Vaak vragen mensen dan of een konijn en een cavia samen kunnen of vogels, zoals kippen. Het ziet er misschien gezellig uit, maar een konijn en een cavia of kippen samen in een hok houden is absoluut niet aan te raden. Het zijn en blijven totaal verschillende diersoorten met een andere taal en voedselbehoeften.
Twee mannelijke dieren kan je alleen samen houden als ze al van jongsaf samen zitten en er geen vrouwtje bij zit. Zet geen andere diersoorten bij de cavia's. Cavia's en konijnen worden al eens samen gehouden, maar dat kan problemen geven.
In het algemeen kunnen o.a. verschillende soorten parkieten, kanaries, vinken en kwartels in de volière gehouden kunnen worden. In Nederland en België zien we voornamelijk parkieten in verschillende soorten én kanaries in de volières.
Kippen en cavia's bij elkaar
Het is verleidelijk om wat schattige cavia's bij je kippen te zetten, maar dat is niet zo verstandig. Kippen zullen de cavia's waarschijnlijk pikken en door hun korte pootjes, zijn de cavia's niet in staat om snel weg te komen.
Hoe lang kan ik een cavia zonder grote problemen alleen laten? Als het echt niet te vermijden is, kan een cavia maximaal 2 dagen alleen gelaten worden, als er genoeg water en voer beschikbaar is. Optimaal is het absoluut niet, maar soms is het echt niet te vermijden.
Zacht piepen: Dit betekent dat je cavia's tevreden zijn en zich op hun gemak voelen in de omgeving. Dit is dus een goed teken! Fluiten of hard piepen: In dit geval is er voedsel in de buurt! Je cavia's weten, denken of hopen dat er eten hun kant op komt.
Doet de cavia niet meer mee met zijn maatje of houdt hij langere rustpauzes. De cavia lijkt gewoon te eten, maar eigenlijk knabbelt hij lusteloos op het eten. Zelfs zijn favoriete voer blijft liggen. Beweegt het dier langzamer, hinkt hij een beetje of poetst zichzelf niet meer?
Let daarbij goed op dat ze daar veilig zijn voor katten of andere roofdieren. Daarbij mag de temperatuur niet te laag worden. Het buitenhok of de cavia-ren moet uit de wind en regen staan. Bovendien moet er schaduw zijn, want van felle zon houden cavia's niet.
VOORKOMEN IS ALTIJD BETER DAN GENEZEN, ZET EEN CAVIA DAAROM NOOIT IN DE VOLLE ZON! ALS HET BUITEN EXTREEM WARM EN BENAUWD IS, HOU DE CAVIA LIEVER BINNEN. LET OOK OP DE STAND VAN DE ZON: WAT IN DE OCHTEND EEN SCHADUWRIJKE PLEK IS, KAN 'S MIDDAGS VERANDEREN IN EEN BROEIKAS!
Geef geen prei, uien, bieslook, bonen, erwten, maïs en kool, dit kan voor teveel gasvorming in de buik zorgen. Hooi en groenvoer kunnen worden aangevuld met een kleine hoeveelheid droogvoer: maximaal 1 a 2 theelepels pelletvoer of gemengd voer voor cavia's. Een jonge cavia (tot 6 maanden) mag eten wat hij wil.
De grasparkiet kan het beste gehouden worden in paartjes.In sommige gevallen gaan ze prima met valkparkieten, maar de grasparkiet kan best onaardig zijn. Andere vogels zoals kanaries, zebravinkjes en andere vinken zijn vaak een minder goede keuze.
Welke vogels kan ik houden in een volière? Er zijn verschillende soorten vogels geschikt om buiten te houden, waaronder allerlei soorten parkieten, vinken, kwartels en kanaries. Je kunt dan denken aan valkparkieten, zonparkieten, grasparkieten of agapornissen. Zilver- en loodbekjes, de Cubavink of de zebravink.
Cavia's zijn huisdieren en hebben dus geen vijanden. Toch schrikken ze wel eens ergens van. Wat cavia's doen als ze schrikken hangt er van af of ze alleen zijn of in een groep. Als ze alleen zijn en ze horen bijvoorbeeld een hard geluid, blijven ze meestal doodstil zitten.
Cavia's zijn lief, makkelijk tam te maken en kunnen je kind leren verantwoordelijkheid te nemen. Bovendien hebben cavia's lage onderhoudskosten en vergen weinig ruimte. Het belangrijkste nadeel van een cavia als huisdier is dat ze soms erg schuw en angstig kunnen zijn.
Cavia's zijn absolute groepsdieren. Je maakt hen dus niet gelukkig door hen alleen te houden, ze zullen vast en zeker een soortgenootje missen. Hoeveel aandacht je ze ook geeft, als mens (of konijn/hond/kat/...) kan je dit niet vervangen.
Veel konijnen en cavia's krijgen brood.Dit bevat veel koolhydraten en komt niet ten goede aan de gezondheid van uw konijn/cavia. Laat het brood dus liever achterwege. Geef uw dier ook geen knaagstenen in verband met het risico op blaasstenen.
Cavia's houden namelijk erg van muziek. Ze hebben zelfs bepaalde voorkeuren! Als u weet welke muziek uw cavia fijn vindt om naar te luisteren, kunt u hem daar natuurlijk mee verblijden. Maar wees ook voorzichtig, want cavia's hebben gevoelige oren.
Let op, alle cavia's en ratjes kunnen zwemmen maar ze vinden het niet altijd leuk, laat je dier dus zelf beslissen of hij in het water wil. Zo voorkom je een paniekreactie.
Cavia's hebben een aantal basisbehoeften: een warm, schoon onderkomen, een evenwichtig dieet, schoon water, een plek om rond te rennen, een goede gezondheid en het gezelschap van één of meerdere soortgenootjes.
Sommige cavia's gaan in – iets wat wij mensen zouden benoemen als – rouw. Of het rouw is zoals mensen die kennen, is niet zeker. Deze rouwende cavia's gaan zich anders gedragen na het overlijden van hun soortgenoot. Ze gaan minder eten, zich meer terugtrekken, zijn minder actief gedragen etc.
Hou er ook rekening mee dat cavia's niet goed tegen de kou kunnen. Bij een middagtemperatuur van minder dan 15 graden hebben de cavia's een goed warm hok nodig.
Ze kunnen hun verzorger herkennen aan bijvoorbeeld de stem en de geur. Sommige cavia's hechten zich echt aan hun baasje. Cavia's zijn echter geen knuffeldieren, het liefst blijven zij met alle vier de pootjes op de grond.
Als je je bijv. op schoot cavia aait en hij maakt dit geluid, dan betekent het dat hij het niet zo prettig vindt.
Vooral de slappere en nattere soorten groente, zoals komkommer, sla en tomaat, worden erg snel erg vies en kledderig. Hoewel cavia's niet een speciaal plekje hebben waar ze hun ontlasting doen, komt het altijd voor dat bepaalde plekken in de kooi eerder bezaaid liggen met keuteltjes en ook nat zijn van de urine.