De sagopalm komt vooral voor op moerassige plaatsen in het laagland in Zuidoost-Azië en Oceanië.De plant komt waarschijnlijk van oorsprong voor op de Molukken en in Nieuw-Guinea. Er zijn nog vier soorten in het geslacht Metroxylon.
Sago is een zetmeelproduct, gewonnen uit het merg van verschillende soorten palmen. Sago is een basisproduct zoals rijst en aardappels en het bevat geen vetten, eiwitten of gluten. Sago kan worden gekookt met water of melk en suiker om een zoete sago pudding te maken.
Sago of Palmmeel is een zetmeelproduct dat wordt gewonnen door het merg van verschillende soorten palmen en palmvarens, vnl. soorten uit de geslachten: Metroxylon en Zamia, (alle Sagopalm genoemd), uit de stam te persen.
Flowerbrand Sagomeel wordt gewonnen uit de sagopalm en is een basisvoedsel (zetmeelproduct) in delen van de Molukken en in Nieuw-Guinea. Sagomeel bestaat voornamelijk uit koolhydraten. Deze Molukse rijstvervanger is typisch van de Molukken en combineert goed met natte gerechten, zoals we gerechten met veel saus noemen.
Boekweit, rijst, soja, maïs, sago, quinoa, johannesbroodboom-pitmeel, cassave, tapioca, kiwicha, quinoa, amaranth, teff en sorghum zijn van nature glutenvrij.
De witte gedroogde korrels worden na het koken prachtig doorschijnend, smaken neutraal met een zachte beet en hebben een textuur van vruchtengelei.
pineapple {znw.}
Deze balletjes worden gemaakt van het zetmeel dat wordt verkregen uit de cassave wortel. De Parels kunnen worden gebruikt in desserts maar ook in drankjes. Tegenwoordig worden ze ook steeds vaker gebruikt in de moderne keuken als garnering bij bijvoorbeeld oesters of in curries.
Tapioca parels zijn kleine balletjes gemaakt van het zetmaal van de cassave plant. Tapiocaballetjes hebben opzichzelf eigenlijk geen smaak. Als je ze kookt worden ze doorzichtig en een beetje gel-achtig.
Tapiocameel (ookwel tapiocazetmeel) is fijngemalen zetmeel van de wortel van de cassave. Tapioca betreft dus pure zetmeel van de cassavewortel, niet het meel van de gehele wortel. Het kan als bindmiddel gebruikt worden, en je ziet tegenwoordig ook steeds meer recepten waarin het word verwerkt.
Tapioca of cassavemeel is een hoofdzakelijk smaakloos zetmeelrijk ingrediënt, gemaakt van bewerkte en gedroogde cassavewortel (maniokwortel). Voor gebruik in de keuken is het verwerkt in dunne vlokken, of meer gebruikelijk, in kleine harde witte korrels of 'parels'. Deze dienen voor gebruik gedrenkt te worden.
Tapioca voegt volume en calorieën toe aan je dieet zonder slechte cholesterol of vetten die andere gezondheidsproblemen veroorzaken. Verbetert de spijsvertering: dankzij het hoge vezel- en proteïnegehalte helpt tapioca je darmtransport te reguleren en voorkomt het maagpijn na de maaltijd.
Bubble Tea (Boba) is een combinatie van thee, melk, siroop en tapioca balletjes. Welke smaak je Bubble Tea heeft, hangt af van welke thee en siroop je kiest. De tapioca balletjes hebben op zich geen smaak. De structuur van parels maakt Bubble Tea tot een bijzondere ervaring en een heerlijk drankje voor de afwisseling.
Bereidingswijze. 1 Breng 1 liter water aan de kook.Voeg vervolgens de sago parels toe.Draai het vuur naar middenlaag en kook de sago parels gedurende 10 minuten.
Hoewel deze drank lekker smaakt, is het niet helemaal goed voor je gezondheid. Bubble Tea is namelijk slecht voor je tanden, het bevat veel suiker en het kan je darmen verstoppen. Daarnaast is het slecht voor je cholesterol en kan het je bloeddruk verhogen.
Sago doet precies hetzelfde als maïzena. Maar net als tapioca is sago 'uit'. Ze worden alle drie gebruikt als bindmiddel voor soepen en sauzen, maar ze zijn van verschillende plantsoorten gemaakt.
Tapiocaparels zijn balletjes gemaakt uit het tapioca zetmeel.Als je ze met een snufje zout kookt, worden ze doorzichtig en krijgen ze een gelstructuur. Bij kleine balletjes duurt dat 20 minuten, bij grotere soms wel anderhalf uur. Belangrijk is dat je de parels nooit in koud water mag bereiden, dan lossen ze op.
Koken in thee: Kook de tapioca parels in een sterke thee. De parels nemen zo de smaak van de thee op. Koken in siroop: Je kunt ook een siroop maken met bijvoorbeeld fruit of kruiden en de tapioca parels koken in de siroop. De parels nemen dan de smaak van de siroop op en krijgen hierdoor een fruitige smaak.
aardbei {de}
strawberry {znw.}
sinaasappel {de}
orange {znw.}
Tapiocameel is oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Amerika en wordt gemaakt van een knol. Deze knol, een cassavewortel, wordt na het oogsten geplet en tot een fijn poeder gedroogd. Tapiocapoeder in korrelvorm heeft een lichtzoete smaak en een hoog zetmeelgehalte.
Geen wonder want tapioca is niet alleen lekker is, maar ook licht verteerbaar en boordevol voedingsstoffen die waardevol zijn voor de gezondheid. Het kan gemakkelijk worden gebruikt in een glutenvrij dieet, zowel bij gluten-intolerantie als bij het prikkelbare darm syndroom.
Tapiocaparels worden gebruikt in drankjes (bubble tea) en puddingen, of worden gegeten met bijvoorbeeld mango, kokos en palmsuikerstroop als zoet dessert. Behalve de doorschijnende parels bestaan er ook zwarte parels, groene (pandan-)parels en tapiocaparels in pastelkleurtjes.
Wat er vooral in tapiocaparels zit: koolhydraten. En helaas niet in de langzame vorm die je volkoren granen aantreft. Voor bubbelthee worden deze parels ook nog eens gekookt met suiker. Je raadt het al: niet een heel gezonde keuze wat gezondNU betreft.