De bof is een virus en verspreidt zich via de lucht. Bij 14 maanden en 9 jaar worden vaccinaties aangeboden.
Na besmetting raakt de speekselklier bij het oor vaak ontstoken en zet op. Deze klier zit onderhuids in de wang, voor en onder het oor. In Nederland worden bijna alle kinderen op de leeftijd van 14 maanden en 9 jaar tegen bof ingeënt (met de BMR-prik tegen bof, mazelen en rode hond).
Bof begint vaak met koorts en een opgezette wang door een ontstoken speekselklier. Eten, kauwen, slikken en de mond wijd openen doen pijn. Bof is besmettelijk vanaf twee dagen vóórdat de wang opzwelt tot vijf dagen daarna. Er zijn geen medicijnen tegen de bof.
Er is een inenting om de ziekte te voorkomen. Deze inenting is opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. Kinderen krijgen 2 keer een BMR bof, mazelen,rodehond (bof, mazelen,rodehond)-inenting (inenting tegen bof, mazelen en rodehond). Ze krijgen er 1 als ze 14 maanden oud zijn en 1 als ze 9 jaar oud zijn.
Bof wordt veroorzaakt door het bofvirus. Bof wordt overgedragen door inademing van vochtdruppeltjes en door direct contact met een besmet iemand. Bof is besmettelijk van 6 dagen vóór tot 9 dagen nadat de zwelling in het gezicht zichtbaar is geworden. Niet iedereen die besmet is, wordt ziek.
Incubatieperiode. 12 tot 25 dagen (meestal 16-18 dagen) (AAP 2018).
Voorkomen in Nederland
Na 1987 daalde het aantal gemelde gevallen in Nederland van 300-1500 naar minder dan 50 per jaar. Het aantal ziekenhuisopnamen door bof daalde van 300-800 naar 2-5 per jaar (Volksgezondheidenzorg.info).
Sommige mensen kunnen erger ziek worden door bof: Kinderen tussen 3 en 7 jaar oud hebben een kleine kans op hersenvliesontsteking. Volwassen mannen krijgen soms een ontsteking van de zaadbal.
Vaccinatie leidt bij 95% van de volwassenen tot levenslange bescherming. Bij kinderen ouder dan 6 maanden maar jonger dan 12 maanden dient de vaccinatie met 14 maanden en bij 9 jaar herhaald te worden omdat het immuunsysteem op die leeftijd nog niet voldoende ontwikkeld is om langere bescherming te verkrijgen.
De vijfde ziekte komt vooral voor bij kinderen van 4 tot 10 jaar. De oorzaak is een virus. Uw kind krijgt rode wangen met rozerode vlekjes. Daarna komen er ook vlekjes op de buik, rug, billen, armen en benen.
De bedrijfsopvolgingsregeling (BOR), ook wel de bedrijfsopvolgingsfaciliteit (BOF) genaamd, is een gedeeltelijke vrijstelling bij de vererving van ondernemingsvermogen. Bij het schenken van een onderneming of aanmerkelijk belangaandelen kan de BOR ook worden toegepast.
Bof is een zeer besmettelijke virusziekte, waarbij vaak de oorspeekselklier ontstoken raakt. Deze zit onderhuids in de wang, voor en onder het oor. In Vlaanderen worden bijna alle kinderen tegen bof ingeënt met de zogenaamde BMR-prik tegen bof, mazelen en rode hond.
Bof of dikoor (parotitis epidemica) is een infectieziekte waarbij de speekselklier bij het oor ontstoken is. Bof wordt veroorzaakt door het bofvirus en komt meestal voor bij kinderen en jonge volwassenen.
Bij roodvonk heeft uw kind meestal keelpijn, koorts en plekjes op de huid. Vaak zijn dit de eerste klachten: geen zin hebben in eten. koorts die snel hoger wordt (soms tot 40 graden)
Verschijnselen van rodehond? Als je besmet bent met het virus krijg je meestal wat algemene ziekteverschijnselen. Je bent moe, verkouden en kunt lichte koorts krijgen. Pas daarna krijg je last van huiduitslag, meestal achter de oren, in het gezicht en in de nek.
Risico's voor de zwangere vrouw en haar foetus
Treedt de bof op in de eerste drie maanden van de zwangerschap, dan is er grote kans op een miskraam. Later in de zwangerschap treedt er mogelijk een verdikking op van de hartwand, maar verder zijn er geen afwijkingen aangetoond bij de menselijke foetus.
De inenting wordt aangeboden op 9-jarige leeftijd. Op 9-jarige leeftijd krijgen kinderen een DTP Difterie, Tetanus en Poliomyelitis (Difterie, Tetanus en Poliomyelitis)-vaccinatie tegen difterie, tetanus en polio. De DTP-vaccinatie is de laatste in de serie kindervaccinaties tegen difterie, tetanus en polio.
Neem naar de afspraak mee: de oproepkaarten. het vaccinatiebewijs van je kind (dit zit meestal in het 'groene' of 'blauwe' boekje van het consultatiebureau) de door de ouder ondertekende antwoordstrook op de achterkant van de uitnodigingsbrief.
De vaccinatie BMR beschermt tegen bof, mazelen en rodehond. Je kind krijgt het vaccin rond de leeftijd van 14 maanden. Bij 5% van de kinderen slaat de eerste vaccinatie niet goed aan, daarom worden de kinderen rond 9 jaar nogmaals gevaccineerd. Deze 2 inentingen samen zorgen voor een langdurige bescherming.
Na vaccinatie is er nog een kleine kans om de bof te krijgen, maar de kans op ernstige ziekte met complicaties is dan minimaal. De eerste inenting werkt bij ongeveer 90% van de kinderen. Na twee vaccinaties is meer dan 95% van de kinderen beschermd.
Bij kleine kinderen is er een kleine kans op een hersenvliesontsteking. Dit treft ongeveer één op de tweehonderd kinderen. Een hersenvliesontsteking door het bofvirus geneest meestal goed. Heel zelden ontstaat doofheid aan een oor.
Als een man als kind of als volwassene de bof heeft gehad, dan moet hij dit melden aan zijn arts of specialist. In de meeste gevallen heeft het bofvirus geen impact op de vruchtbaarheid. In sommige gevallen kan het echter een ontsteking van de teelballen (orchitis) veroorzaken.
Als de difteriebacterie in de keel zit, kun je heel benauwd worden. Komt de gifstof verder in je lichaam, dan kan dat gevaarlijk zijn voor je hart en het zenuwstelsel. Ondanks medische behandeling kan de afloop zelfs dodelijk zijn. Gelukkig komt de ziekte in Nederland bijna niet meer voor.
Het virus veroorzaakt parotitis bij kinderen, maar kan ook leiden tot o.a. meningitis, pancreatitis, doofheid en orchitis met steriliteit tot gevolg. Na infectie verkrijgt het individu levenslange immuniteit.
Rodehond is meestal niet erg en het gaat na een paar dagen vanzelf over. Er zijn een paar uitzonderingen: Heel soms ontsteken de gewrichten in vingers, polsen en/of knieën. Dit gebeurt vooral bij meisjes/vrouwen die pas rodehond krijgen als ze al puber of volwassen zijn.