Urfa chilivlokken worden in Nederland meestal Isot Biber genoemd, wat de Turkse benaming is. Door het lange drogen in de zon hebben ze een zeer smaakvolle, licht rokerige smaak gekregen. Gewone chili wordt wel heel saai zo. Ottolenghi vindt de Urfa vlokken zelfs een beetje op chocolade lijken.
Urfa-chili's (Isot Biber) online kopen bij Pimentón.
Isot peper, ook wel bekend als Urfa peper, is een Turkse peper. Traditioneel wordt deze peper in Turkije gebruik in vlees en hartige gerechten. Na het plukken van de pepers worden ze overdag zongedroogd, terwijl ze 's nachts worden ingepakt waardoor het vocht uit de chilipepers 'zweet'.
Waar koop je het? Tegenwoordig vind je de gedroogde pepers in haast elke supermarkt, zeker in de wat grotere supermarkten. Al kun je natuurlijk ook langs de toko of Turkse supermarkt voor een bakje of potje pul biber.
Sumak is een smaakmaker in het Midden-Oosten, waar het ook zijn origine vindt. Het is de gedroogde, paarsrode, harige vrucht van de sumakstruik Rhus coriaria, een struikgrote verwant van de cashew- en mangoboom. Er zijn wel 150 verschillende soorten sumakstruiken waarvan slechts zes soorten eetbaar zijn.
Pul biber wordt gemaakt van de Aleppo peper. Als deze pepers rijp zijn, worden ze gedroogd. Vervolgens worden de zaadjes eruit gehaald (waardoor pul biber niet extreem pittig is) en worden ze grof gemalen. Soms wordt er ook zout aan het mengsel toegevoegd.
Het beste alternatief voor chilivlokken zijn chillies gemalen of cayennepeper gemalen. Ook is sambal oelek een erg goed alternatief omdat sambal ook gemaakt wordt van dezelfde rode peper als chilivlokken.
Pul biber is een grof gemalen rode peper die veel wordt toegepast in de Turkse en Midden-Oosterse keuken. In tegenstelling tot gewone chili peper, is pul biber heel mild van smaak. Dit komt omdat pul biber in zout wordt gedroogd en daarna pas verder wordt vermalen.
Wat is het Chili Peper Vlokken? Chilivlokken zijn grofgemalen, gedroogde chili pepers, chilipoeder is fijngemalen gedroogde chili peper. Maar let op: in het Westen gaat er met chilipoeder vaak een kruidenmengsel die bedoeld is gemalen chili peper, komijn, oregano en vaak ook paprikapoeder om het milder te maken.
Chilipepers zijn rijk aan vitamines en mineralen. Zij zijn vooral een belangrijke bron van de vitamines A, C, B6 en K: Vitamine A draagt bij aan uw immuunsysteem, de gezondheid van uw huid, haar en tandvlees en is onmisbaar voor een goed gezichtsvermogen.
Chilivlokken of chili flakes zijn simpelweg grof gemalen gedroogde rode pepers. De rode pepers worden helemaal gemalen totdat er alleen kleine stukjes overblijven. Door de gehele pepers te malen, zijn de pepervlokken erg pittig. Let dus altijd op hoeveel chilivlokken je in jouw gerechten gebruikt.
Conclusie. Volgens fora staat 1 rode peper gelijk aan 1/3 theelepel aan chilivlokken. Natuurlijk verschilt het wat voor peper je gebruikt, hoe groot deze is, hoe groot je lepels zijn en wat er in de rest van het gerecht zit. Voeg altijd toe naar smaak en proef tussendoor.
De Sivri is een Turkse pepersoort die traditioneel groen wordt geoogst . Deze lange en sliertige vrucht is pittig, maar kan soms ook milder voorkomen. Allen hebben een zeer goede, complexe smaak. In Midden-Azië wordt de Sivri peper gegeten bij salades en in groentegerechten.
Sumak is een friszuur bloemig poeder van het mediterrane sumakbesje. Voor ons is sumak net zo onmisbaar en als peper en zout, om mee te koken en om een gerecht aan tafel mee af te maken.
Chilipoeder is een kruidenmengsel. Daar zit o.a. paprikapoeder, knoflookpoeder én cayennepeper in. Cayennepeper dankt zijn naam aan de hoofdstad van Frans Guyana, Cayenne. Het is een zeer scherpe pepersoort, die eigenlijk de gemalen vorm van de zongedroogde rode Spaanse peper (Capsicum frutescens) is.
De conclusie kan niet anders zijn dat in de Engelse taal chilipowder in de regel duidt op gemalen (pure) chilipepers, en qua scherpte overeenkomt met de pepers die er voor gebruikt zijn, van mild tot (zeer) scherp.
Een gedroogde en gemalen peper, cayennepeper is een goede vervanger als je de pittigheid van een gerecht wilt intensiveren. Het warmteprofiel is echter hoger dan bij poblano-pepers, daarom pas op dat u in kleine hoeveelheden begint. Begin met een ¼ van de gevraagde hoeveelheid chilipoeder en voeg indien nodig meer toe.
De Carolina Reaper is de heetste peper ter wereld! Naast de hele hete smaak, is de peper ook herkenbaar aan zijn fruitige smaak. De peper staat op nummer 1 sinds het in 2013 door het Guinness World Records uitgeroepen werd tot heetste peper. De Reaper is gecultiveerd door de Amerikaanse kweker Ed Currie.
- Van 0 tot 2: de chilipeper wordt als zacht beschouwd, genre paprika. - Van 3 tot 5: hij wordt als gemiddeld pikant beschouwd. Hieronder ressorteert bijvoorbeeld de piment d'Espelette. - Van 6 tot 8: men spreekt al van een pikante chilipeper, zoals bijvoorbeeld pili-pili.
Gedroogde chilivlokken ontstaan door het malen van de hele peper samen met de zaadjes en het dan te laten drogen in de zon. Chilipoeder ontstaat door het fijnmalen van gedroogde pepers en verschilt in scherpte.
Chilivlokken zijn grofgemalen, gedroogde chilipepers, chilipoeder is fijngemalen gedroogde chilipeper. Maar let op: in het Westen wordt met chilipoeder vaak een kruidenmengsel bedoeld van gemalen chilipeper, komijn, oregano en vaak ook paprikapoeder om het milder te maken.