De temperatuur van de babykamer kan het beste tussen de 16ºC en 18ºC liggen. Meestal heeft je baby dan geen kruik nodig.
Wanneer je baby acht weken of jonger is, is de temperatuur in de babykamer het beste circa 20 graden.Als hij twee maanden of ouder is, is een temperatuur tussen de 16 en 18 graden ideaal. Dit klinkt misschien koud, maar je baby zal goed kunnen slapen onder deze omstandigheden.
De eerste 8 weken mag de temperatuur van de babykamer, of dus jouw kamer, best wat hoger liggen. Voor zo'n pasgeboren uk mag de thermometer dan ook rond de 20°C schommelen. Hou wel steeds in je achterhoofd dat het beter iets te fris dan te warm is. Die vuistregel geldt trouwens ook voor volwassenen.
Als de temperatuur van je pasgeboren baby (tot 3 maanden) boven de 38°C stijgt is het belangrijk om naar de huisarts te gaan.
Doe jouw kindje in een lauwwarm badje voor het slapengaan. De lichaamstemperatuur van jouw kindje daalt na een badje en zorgt voor beter in- en doorslapen. Leg koude koelelementen in het bedje van jouw kindje zodat de lakens lekker fris zijn bij bedtijd. Richt een ventilator of airco nooit direct op jouw kindje.
De temperatuur in de slaapkamer samen met het beddengoed bepaalt hoe warm het is om te slapen. Als je wilt controleren of je slapende baby het niet te warm of te koud heeft, voel dan met de bovenkant van je vingers aan de achterkant van het nekje.Voelt dit lauw aan, dan heeft je baby het aangenaam.
Controleer de temperatuur in de hals of bij de voetjes
Controleer de temperatuur van je baby in de hals of bij de voetjes. Pas als deze koud zijn kun je concluderen dat je baby het koud heeft. Als de hals en voetjes klam aanvoelen, heeft je baby het te warm.
Je kindje moet goed kunnen bewegen als zij of hij slaapt. Is de temperatuur van de babykamer 23 of 24 graden? Dan kun je jouw baby in een luier met romper onder een laken laten slapen.
Met uitzondering van de kraamweek: dan mag het 's nachts iets warmer zijn in de kamer, zo'n 19°C. Je kan je baby 's nachts een pyjama aantrekken. Ook kan je hem in zijn gewone kleding laten slapen die je hem die dag hebt aangetrokken, aangepast op de temperatuur buiten.
Trek je baby niet te veel laagjes aan op warme dagen. Kies bijvoorbeeld voor een rompertje met luchtige kleertjes erover, of alleen een rompertje als het echt heel warm is. Buiten heeft je baby extra bescherming nodig tegen de zon, omdat hij of zij een gevoelige huid heeft.
Soms overlijden kinderen tussen de 0 en 2 jaar onverwacht in hun slaap, terwijl ze verder gezond leken. Dat heet wiegendood, ook wel 'Sudden Infant Death Syndrome' (SIDS) genoemd. Per maand sterft er in Nederland nog altijd gemiddeld 1 baby aan wiegendood. Dat is er elke maand 1 te veel.
In het algemeen geldt dat lagere temperaturen van rond de 12 à 17C goed worden verdragen, mits men slaapt op en onder aangepast bedtextiel en op een matras dat past bij het transpiratiepatroon van de persoon. Maar uiteindelijk bepaalt de persoonlijke voorkeur van de slaper hoe warm of hoe koud de kamer moet zijn.
Veel ouders trekken dagelijks schone kleding aan bij hun baby en trekken een broekje hooguit een tweede dag nog aan. Naarmate je kindje ouder wordt, zul je de kinderkleding wellicht minder vaak hoeven te verschonen, maar zeker in de eerste weken kan het beter te vaak dan te weinig.
Wanneer je je baby vaak in bad doet kan zijn huidje uitdrogen. Vooral bij baby's met eczeem is het raadzaam maximaal twee (of drie) keer per week te badderen. Ook een keer in de week is echt al voldoende. Het is wel raadzaam om dan ongeveer om de dag het gezichtje en de nekplooien te wassen.
Stel, het is 18 à 19 °C in de (baby)kamer, dan heb je genoeg aan een slaapzak met TOG-waarde 1, gecombineerd met een pyjama en een body met lange mouwen. Ligt je kindje in een ruimte die kouder of warmer is, dan is het schema hieronder een richtlijn om de laagjes kleding aan te passen.
Zet de thermostaat als je thuis bent niet hoger dan 19 graden. Daarmee bespaar je jaarlijks 150 euro. Met extra kleding of een (elektrisch) dekentje op de bank houd je jezelf toch warm. En als je in huis bezig bent, is 19 graden vaak warm genoeg.
Kamertemperatuur tussen de 16 en 19 graden: 2,5 TOG (romper, slaapzak, laken en dekentje). Temperatuur tussen de 23 en 24 graden: 1,0 TOG (baby in de luier met een lakentje of rompertje).
Wat is de TOG-waarde voor een veilig babyslaapcomfort? De TOG-waarde voor een babydeken of slaapzak (met romper) ligt tussen 1 tot maximaal 4 TOG.
In de winter wordt een romper met lange mouwen en een velours pyjama aanbevolen, terwijl in de zomer een romper met korte mouwen en een lichte katoenen pyjama volstaan. Bij een temperatuur van meer dan 25 graden kun je je baby zelfs in een rompertje en een lichte slaapzak te slapen leggen.
De kinderen huilen vaak opvallend veel, zijn ontroostbaar, spugen veel, slapen slecht, willen constant in beweging zijn, willen niet graag geknuffeld worden, huilen bij het aan- en uitkleden of zodra hun hoofdje aangeraakt wordt, liggen niet graag plat in de box, hebben last van 'koemelkallergie'.
Tip bij koude handen baby
Ook kraamverzorgster Charlotte stelt ouders gerust: 'Er zijn veel baby's die vaak koude handjes hebben, maar zolang de voetjes en het nekje van de baby warm is, kan het geen kwaad. Als je baby te warme handen heeft, is dit wel een teken dat de baby het te warm heeft.
Pas de slaapkleding van je kleine aan op de temperatuur en combineer het met zijn slaapzak. Is het erg koud, gebruik dan een wat warmere pyjama en romper onder zijn slaapzak.Valt het mee, dan kan een dunne pyjama of zelfs alleen een romper genoeg zijn.
Vanaf twee jaar is het tijd voor het eerste dekbed
Vanaf twee jaar is je kleintje klaar om veilig onder een dekbed te kunnen slapen. Dit is vaak ook het moment dat hij uit zijn slaapzak en ledikant is gegroeid. Tijd voor een groter bed dus!