Sociaal-culturele achtergrond gaat over normen, waarden, gewoonten en gebruiken die iemand vanuit huis meekrijgt. De term 'sociaal' gaat over iemands thuissituatie en het sociale milieu waaruit iemand komt. De term 'cultureel' gaat over normen, waarden en gebruiken die iemand van huis uit meekrijgt.
Delen: Sociaal-culturele achtergrond gaat over normen, waarden, gewoonten en gebruiken die iemand vanuit huis meekrijgt. Deze sociaal-culturele achtergrond kan ook duiden op een specifieke groep waar iemand zich mee identificeert.
Social-culturele factoren
levensstijl, bijvoorbeeld; sporten en gezond eten. vrijetijdsbesteding. communicatie. normen en waarden.
Economische dimensie. politieke dimensie. demografische dimensie. sociaal- culturele dimensiefysische dimensie.
De sociaal-maatschappelijke dimensie heeft betrekking op de bereidheid en het vermogen om deel uit te maken van de gemeenschap en daar een actieve bijdrage aan te leveren.
Met Sociaal culturele factoren bedoelen we factoren die met de cultuur en sociale normen en waarden van een land te maken hebben. In dit onderdeel van de DESTEP analyse ga je dus nadenken of jouw product of dienst soms conflicten met de heersende cultuur in het betreffende land kan hebben.
DESTEP is een afkorting voor zes factoren die samen een beeld geven van de macro-economische omgeving, namelijk: demografisch, economisch, sociaal-cultureel, technologisch, ecologisch en politiek-juridisch. In de afbeelding hieronder ziet u de factoren van de DESTEP-analyse weergegeven.
Wij leven in een vier-dimensionale wereld. Drie van deze dimensies zijn ruimtelijk: 'omhoog', 'naar voren' en 'opzij' – vaak worden ze x, y en z genoemd.De andere dimensie is de tijd: t. Aan de hand van deze dimensies kan je zeggen waar een voorwerp zich bevindt én wanneer.
Driedimensionaal of 3D is een meetkundige omgeving die in drie richtingen, met drie dimensies beschreven wordt. Voorwerpen hebben in die drie richtingen een afmeting: lengte, breedte en hoogte.
Een algemene definitie van sociale verandering kan bij Jef Verhoeven (1986:19) gevonden worden. Hij definieert sociale verandering als 'een significante wijziging van gestructureerd sociaal handelen en/of van de cultuur van roldragers, groepen of collectiviteiten'.
Bij de sociaal-culturele invalshoek staan vragen naar de opvattingen van de betrokkenen, hun waarden en normen en morele rechten en plichten centraal.
Een concert of theatervoorstelling bijwonen, een meerdaagse schooluitstap, aansluiten bij een sport- of ontspanningsclub, enz. kan soms te duur uitvallen voor het gezinsbudget. Bij het OCMW kan hiervoor een tussenkomst aangevraagd worden.
Dat zijn de omstandigheden waarin we opgroeien, wonen, werken, leven,… Denk aan: Of we als kind thuis veel spanningen meemaakten. Of we opgroeiden in een veilige en gezonde woonst en buurt.
Culturele evolutie is de ontwikkeling van een of meerdere culturen, gevormd door de interactie van samenlevingen met elkaar en met de omgeving, waarbij het geheel van dynamische systemen zich aan elkaar aanpast. De ontwikkeling is daarbij onder meer technisch, economisch, religieus en op het vlak van verwantschap.
Factoren die bepalend zijn wat betreft de indeling wanneer iemand tot de F-cultuur of G-cultuur behoort zijn: welvaart, religie, sociaal milieu en het (genetisch bepaalde) individu.
Het DESTEP model staat voor demografische factoren, economische factoren, sociaal/culturele factoren, technologische factoren, ecologische factoren en politiek/juridische factoren. Door deze factoren te analyseren verkrijgt men een beeld van het landschap waarin een onderneming opereert.
De DESTEP-analyse staat voor: demografisch, economisch, sociaal-cultureel, technologisch, ecologisch en politiek-juridisch. Dat is de betekenis van dit model. Hiermee onderzoek je de externe omgeving vanuit zes invalshoeken.
Sociaal-maatschappelijke dimensie
Studenten kijken naar hun eigen gedrag binnen hun woon- en leefomgeving: thuis, op school en bijvoorbeeld op de sportvereniging. Ze denken na over uiteenlopende onderwerpen: van identiteit tot cultuurverschillen, van discriminatie tot veiligheid.
De sociaal-maatschappelijke dimensie heeft te maken met: het functioneren in de sociale omgeving (woon- en leefomgeving, zorgsituaties, school).de kennis van verschillende culturen.respect voor verschillen en culturele verscheidenheid.
Kort samenvattend is een probleem een maatschappelijk probleem wanneer: – Veel mensen ermee te maken hebben;– Het probleem op de politieke agenda staat;– Er sprake is van meerdere groepen, meningen en oplossingen.