Antwoord: Als je lensvloeistof hebt, doe dan een paar druppels in je oog om de lens losser te laten zitten. Een paar keer knipperen en de lens zal losser gaan zitten, zodat je deze makkelijker uit kan krijgen. Als dat toch niet lukt, ga dan naar de opticien om de lens er uit te laten halen.
Gebruik de wijsvinger van uw niet-dominante hand om uw bovenste ooglid omhoog te trekken. Gebruik de middelvinger van uw dominante hand om uw onderste ooglid omlaag te trekken. Knijp de lens voorzichtig tussen de vingertoppen van uw wijsvinger en duim om hem omlaag uit uw oog te halen. Vouw of knijp niet onnodig hard.
Trek het onderste ooglid naar beneden, kijk naar boven en van links naar rechts. De persoon die je helpt zou dan de lens moeten zien zitten. Lens onder bovenste ooglid: Trek het bovenste ooglid voorzichtig omhoog en kijk naar beneden, naar links en naar rechts. De lens zou dan zichtbaar moeten worden.
Er is een bindvlies, de conjunctiva, dat het oogwit (de sclera) en de binnenzijde van de oogleden bekleedt. Op de overgang van het oogwit naar de oogleden vormt dit vlies een huidplooi. Deze houdt de contactlens tegen. Hierdoor kan een contactlens nooit achter het oog komen.
Tijdens het slapen is er geen knipperbeweging die er voor zorgt dat zuurstof via het traanvocht tussen de contactlens en het hoornvlies getransporteerd wordt. Jouw hoornvlies krijgt dan onvoldoende zuurstof en dat is schadelijk voor jouw oog. Meestal zijn de ogen dan rood en pijnlijk bij het ontwaken.
Je mag tijdens het zwemmen contactlenzen dragen. Alleen kun je de lenzen onder water verliezen en dan vind je ze meestal niet terug. Vooral zachte contactlenzen lopen het risico om in zwemwater besmet te raken met virussen, bacteriën of amoeben. Vooral besmetting door amoeben komt vaak voor.
Door het dragen van lenzen kan het hoornvlies beschadigd raken. Bijvoorbeeld bij het in- en uitdoen van de lenzen. Hierdoor kunnen er bacteriën, virussen en parasieten in het hoornvlies komen. Het hoornvlies is dan ontstoken.
Even je oog goed open doen, en dan met 2 vingers je oog chinees maken, dus schuin dicht trekken, dan komt er lucht onder de lens en valt hij er uit.
Maar wees gerust een lens kan eigenlijk niet achter het oog komen. Wel kan een lens ver achter in het oog komen, maar helemaal achter het oog zal de lens niet komen. Het komt best veel voor, de lens zit niet meer voor op het oog, maar dan is de vraag waar is de lens nu gebleven.
Draag je al een tijdje lenzen, houd dan een maximale draagtijd van 12 uur aan. Wissel je het dragen van contactlenzen af met een bril, dan is het beter om de lenzen niet langer dan 8 uur per dag te dragen. Deze draagtijd wordt over het algemeen aangehouden voor zachte lenzen en harde lenzen.
Draag jouw contactlenzen niet langer dan voorgeschreven. Vervang maandlenzen na één maand en daglenzen na één dag! Draag jouw contactlenzen niet gedurende 24u of tijdens het slapen. Enkel specifieke continue of extended-wear lenzen laten dit toe en zelfs dan mag dit enkel in overleg met de opticien of oogspecialist.
Doe je linkerarm over je hoofd en trek met je linkerhand het bovenste ooglid van je rechteroog naar boven. Trek je onderste ooglid van je rechteroog omlaag met je rechtermiddelvinger. Kijk vooruit in de spiegel en doe de lens in je oog. Laat je oogleden los en knipper een paar keer.
Je ogen moeten eerst een tijdje wennen aan de lenzen. Draag ze de eerste dag daarom niet langer dan 3 uur. Daarna kan je de draagtijd langzaam opvoeren: iedere dag 3 uur erbij. Beginnen de lenzen voortijdig te irriteren, doe ze dan meteen uit en pas de volgende dag weer in.
Kan ik huilen met mijn contactlenzen in? Ja. Het is geen probleem om te huilen terwijl je lenzen draagt. Het kan wel gebeuren dat je lenzen niet helemaal goed op hun plek blijven zitten als er teveel traanvocht in je oog komt.
Door alle technologische ontwikkelingen blijven mensen steeds langer lenzen dragen. Toch blijft het zoals altijd maatwerk, een vaste maximale leeftijd is dan ook niet te geven. Daarom is het van belang dat u regelmatig langs uw contactlensspecialist of optometrist gaat voor een check-up.
Je kan daglenzen maar één dag dragen, je kan ze niet meer dan één keer gebruiken. Zelfs al draag je jouw lenzen een dag maar een paar uur, moet je ze na dat gebruik nog steeds weggooien en de volgende dag een nieuw paar openen.
Douchen met contactlenzen.
Het is beter om niet te douchen terwijl u uw contactlenzen draagt. Kraanwater, inclusief douchewater, kan vol zitten met niet zo vriendelijke organismen. Uw lenzen zijn in principe kleine sponsjes en kunnen water absorberen die bacteriën en schimmels bevatten.
Wat kosten maandlenzen? De prijs van maandlenzen hangt af van het merk en het type lens. Bij Pearle vind je al maandlenzen vanaf €7,50 per maand. Dan betaal je dus slechts €45 per jaar, omdat je maar twaalf setjes nodig hebt.
Kosten: zachte lenzen zijn vaak goedkoper dan harde lenzen. Comfort: de meeste mensen vinden zachte lenzen comfortabeler. Gevoeligheid: heb je snel last van irritaties of ontstekingen dan zijn harde lenzen vaak beter. Baan/hobby's: zachte lenzen zijn geschikter als je veel sport.
Het maakt niet uit welk type lens je draagt, een dutje van bijvoorbeeld een uur is geen enkel probleem. Het enige dat zeer waarschijnlijk zal gebeuren is dat je ogen droger aanvoelen dan normaal wanneer je zonder lenzen wakker wordt. Dit is slechts tijdelijk. Een paar keer goed knipperen zal wonderen doen.
Lenzenvloeistof houdbaarheid
Over het algemeen is lenzenvloeistof maximaal 3 maanden goed te gebruiken. Dit betekent dat de contactlenzenvloeistof 3 maanden lang een ontsmettende werking heeft. TIP! Om de lenzenvloeistof tijdig te vervangen kan je een herinnering in je agenda te zetten.
Eigenlijk zijn de beste lenzen voor droge ogen juist de lenzen die een laag watergehalte hebben. Een van de meestvoorkomende lenzen zijn hydrofiele lenzen. Deze zachte lenzen hebben veel water nodig om hun vorm te behouden. Dit soort lenzen trekken zelfs water aan en absorberen water als je de lenzen draagt.
Ja hoor is gewoon nog prima te gebruiken is ons ook wel eens gebeurd. Controleer wel of er geen beschadigingen op de lens zitten en loop er niet te lang meer mee. Spoel hem wel goed voor je hem in doet.
Bij harde lenzen moet je denken aan gemiddelde kosten van 550 euro per jaar. Zachte lenzen zijn er al vanaf 100 euro per jaar. De prijs van zachte lenzen is afhankelijk van het soort lenzen dat je koopt.