De instaphoogte of lighoogte wordt bepaald door de hoogte van de bedbodem, de matras en de poten. De afstand van de grond tot het bovenvlak van de matras is idealiter 45 tot 60 centimeter, maar dit varieert in functie van jouw lengte.
Wat is de instaphoogte van een bed? De hoogte van een bed wordt ook de lighoogte of de instaphoogte genoemd. De instaphoogte is de afstand tussen de grond en de oppervlakte van de matras. Daarbij moeten we dus rekening houden met de hoogte van de bedpoten, de hoogte van de bedbodem en de hoogte van de matras.
Hoe hoog is een seniorenbed? De hoogte van een seniorenbed is tussen de 45 en 65 cm hoog. De instaphoogte is belangrijk en is bij een seniorenbed vaak iets hoger dan bij een standaard bed. Dat vergemakkelijkt het in en uit bed stappen.
De beste in en -uit staphoogte is als de heupen boven de knieën uitkomen zodra u uw benen over de bedrand plaatst en uw voeten op de grond zet. De hoogte van een “normaal” bed is ongeveer 40 cm. De hoogte van een senior bed is rond de 55/65 cm. Seniorenbedden zijn dus hoger dan gewone bedden.
De standaard en meest optimale hoogte voor een boxspring bed is 55 tot 60 centimeter. Bij rugklachten is het raadzaam om een hoger bed te nemen, dit is afhankelijk van de lengte van uw lichaam.
De beste geteste boxspring 2021 is de Ninety van het merk Avek. Een comfortabele en complete boxspring met een extra royale topmatras, voorzien van zonering. De Ninety ligt beter dan de andere boxsprings uit de test. Daarnaast scoort hij heel erg hoog op levensduur.
Dit zijn twee stalen balken die in de breedte, aan de buitenzijden van het bed, gemonteerd worden. Voor extra stevigheid wordt er bij beide balken in het midden een poot geplaatst ter ondersteuning.
Tijdens de nachtrust is het juist beter om het bed wat lager te zetten, zodat de kans op letsel bij het vallen uit bed kleiner is. Het bed kan eenvoudig op de juiste werkhoogte worden ingesteld voor zorg aan bed.
Een seniorenbed is een bed dat speciaal samen te stellen is voor senioren om de best mogelijke ondersteuning te krijgen. Ook de in en uitstap hoogte van het bed is goed te bepalen door de verstelbare bodemdragers.
Kies daarom een matras dat het lichaam ondersteunt, maar geen tegendruk geeft. Een pocketveermatras geeft voor de meeste senioren teveel tegendruk en een traagschuim matras maakt omdraaien moeilijker, omdat je 'in' het schuim zakt. Voor ouderen zijn latex en koudschuim ideaal.
Als Europeaan zijn wij gewend aan matrassen van ongeveer 20 cm hoog. In Aziatische landen is een slaapmat van 6 cm gebruikelijk. In Amerika is een gemiddeld matras 30 cm hoog. De hoogte van een matras is dus regionaal bepaald.
Een hoog laag boxspring is verkrijgbaar vanaf € 4.520,-.
Hoe lang moet mijn bed zijn? Om de juiste lengte voor jouw bed te gaan berekenen tel je best 20 cm op bij je lichaamslengte. Heb je dus een lichaamslengte van 1m80 of kleiner, dan is de standaard lengte van 200 cm goed voor jou.
Over het algemeen is een dikte (hoogte) van 20 cm – 22 cm standaard. Betere matrassen zijn meestal iets dikker, zoals 24 cm en 25 cm dik.
Een goede boxspring heeft gemiddeld 6 poten en biedt hiermee optimale ondersteuning terwijl je slaapt.
Eén daarvan is het aantal vrijheidsbeperkende maatregelen. Daaronder vallen het geven van gedwongen medicatie, het gebruiken van een stoel waaruit je niet zelfstandig kunt opstaan of een band waarmee je in bed wordt vastgelegd. Maar ook: een laag-laag-bed, een valmat en een sensor.
Een aangepast bed en de eventueel benodigde, aan het bed gerelateerde hulpmiddelen, krijgt u vergoed uit uw basisverzekering. Ook wanneer u enkel aan het bed gerelateerde hulpmiddelen nodig hebt, wordt dit vergoed uit uw basisverzekering.
Wie zorg nodig heeft, ervaart meer comfort en de verzorgende hoeft minder te bukken. Vanuit de ARBO-wetgeving is het trouwens verplicht om een verhoogd bed te hebben als je zorg aan bed krijgt. De hoogte van je bed moet 80 cm zijn. Dat is van de grond tot aan de bovenkant van je matras.
Wanneer je jouw matras op de grond gaat leggen, kan dat vocht nergens naar toe. Er is geen ventilatie, waardoor je de ideale omgeving voor schimmels en bacteriën creëert in je matras. Die schimmels en bacteriën zorgen op hun beurt dan weer voor allerlei allergieën en vieze geurtjes. Niet erg rustgevend dus.
Het kan zelfs nog erger: slapen op de grond vergroot de kans op een hernia. De stevige ondergrond ondersteunt de S-curve van je ruggenwervel namelijk niet. En zonder die steun, knellen de tussenwervels. Dat bewijst dus dat slapen op de grond niet altijd even goed is, en slapen op een slechte matras al helemaal niet.
Boxsprings heb je in alle prijsklassen, maar voor een goede boxspring moet je rekenen op een bedrag tussen de 1000 en 2500 euro. Een boxspring is duurder dan een regulier bed. Dat komt doordat de bodem ook vering heeft en je een totaal bedsysteem koopt met bodem, matras en topper.
Velen gaan er automatisch van uit dat een boxspring beter is dan een lattenbodem. Wanneer je kiest voor een kwaliteitsvolle lattenbodem is dit echter niet het geval. Beide slaapsystemen bieden een uitstekend slaapcomfort, zowel een goede lattenbodem combinatie als een kwalitatieve boxspring zijn ergonomisch goed.
Beste uit de Test: Emma O2 (Hard)
De hardere variant is de beste uit de test. Er is ook een medium variant, maar die scoort minder goed. De Emma O2 (hard) doet het goed op bijna alle onderdelen. De kracht ligt vooral bij de ligeigenschappen, zoals drukverdeling, veerkracht en dikte.
Veel detailhandelaars en fabrikanten raden aan om matrassen om de 5 tot 10 jaar te vervangen. Buiten het feit dat een matras onderhevig is aan slijtage wordt het ook erg onhygiënisch om er nog veel langer op te slapen.