Een goede leidraad is om in het voorjaar één keer per week te maaien, en in de zomer één keer per twee weken. Door het maaien van het gras wordt de algemene groei van het gras bevordert. Dit komt omdat grote grassprietjes het zonlicht blokkeren voor de kleine grassprietjes, waardoor deze niet optimaal kunnen groeien.
Om het gras mooi vol terug te laten groeien, moet je het mest en kalk geven. Je kunt het beste organische mest gebruiken in plaats van kunstmest. Organische mest zorgt namelijk voor vollere groei, werkt langer en draagt bij aan een goede bodemstructuur. Daarnaast kun je deze mest ook gebruiken in combinatie met kalk.
Ons advies is om je gazon 3 keer per jaar te bemesten. De beste tijd voor het bemesten van je gazon is in het voorjaar (maart/april), in de zomer (mei/juni) en het najaar (september/oktober). Door te bemesten ondersteun je het gras en maak je het beter bestand tegen mos, onkruid in het gazon, koud en grond insecten.
Zolang minimaal 50% van het oude gazon het overleefd heeft (levensvatbare wortels en groeipunten), kan het verdort gras volledig herstellen. Als het gras weer gaat groeien, na voldoende vocht, is het echter aanbevolen de grasmat door te zaaien en daarmee de graszode een opfrisbeurt te geven.
Waarom moet ik mijn gazon bezanden? Bij een zeer verdichte of leemachtige grond helpt gazonzand om de grond los te maken. Dankzij een hogere waterdoorlatendheid en betere bodemventilatie kan je gazon voldoende voedingsstoffen opnemen.
Graszoden worden vrijwel altijd om zandgrond gekweekt. Dat is niet omdat andere ondergronden minder geschikt zijn, maar zandgrond is simpelweg het meest eenvoudig te bewerken. Bovendien kan regenwater makkelijk wegzakken in de bodem. Daardoor kunnen de graszoden vrijwel het hele jaar geoogst worden.
U kunt kalk strooien om de pH-waarde te verbeteren. Daarnaast moet de toplaag van de ondergrond voor minimaal 10 centimeter uit zwarte aarde bestaan en niet te dicht te zijn. Wanneer de grond te dicht is blijft er water op staan, waardoor het gras kan gaan rotten.
Maart: verticuteren
Heb je in februari geen kalk gestrooid, dan kun je dit aan het begin van maart nog doen. Mocht het gazon wat aan de lange kant zijn, dan kun je voor de eerste keer maaien. Hierna kun je het gazon voor de eerste keer verticuteren. Doe dit alleen bij gazons die ouder zijn dan drie jaar.
Kalk strooien maakt de grond minder zuur. Hierdoor is het gras beter in staat om meststoffen op te nemen, waardoor het beter groeit en mos minder een kans krijgt. Kalk herstelt een te zure bodem direct. Bij een minder zure bodem dient kalk als buffer die geleidelijk de zuurgraad optimaliseert.
De juiste zuurgraad van de bodem is 5,5 - 6. Door kalk te strooien zal het gras sneller groeien dan mos. Kalk zorgt ervoor dat meststoffen goed worden opgenomen. Om die reden dien je eerst kalk te strooien en pas daarna een meststof.
Mag je gelijk op de pas gelegde zode lopen? Er mag voorzichtig op gelopen worden, zorg wel dat de mat niet verschuift. Kinderen en honden mogen er 14 dagen niet op rennen of spelen. Wel is het raadzaam om de zoden na ongeveer een week al te maaien.
Temperatuur. Allereerst is het belangrijk dat overdag de temperatuur boven de 10 graden stijgt, dit zorgt er namelijk voor dat gras groeit. Deze temperatuur wordt vaak in het voorjaar al gehaald en blijft tot in het najaar gehandhaafd. Dit betekent dat je vanaf maart tot in november zoden kunt leggen.
De meest geschikte periodes om grasmatten te leggen zijn het vroege voorjaar of het najaar. De temperatuur mag niet te laag of te hoog zijn en er moet genoeg vocht in de bodem zitten. Is de bodem te droog? Wacht dan tot er regen verwacht wordt.
Ondergrond voorbereiden voor graszoden leggen
En bestrooi de ondergrond met teelaarde om te egaliseren of op te hogen. Zorg ervoor dat de ondergrond volkomen egaal is voordat u de graszoden legt. Verdicht de ondergrond door erover heen te lopen of te walsen. Daarna egaliseert u de ondergrond met een hark.
Hoe lang gaat kunstgras mee? Mits kunstgras goed onderhouden wordt kan het gemakkelijk tot wel 10 jaar mee gaan.
Het enige verschil tussen deze twee technieken is de prijs, de aanlegtijd, en de snelheid van resultaat. Het prijsverschil tussen graszoden en grasmatten is dan aanzienlijk. Ook de periode van het jaar kan meespelen in de keuze voor graszoden of grasmatten.
Gazon onderhoud / gazon dressen
Dresszand verschraalt de toplaag van het gazon en bedekt kale plekken. Tevens voorkomt dit zand mosvorming in het gras. Daarnaast vult dresszand ruimtes op, die zijn ontstaan in de grasmat na het verticuteren.
Leg de compost in kleine hoopjes op het gazon of strooi voorzichtig uit met de hand. Met een hark kan je vervolgens de compost over het gazon uitspreiden. Een dun laagje van 0,5 cm is voldoende. Enkele regenbuien later zie je de compost nog amper.
Topdressing is extra fijn afgezeefde compost, bedoeld om als een fijn laagje op je gazon in de herfst uit te strooien. Zo bescherm je je grasmat tegen de opkomst van onkruid en geef je het bodemleven onder je gazon een extra stimulans.
Verticuteren betekent het beluchten van het gazon. Het woord is ontleend aan het Engelse “vertical cut”: het verticale maaien of insnijden van de gazonbodem en de grasmat met een speciale machine. Daardoor maak je de gazonbodem los en verwijder je afgestorven gras en plantendelen, onkruid en mos.
De graszode van Topgazon is één van de beste soort graszoden die er bestaan. De graszode kan kant-en-klaar in een speelgazon of bijvoorbeeld een sportveld worden aangelegd. Door de speciale graskwekers worden de graszode op kweekvelden gekweekt tot het verwordt tot één stevig en prachtig geheel.