Het zijslaapkussen of voedingskussen zorgt ervoor dat je wervelkolom recht ligt omdat je je armen en benen om het kussen legt waardoor je een ergonomische houding aanneemt tijdens je slaap. Hierdoor ontspant je lichaam beter en heb je 's morgens minder last van eventuele lichamelijke klachten.
Een zijslaapkussen is ook de benaming voor een hoofdkussen wat geschikt is voor de zijslaper. Voor dit type kussen (vaak in de standaard afmeting 60x70 cm) geldt dat het met name de schouders, de nek en het hoofd ondersteunt en daarmee het slaapcomfort vergroot.
Als jouw kindje toch graag een zijligging aanneemt of een voorkeurspositie heeft, kun je ook gebruik maken van een zijslaapkussen. Daarmee kan jouw kindje veilig op de zij slapen, zonder dat hij terug rolt in zijn of haar favoriete positie.
Het gebruik van een kussen tussen de benen bevordert de bloedcirculatie. Door de benen iets op te tillen, verbetert de doorbloeding in het onderste deel van het lichaam. Hierdoor verminder je pijn, maar bijvoorbeeld ook zware of onrustige benen (restless legs!).
De Baby Sleep zorgt ervoor dat je baby in een natuurlijke positie, een lichte zijligging, ligt. Het volgende slaapje draai je het kussen om en komt je baby op de andere zijde te liggen met het hoofdje de andere kant op. Je kan de Baby Sleep veilig gebruiken tot een leeftijd van 6 maanden.
In Nederland wordt de zijligging niet meer aangeraden, omdat het instabiel is en de kans op wiegendood vergroot. Ook de Consumentenbond adviseert ouders om de zijslaapkussens niet te gebruiken: 'Gebruik in principe geen speciale kussentjes of andere producten in de wieg tegen scheefhoofdigheid of reflux.
De eerste 2 weken kan je baby nog op de zij slapen, daarna niet meer, omdat je kind dan kan omrollen op de buik. Als je baby zichzelf vlot om kan draaien, kun je hem zelf zijn slaaphouding laten bepalen. Een scheef hoofdje voorkom je door je baby afwisselend met het hoofdje naar links en naar rechts te leggen.
Als je benen hoger liggen dan je hart, neemt je bloeddruk af en slaap je beter. Dit is ook beter voor je onderrug. Zet als je verkouden bent het hoofdeinde iets omhoog. Je keel valt dan tijdens het slapen iets meer open en zo krijg je wat meer lucht.
Een hoofdkussen zorgt voor comfort, een ontspannen lichaam en daardoor een betere nachtrust. Ook kan een hoofdkussen helpen tegen kwalen als hoofdpijn en snurken. Het is dus gezond om op een kussen te slapen. De enige slaaphouding waarbij het slapen met een kussen ongezond kan zijn, is wanneer je op je buik slaapt.
Kniekussens zorgen voor een goede ondersteuning van je knieën en benen. Door de ergonomische vorm is een kniekussen ideaal om in bed en tijdens het slapen tussen of onder je knieën te plaatsen. Een ergonomisch kniekussen corrigeert de houding van je knieën en benen ten opzichte van je onderrug en bekken.
De geschikte houding voor jonge baby's om te slapen is op de rug. Dat komt omdat dit de meest veilig slaaphouding is. Op de buik- of zij slapen zorgt bij baby's voor een vergroot risico op wiegendood. Dat komt omdat jonge baby's niet zelfstandig om kunnen draaien.
De meeste gevallen van wiegendood komen voor in de eerste levensmaanden, wanneer de baby tussen 2 en 4 maanden oud is. Het risico op wiegendood neemt flink af wanneer de baby ouder is dan 6 maanden en al zelf kan omrollen.
De kinderen huilen vaak opvallend veel, zijn ontroostbaar, spugen veel, slapen slecht, willen constant in beweging zijn, willen niet graag geknuffeld worden, huilen bij het aan- en uitkleden of zodra hun hoofdje aangeraakt wordt, liggen niet graag plat in de box, hebben last van 'koemelkallergie'.
Welk type kussen is het beste voor zijslapers? Een kussen met een hoger profiel en meer stevigheid, zoals een gevormd traagschuim kussen of een donzen kussen, is het meest geschikt voor zijslapers. Deze kussens bieden extra ondersteuning voor de nek en houden de wervelkolom in een neutrale positie.
Ben jij een zijslaper, dan raden we je een hoog kussen aan bij nekklachten. Het kussen moet je namelijk op een manier ondersteunen dat je bovenste ruggenwervels, ook bekend als halswervels, op een horizontale lijn liggen. Een handige tip is om je schouderbreedte te gebruiken als meetpunt.
Vanaf de leeftijd van 2 jaar:
Vanaf de leeftijd van ongeveer 2 jaar, is het verstandig om je kind een hoofdkussen te geven. Je kind begint de ondersteuning nodig te hebben. Sommige kinderen leunen tijdens het slapen met het hoofd op de arm, een knuffel of frommelen het dekbed onder hun hoofd.
Eet minimaal 2 uur voordat je gaat slapen geen zware maaltijden meer. Iets kleins eten kan wel, bijvoorbeeld wat kwark of fruit. Drink na 6 uur 's avonds geen koffie, zwarte of groene thee, ijsthee, cola of energiedrank. Of andere drankjes waar cafeïne in zit.
Vermijd in de uren voor het slapen gaan zware maaltijden, maar ga ook niet met honger naar bed. Drink minder na het avondeten, zodat je 's nachts minder vaak naar het toilet moet. Vermijd 's avonds cafeïne en theïne (koffie, thee, chocolademelk, cola) en alcohol.
Als je meer dan 8 uur per nacht slaapt, neemt de kans op een hartaanval toe. Te weinig slapen is niet gezond, dat weten we allemaal. Maar te veel slapen blijkt nu ook ongezond te zijn. Te veel slaap wordt in een nieuw onderzoek gelinkt aan een hoger risico om ziek te worden en te overlijden.
De beste slaaphouding is die waarin de nek en de rug in een neutrale stand staan. Als de romp niet te ver naar voren gedraaid ligt, is zijligging het beste.
Zijligging is een goede slaaphouding
Op je linker of rechterkant slapen wordt gezien als een goede slaaphouding. Je ruggenwervel ligt in een optimale horizontale lijn, je snurkt niet snel en krijgt niet snel last van slaapapneu.
Wanneer je op je linkerzij ligt, is het gemakkelijker voor je lichaam om bloed rond te pompen. De aorta maakt vanaf je hart namelijk een bocht via de linkerkant om bij de buik te komen.
Kinderfysiotherapeut Els Geerdink noemt dit de hoera-houding. In het NRC legt ze uit dat dit een teken is dat je kind heerlijk ontspannen is. “Een baby die met zijn armen omhoog ligt, geeft zich aan je over.”
Zorg ervoor dat je baby op zijn rug blijft liggen
Na deze tijd kan hij dit wel en is het dus verstandig om je baby op zijn rug te leggen. Een buikligging kan namelijk tot gevolg hebben dat de ademhaling belemmerd wordt. Op zijn rug ligt je baby het lekkerst en kan hij vrij en ongehinderd ademen.
Als algemene regel geldt dat als de temperatuur in de kamer van uw baby 's nachts tussen de 18 en 20 graden is, is een TOG 2.5 slaapzak en pyjama/slaappak voldoende. Als de temperatuur onder de 18 graden zakt, moet u uw baby in een extra laagje kleden of een slaapzak met een dikkere vulling gebruiken.