Neusrot is, zoals iedere tomatenteler weet, een bruin/zwart litteken (een 'zoutje') aan de onderkant van de vrucht. Het is doorgaans het gevolg van vochtstress of een calciumgebrek (minder dan 0,08% Ca in droge stof).
Regelmatig water geven is belangrijk
Na verloop van tijd, als de plant groeit, heeft de plant steeds minder water nodig. Van elke dag water geven, bouw je na 2 weken af tot 2 à 3 keer per week en na anderhalve maand geef je de plant 1 keer per week water.
Eigenlijk zijn alle tomatenrassen vatbaar voor de plaag! - Stuif regelmatig wat basaltmeel of lavameel ( = vulkanisch gesteente tot poeder gemalen) over de bladeren. - Tomaten in openlucht die geen regenbescherming hebben kan je om de 7-10 dagen preventief behandelen met een schimmelwerend product.
Zeer giftig voor in het water levende organismen, met langdurige gevolgen. Volg de gebruiksaanwijzing om gevaar voor de menselijke gezondheid en het milieu te voorkomen. Bij het inwinnen van medisch advies de verpakking of het etiket meenemen. Buiten bereik van kinderen houden.
De beste tijd om te poten is half april. Zorg ervoor dat de grond goed los is en poot de aardappel op een diepte van ongeveer 6 tot 8 cm. U kunt beginnen met het oogsten als de bovenste bladeren beginnen af te sterven. Vroege rassen oogst men in juni-juli.
Bij een tomatenplant, waar de onderste bladeren geel worden, kunnen meerdere problemen de oorzaak zijn, maar meestal is stikstofgebrek de boosdoener. Stikstof is een voedingselement, dat een plant veel gebruikt. Dit voedingselement wordt onder andere gebruikt in het bladgroen van de bladeren van een plant.
Wat is de oorzaak van gekruld blad bij je tomatenplanten : Hoge temperaturen, vochtige grond en te veel gesnoeide planten kunnen het gekrulde blad veroorzaken. Eigenlijk wil een gekruld blad zeggen : stress bij je tomatenplant. Jonge plantjes die het te koud hebben bij uitplant, kunnen ook gekruld blad vertonen.
Calcium is nodig om goede structuur en kwaliteit te handhaven. Voldoende aanvoer verbetert de stevigheid van tomaten en verhoogt TSS, zoals proeven in Turkije laten zien. Op ammoniumnitraat gebaseerde meststoffen zijn antagonisten voor calciumopname. Ze verminderen de bodem pH en wateropname en vertragen transpiratie.
Pootaardappels. Aardappels teel je uit speciaal gekweekte aardappelknollen: de zogenaamde pootaardappels. De pootaardappels worden in het voorjaar geplant en na twee tot drie weken komen de stengels boven de grond. De plant ontwikkelt ook ondergrondse stengels, zogenaamde stolonen, waaraan zich de nieuwe knollen vormen ...
Vaak gebeurt dat in het voorjaar en afhankelijk van het aardappelras is bepaald hoe lang deze onder de grond blijven. Vroege rassen hebben een groeiperiode van 90 – 100 dagen, waar dat bij late aardappelen minimaal 150 dagen is. Hoe langer een aardappel onder de grond blijft, hoe beter deze beschermd is.
Aardappelen rooien is niet moeilijk. Je rooit je aardappelen met een speciale aardappelriek, deze is iets kleiner en korter dan een gewone riek. Steek de riek onder de plant en duw zo de volledige plant in één keer omhoog. Maak de aardappelen alvast een klein beetje schoon door wat te schudden met de gerooide plant.