Over het algemeen duurt het wennen aan een nieuw matras minimaal 3 of 4 weken. De spieren in uw lichaam dienen zich aan te passen aan de nieuwe ondergrond en moeten wennen aan de nieuwe spanningen die het matras op de spieren uitoefent.
Ze zorgen ervoor dat de chemische reactie op gang komt. De sterke geur van VOS kun je goed ruiken. als je een nieuw matras uit de verpakking haalt. Zorg ervoor dat je een nieuw matras altijd 72 uur lucht voordat je erop slaapt.
Omdat het je lichaam weinig of geen steun geeft, kan een te zachte matras rugpijn veroorzaken. Je bekken zakt te diep weg in de matras en je tussenwervelschijven in je onderrug komen dan onder spanning te staan. Daardoor word je sneller wakker met lage rugpijn.
Het wennen aan een nieuw matras duurt ongeveer drie à vier weken. Alle spieren in je lichaam passen zich aan de nieuwe ondergrond aan. Daarnaast moeten je spieren ook wennen aan de nieuwe spanning die het matras op je lichaam uitoefent. Het kan ook gebeuren dat je het wat warmer krijgt terwijl je slaapt.
Over het algemeen is traagschuim één van de beste materialen voor mensen die last hebben van rugklachten. Traagschuim, ook wel bekend als NASA schuim, werkt namelijk drukverlagend. Een traagschuim matras vormt helemaal naar je lichaam en zorgt voor een uitstekende drukverdeling.
De meest voorkomende klachten van een slecht matras zijn rug-, nek- en schouderklachten. Een te hard matras geeft niet genoeg mee op plaatsen waar het lichaam meer druk uitoefent: bij de heupen en schouders. Een zacht of doorgezakt matras geeft daar juist weer teveel mee.
Vaak wordt verondersteld dat een hard matras goed zou zijn voor mensen met rugklachten. Dit is echter niet correct. Zo blijkt uit onderzoek dat mensen met chronische rugklachten vaak beter slapen op een middel zacht matras dan op een hard matras.
Gebaseerd op de resultaten van het onderzoek verzorgde een medium-hard matras patiënten een betere balans tussen ondersteuning van de rug en comfort voor de lage rugpijn dan een hard matras. Slapen op een te hard matras geeft een additionele druk op de rug, dat voor sommige patiënten tot meer rugpijn resulteerd.
Als in uw slaappositie uw lichaam niet optimaal ondersteund wordt, komt uw ruggengraat onder druk te staan. Dat zorgt ervoor dat uw rug en nek niet voldoende kunnen ontspannen, wat resulteert in verhoogde spierspanning, nachtelijke rugpijn, een verstoorde nachtrust en zelfs wakker worden met rugpijn.
De beste oplossing (en meest radicale oplossing) om een te hard matras zachter te maken is er een dikkere soepele laag over te leggen,die er voor zorgt dat je 1) verder van de kern afligt, en 2) meer conformiteit geeft voor het lichaam. Die toplaag noemen we een topmatras.
Een hoogwaardige topper kan rugpijn verlichten door ervoor te zorgen dat jouw lichaam voldoende demping en ondersteuning krijgt. Het maakt een te stevig matras zachter en een te zacht matras steviger, waardoor jij geniet van een comfortabeler slaapoppervlak.
De beste slaaphouding is de zijligging, gesteund met een lichaamskussen. Dan is de belasting van de nek en rug inimaal. Slapen op de rug kan ter afwisseling, maar te lang want het hoofd kan opzij draaien en daardoor kunnen klachten ontstaan. Met de juiste kussens kun je ervoor zorgen dat je goed ligt en blijft liggen.
Houdt uw rug niet te scheef tijdens het slapen, anders wordt u wakker met pijnlijke spieren.En zorg voor een matras dat een beetje mee beweegt.Op die manier kunt u nog in een S-vorm gaan liggen. Dat lijkt misschien slecht, maar de meest comfortabele slaap is als uw ruggenwervels in een natuurlijke vorm liggen.
Heb je net een nieuw matras gekocht, dan wil je daar het liefst zo snel mogelijk op slapen. Niets is zo lekker als een nieuw matras, toch? Niet echt, blijkt uit onderzoek. Het is slim om je nieuwe matras na het uitpakken zeker 72 uur te laten luchten, zodat chemische stoffen verdwijnen.
Ook is het verstandig om een molton te gebruiken die vocht en andere stoffen absorbeert. Als laatste is het belangrijk om je matras regelmatig om te draaien en te keren. Onze slaapexperts adviseren om je matras een keer per maand en in ieder geval minimaal vier keer per jaar om te draaien.
De klachten die u kunt ervaren bij een overbelaste rug zijn bijvoorbeeld: Een dove, zeurende of heftige pijn in de onderrug. Een uitstralende pijn naar één of beide bovenbenen. Een uitstralende pijn naar de billen.
Meestal ontstaat het door overbelasting van de rug of een verkeerde houding of beweging. De pijn kan heel hevig zijn wanneer je bukt of staat. Neem contact op met de huisarts als de klachten langer duren dan zes weken of de pijn niet te verdragen is. De pijn kan behandeld worden met pijnstillers of fysiotherapie.
Bij rugklachten is een traagschuim topper dus een uitstekende keuze. Een traagschuim topper is echter minder geschikt als je het snel warm in bed hebt. Traagschuim toppers worden namelijk als relatief warm ervaren. Ook bij deze topper kun je weer kiezen uit een Classic en Premium variant.
Ondanks dat koudschuim of traagschuim niet per definitie beter is dan de ander, spreken we een absolute voorkeur uit voor traagschuim indien je last hebt van rugklachten. Traagschuim werkt namelijk zoals al eerder genoemd drukverlagend en vormt zich naar je lichaam waardoor er een uitstekende drukverdeling ontstaat.
Een zachter matras blijkt beter de natuurlijke houding (ergonomie), ook wel de S-curve, te kunnen volgen en te ondersteunen. Ook blijkt men op een zachter matras rustiger te slapen. Wel is een zachter matras altijd iets warmer omdat je er meer in ligt en het matras zich dus meer om het lichaam sluit.
Een orthopedische matras is een matras die een ergonomische ondersteuning biedt én drukverlagend werkt voor spieren en gewrichten. Een matras wordt drukverlagend door aangepaste zones voor de schouders tot voorbij de heupen en door het gebruik van drukverlagende materialen zoals traagschuim.
Koudschuim matrassen hebben meestal geen comfortzones en zijn daarom minder geschikt voor mensen met rugklachten. Wel gaan ze lang mee en passen zich goed aan het lichaam aan.
Voor een zijslaper is een matras met comfortzones doorgaans het meest geschikt. Een matras met comfortzones zorgt ervoor dat je lichaam overal voldoende ondersteuning krijgt. Zo voorkom je bijvoorbeeld dat je schouder in een onnatuurlijke houding komt te liggen.