Een eerste smaak, die proef je zodra de melk in je mond komt, en een afdronk. Zeg maar: de nasmaak. Rauwe melk heeft tussen die twee smaken in soms nog wel twee of drie andere smaken. Het is als een glas goede wijn: er gebeurt van alles en nog wat in je mond.
Het drinken van rauwe melk is niet gezonder dan gepasteuriseerde of verhitte melk. Sterker nog: Het is mogelijk dat er ziekmakende bacteriën in zitten. Of rauwe melk gezonder is dan gepasteuriseerde melk uit de supermarkt, is tot nu toe niet overtuigend aangetoond.
Steeds meer rauwmelkse zuivel
,,Rauwmelkse producten bevatten stoffen als enzymen en eiwitten die goed zijn voor het lichaam. Zo zeggen sommige mensen met lactose-intolerantie dat ze wel tegen rauwe melk kunnen. Bij jonge muizen kan het allergieontwikkeling tegengaan.” Dat is niet het geval bij melk die wordt verhit.
Rauwe melk drinken kan gevaarlijk zijn
Verse melk is dus geen steriel product meer. De meeste micro-organismen zijn ongevaarlijk maar er kunnen ook pathogene bacteriën tussen zitten zoals Campylobacter, Salmonella, Escherichia coli, Listeria monocytogenes en de enterotoxine producerende Staphylococcus aureus.
In hun onderzoek kwamen de wetenschappers tot de conclusie dat de kans om een voedselinfectie op te lopen bij het drinken van rauwe melk wel 100 keer zo groot is als bij het drinken van gepasteuriseerde melk. Dat brengt ze ertoe te adviseren geen rauwe melk te drinken.
Wil je je melk wel koken om bacterieën te doden ga dan als volgt te werk: Gebruik een gave, schone met koud water afgespoelde pan. Niet afdrogen, goed laten uitdruipen. Verhit hierin de melk tot het bijna kookt (nog net niet omhoog komt), zet dan de warmtebron lager en laat de melk 2 tot 3 minuten doorkoken.
Van rauwe melk kun je heerlijke smoothies en chocomelk maken. In rauwe melk zit nog room. Hierdoor is het een volle, romige, melk. Dit zorgt voor heerlijke chocomelk en smoothies.
Rauwe melk heeft echter ook nadelen. Het is niet lang houdbaar (maximaal 3 dagen) en dient altijd voor consumptie te worden gekookt, vooral als het wordt geconsumeerd door een kind, zwangere vrouw of een oudere.
Qua voedingswaarde scoren sojamelk, amandelmelk en havermelk het beste. Rijstmelk scoort het slechtst, met weinig vitaminen en mineralen en relatief veel calorieën en suikers. Kijkend naar eiwitten steekt sojamelk met kop en schouders boven de andere plantaardige melken uit.
Welke melk is gezonder, houdbare melk of verse melk? Eigenlijk is er nauwelijks verschil tussen houdbare en verse melk. Melk bevat eiwitten, vitamines en mineralen. Het verschil in voedingsstoffen tussen houdbare melk en verse melk is bij de verhitting maar heel klein.
Rauwe melk
Deze melk is beperkt houdbaar: ongeopend 48u in de koelkast. Rauwe melk kan (gevaarlijke) bacteriën bevatten. Volgens het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen, is het risico voor infectie door rauwe melk verwaarloosbaar.
Daarom adviseren het diverse organisaties zoals het Voedingscentrum en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) rauwe melk eerst te koken. Want rauwe melk kan ziekteverwekkers bevatten zoals Salmonella, Campylobacter, E. coli en Listeria.
Pasteuriseren is het verhitten van rauwe melk tot 72 graden Celsius voor langer dan twintig seconden. Door de verhitting neemt het aantal slechte bacteriën af. Zo ontstaat gepasteuriseerde melk. Daarentegen is rauwe melk de pure, onbewerkte melk rechtstreeks van de koe.
Melk invriezen is mogelijk als je de melk niet meteen gaat gebruiken. De textuur van de melk verandert bij invriezen omdat de melk gaat schiften. Als de melk ontdooid is, kun je dit oplossen door de melk goed te mengen. Zo krijgt de melk weer de juiste textuur en kun je de melk weer prima drinken.
Boter wordt gemaakt uit melk. Om 1 kilo boter te maken is ongeveer 20 liter melk nodig.
De verse melk kost € 1,- per liter. Je kunt elke gewenste hoeveelheid melk tappen. Je moet gepast betalen. Zo tap je bij inworp van bijvoorbeeld € 1,50 anderhalve liter.
Er zit 11 gram vet in 1 beker (250 gram) melk, rauw, waarvan 7,2 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten. Onverzadigd vet zit bijvoorbeeld in olie, halvarine, vloeibare bak- en braadproducten, avocado, noten en (vette) vis.
Echte lekkere verse melk koop je bij de boer! Verse melk tappen bij de boer via een melktap. Ja, dat kan ook! Steeds meer boeren bieden middels een melktap hun verse melk aan.
Rauwe melk of producten met rauwe melk kunnen slechte bacteriën bevatten zoals campylobacter, listeria, salmonella en E. coli. Mensen met een lage weerstand kunnen van deze bacteriën flink ziek worden. Het eten van rauwmelkse kaas brengt daarom altijd een risico met zich mee.
Bij ons kunt u terecht voor uw biest. U kunt bij ons al biest kopen vanaf één liter. Deze biest is dan ingevroren verpakt. Mocht u geluk hebben en is er net een kalfje geboren dan hebben wij verse biest voor u.
Wat kost boerenkaas kopen? De gemiddelde prijs voor een kilo Boeren kaas op de markt, in de supermarkt en bij de overige aankoop- plaatsen liggen alle onder 10 euro: op de markt betaalt de consument gemiddeld € 9,63, in de supermarkt € 9,32 en bij de overige aan- koopplaatsen € 9,09.