Doordat een donkere huid meer pigment bevat, is iemand met een donker huidtype beter bestand tegen de schade van UV-stralen. Wat daar ook aan bijdraagt, is dat de hoornlaag van een donkere huid ook nog compacter is dan bij een lichte huid. Hierdoor kan UV-straling minder snel doordringen tot de diepere huidlagen.
De tweede laag, de dermis, is bij een donkere huid dikker en compacter dan die van een blanke huid. De collageenvezels in een donkere huid zijn dunner dan die in een blanke huid. De donkere huid heeft daarnaast minder elastische vezels in de dermis, maar daarentegen wel een groter aantal fibroblasten.
Ze ontdekten dat de donkerste huid voorkwam bij de Nilo-Saharaanse herdersvolkeren in Oost-Afrika, zoals de Mursi en de Surma, en de lichtste huid bij de San in Zuid-Afrika. En daartussen waren er nog vele gradaties, zoals bij het Agaw-volk in Ethiopië.
het allel voor een donkere huid is dominant over het allel voor een lichte huid. Je kan ook zeggen; het allel voor een lichte huid is recessief ten opzichte van het allel voor een donkere huid. In de erfelijkheid geef je erfelijke eigenschappen en de daarbij behorende allelen aan met een letter.
Mensen met een donkere huidskleur kunnen wel degelijk verbranden. Het duurt langer alvorens ze verbranden, maar ze zijn ook gevoelig voor de eerste zomerzon. Daarna wennen ze er sneller en gemakkelijker aan dan mensen met een lichte huid. Een donkere huid bevat meer pigmentcellen en meer melanine.
Een donkere huid is goed bestand tegen zonnestralen. Dit komt doordat het pigment in de donkere huid beschermt tegen het UV-licht.
Je erft je genen van je ouders. Van elk gen erf je twee kopieën: één van je vader en één van je moeder. Ook de genen van je grootouders en verre voorouders hebben invloed op de kleur van je huid. Binnen een gezin kan de huidskleur dus verschillen.
Zit je net zoals je lengte heel je leven aan hetzelfde huidtype vast? Het antwoord zal je verrassen: Je kunt helaas niet uit jezelf je huidtype veranderen.
Ons eigen DNA is een combinatie van het DNA van onze ouders. De ene helft komt van je vader, de andere helft van je moeder. Maar in het DNA van iedereen zitten al bij de geboorte variaties die je bij geen van de ouders terugvindt. Dit zijn de novo mutaties; 'nieuwe' mutaties (veranderingen) die alleen het kind heeft.
Nee dat kan niet. De huidskleur wordt bepaald door het melanine en welke subtype men heeft van het melanine. Er zijn een aantal genen die de huidkleur bepalen.
Vantablack is de donkerste kleur ter wereld.
Meestal zijn pigmentvlekken erfelijk bepaald, maar vaak kunnen ze ook later tevoorschijn komen.
Om de huid te beschermen tegen UV-straling van de zon, wordt het pigment melanine aangemaakt door de pigmentcellen. Bij te veel UV-licht kunnen de pigmentcellen in de war geraken en te veel melanine aanmaken waardoor dit pigment zich op één plek verzamelt en pigmentvlekken ontstaan op onze huid.
Lichtere huid door zonnebrandcrème. Als jij graag een lichte huid wilt, gebruik dan altijd zonnebrandcrème. Zowel in de zomer als in de winter, want ook in de winter zijn UV-stralen aanwezig. In de winter komt echter alleen je gezicht in aanraking met deze stralen, dus je hoeft dan ook alleen je gezicht in te smeren.
Kies voor een intens hydraterend serum of crème om een eventuele dehydratatie van de huid te voorkomen. De lijn Hydra Essentiel is uitermate geschikt voor het hydrateren van een donkere of getinte huid. Kies een crème met een lichte textuur, die meer geschikt is voor een gemengde of vette huid.
Hoe ouder je wordt, hoe meer rimpels je krijgt. De huid wordt ook slapper, fragieler, verliest elastinevezels en wordt minder elastisch. Ook produceren de talgklieren minder huidlipiden, met als resultaat een droge huid. Dit proces is natuurlijk, maar soms gaat het sneller door externe factoren.
De kleur van de huid wordt bepaald door de hoeveelheid en het type pigment (melanine) in de huid. Er zijn twee typen melanine: feomelanine (rood tot geel) en eumelanine (donkerbruin tot zwart). Van beide soorten wordt de hoeveelheid en het type bepaald door vier tot zes genen.
Kijk in de spiegel met een spierwit papier naast je gezicht. Wanneer je huid rozig of blauwachtig lijkt, dan heb je een koele ondertoon. Als je huid naast het papier gelig, perzikachtig of vaal lijkt, heb je een warme ondertoon. Bij een neutrale ondertoon zie je geen geel of roze tint in je gezichtskleur.
Researchers aan de University of Washington en in Glasgow zijn het er na uitgebreid onderzoek over eens: de intelligentie van een kind wordt bepaald door het genetisch materiaal langs moeders kant. Het genetisch materiaal van de vader heeft geen invloed.
Wil je als man een slim kind? Dan is het zaak om een intelligente moeder te vinden. Intelligentie hebben kinderen namelijk vooral te danken aan de genen die zij van hun moeder hebben geërfd. Dit blijkt uit een recent onderzoek gepubliceerd in Psychology Spot, waarover Ouders van Nu schrijft.
Wetenschappers van de UNC School of Medicine hebben aangetoond dat er evenveel DNA van vaders als moeders in kinderen belandt, maar dat de genen van de vader dominant zijn.
Huidkanker komt ook voor bij getinte huid.
Van 10 tot 12 uur en van 3 tot 5 uur heeft de zon maar half zoveel kracht en kun je dus twee keer zo lang zonnen. Ook met een goed antizonnebrandmiddel kun je langer in de zon blijven zonder te verbranden. Zoek in zuidelijke landen en op zonnige dagen in Nederland tussen twaalf en drie uur de schaduw op.
Bij zonkracht 4 kun je tussen 12 en 15 uur 's middags na een half uur al verbranden. De roodkleuring ontstaat pas enkele uren later, dus op het moment dat je rood begint te zien is de verbranding al een tijdje aan de gang. Veel mensen vergissen zich vooral op koude voorjaarsdagen in de kracht van de zon.