Maar ook voor sterke tanden is calciumrijke voeding dus heel belangrijk. Calcium vind je vooral in melk, melkproducten, kaas, groente, noten en peulvruchten. Magnesium zorgt er onder andere voor dat je calcium makkelijk opneemt. Het zit in groene bladgroenten, noten, peulvruchten en bananen.
Eiwitrijke voedselproducten zijn een ideale bron van fosfor. Dit is op calcium het één na meest voorkomende mineraal in ons lichaam. Dankzij vitamine D dienen calcium en fosfor voor de opbouw van sterke botten en onze tanden. Naast bonen, eieren en rood vlees is ook vis een goede bron van eiwitten en van ijzer.
Kan ik iets doen om mijn tandglazuur sterker te maken? Fluoride maakt tandglazuur sterker en minder goed oplosbaar in zuur. Fluoride vertraagt het oplossen van tandglazuur. Poets daarom uw tanden tweemaal per dag met fluoridetandpasta.
Om je tanden te beschermen en je tandglazuur te versterken, is fluoride een slimme eerste stap. Fluoride hecht zich aan tanden, kiezen en beschadigd glazuur. Met een laagje om je tanden en kiezen is je gebit extra beschermd tegen zuuraanvallen. Je glazuur lost namelijk minder snel op en herstelt sneller.
Bosbessen, frambozen, kersen en veenbessen, allemaal super lekker en goed voor onze algemene gezondheid. Helaas wat minder goed voor onze tanden. Doordat de zure besjes het tandglazuur aantasten, worden de tanden sneller geel. Toch is het goed de bessen te blijven eten, maar spoel daarna wel even je mond met water.
Fruit dat niet aan je tanden blijft plakken
Hierdoor kan je sneller last krijgen van gaatjes in je tanden. Je kan dus beter fruit eten wat niet aan je tanden blijft plakken, zoals appel, peer en druiven, en fruit wat wél blijft plakken, zoals bananen, wat minder eten als het aankomt op je orale hygiëne.
Kaas. Een stukje kaas na iedere maaltijd is prima voor de mondgezondheid. Het stimuleert de speekselvorming, waardoor het effect van zuren wordt geneutraliseerd. Bovendien is kaas ook rijk aan fosfaat en calcium.
Pas in een later stadium kan je gevoeligheid bij eten en drinken ervaren. Dan is het glazuur in feite al opgelost en ligt het tandbeen bloot. Ook kan ook het uiterlijk van het gebit veranderen. Het gebit is het enige onderdeel van het lichaam dat niet geneest; verdwenen glazuur groeit nooit meer aan.
Daarnaast maken ook aardbeien je tanden witter! Aardbeien bevatten appelzuur en dit heeft een reinigende werking op het oppervlak van je gebit. Ook peren kunnen helpen om je tanden witter te maken, peren bevatten meer water dan fruitzuur en zorgen ervoor dat je meer speeksel aanmaakt.
Groene thee is zelfs goed voor je gebit! Hoe dan? Het hoge aantal polyfenolen (die ziektekiemen te lijf gaan) in groene thee zorgt voor sterke tanden en gezond tandvlees. Groene thee bevat bovendien fluoride, het bekende stofje dat ook in tandpasta zit.
Yoghurt en karnemelk smaken misschien zuur, maar zijn door het aanwezige calcium ook veilig voor het gebit (mits u er geen suiker in doet). Beperk het gebruik van zure dranken en drink zoveel mogelijk water, gewone thee, koffie of melk.
Poets twee keer per dag met een fluoridehoudende tandpasta en een tandenborstel met zachte haren (soft of medium). Je kunt ook een elektrische tandenborstel met druksensor aanschaffen die een waarschuwing geeft wanneer je te hard drukt tijdens het poetsen. Borstel de randen van het tandvlees voorzichtig mee.
Brood, chips en pasta
De enzymen in je speeksel zorgen ervoor dat het zetmeel in deze producten wordt omgezet naar natuurlijke suikers. Het blijft plakken tussen je tanden wat bedraagt aan de vorming van gaatjes.
Wat kun je het best drinken
Het best kun je water, koffie of thee drinken. Daar zitten geen suikers, maar ook geen zuren in. Dat is goed voor je gezondheid en gebit.
Meestal doen we dat meteen na het ontbijt (iets met een snoozeknop en te weinig tijd) waardoor je dus je tandglazuur kunt beschadigen. Al helemaal als je ontbijt met veel suiker en zuur, zoals fruit en ontbijtgranen (havermout, dus, zoals veel van onze lezers).
Tip 1: Poetsen, poetsen, poetsen. Een belangrijke manier om te voorkomen dat je tanden geler worden is door twee keer per dag goed te poetsen. Om wittere tanden te krijgen is het niet alleen belangrijk dat je twee keer per dag twee minuten poetst, maar het is ook belangrijk dat je op de juiste manier poetst.
Maar dat kan alleen in grote hoeveelheden zorgen voor een bruinige verkleuring, net als koffie en thee dat kunnen doen, en is verder niet schadelijk. Door je tanden goed te poetsen verdwijnt de verkleuring weer.
Je kunt gele tanden voorkomen door geen suikerhoudende snacks te eten en zure drankjes als frisdrank en wijn te laten staan. De zuren uit dit voedsel kunnen je glazuur aantasten, maar als je na het eten gewoon water of melk drinkt kan dit de gevolgen tegengaan.
Gebruik fluoridetandpasta
Fluoride maakt tandglazuur sterker en minder goed oplosbaar in zuur. Gebruik daarom een tandpasta met fluoride. U kunt met fluoridetandpasta poetsen ook als uw kind of cliënt na het poetsen niet kan spoelen. Het inslikken van een klein beetje tandpasta is niet erg.
Symptomen van tanderosie
Je tanden worden dunner, transparanter en geler. Knobbels op kiezen verdwijnen. Gevoelige tanden. Als het glazuur van je tanden dunner wordt, kunnen je tanden gevoeliger zijn voor bijvoorbeeld zoet en koud.
Als je echt de beste tandpasta wilt, dan is deze Prodent Cool Mint tandpasta voor jou. Deze tandpasta kwam als beste uit de test van de consumentenbond en dat is natuurlijk niet voor niets! Als je met deze tandpasta poetst, dan hoef je je alvast geen zorgen meer te maken over een frisse adem.
Eten met veel eiwitten is erg goed voor je tanden, denk aan eieren, vis, gevogelte, vlees en noten. Ze bevatten veel fosfor, dit is een van de meest voorkomen mineralen in het lichaam. Daarnaast zit er veel ijzer in deze voedingsmiddelen, wat ook belangrijk is om gezond te blijven en bijvoorbeeld geen aften te krijgen.
Het is aan te bevelen om veel vis, noten en lijnzaad te eten. Vezels – Vezels kunnen de parodontitis verminderen. Volkorenbrood is een goede bron van vezels. Vitamine D – Vitamine D bevordert de opname van calcium en zorgt voor minder gevoeligheid voor tandvleesontsteking.
Water zonder prik, koffie en gewone thee zonder suiker zijn niet schadelijk voor uw gebit. Houd zure dranken niet in uw mond, maar slik ze direct door. Neem niet iedere keer een klein slokje, maar drink het in één keer op.