Plaats het omelet nadat het is afgekoeld, zo snel mogelijk in de koelkast. Je kunt het omelet voor 2 dagen in de koelkast bewaren. Ingevroren kun je het omelet voor 3 maanden bewaren.
Gebakken eieren kun je gewoon invriezen. Sterker nog, ze smaken lekkerder als je ze in de vriezer hebt bewaard dan in de koelkast. Je kunt bijvoorbeeld een ontbijtbroodje met ei in wat folie of een zakje invriezen en deze een nachtje laten ontdooien. Vervolgens heb je een lekker snel ontbijtje.
Je kunt wel een ei klutsen en invriezen. Maar let wel op, door een ei in te vriezen verandert de structuur. Door er wat zout of suiker aan toe te voegen verandert, dit niet en blijft het ei ook lekkerder. Gerechten waar je ei in hebt verwerkt kun je wel invriezen.
Om maar meteen met de deur in huis te vallen: ja, je kunt rauwe eieren invriezen. Maar wel zonder eierschaal. Als je hele eieren invriest, barst de schaal doordat het ei iets uitzet. Er komen dan stukjes eierschaal in je ei en er kunnen schadelijke bacteriën in het ei terechtkomen.
Je kunt ze ook invriezen en opwarmen in de magnetron.
Een groenten omelet is ideaal: lekker warm als ontbijt, koud als meeneem-lunch of als een makkelijke en lekkere oplossing voor een 'ik-heb-geen-tijd-om-zelf-te-koken-vandaag' diner.
In de vriezer
Je kunt scrambled egg (roerei) ook invriezen. Dit gebeurt niet vaak maar als je het echt wilt, dan is dat mogelijk. Volg dezelfde stappen die we hierboven hebben beschreven voor het in de koelkast bewaren. Je kunt roerei vervolgens zo'n drie maanden bewaren in de vriezer.
Het Voedingscentrum adviseert om niet meer dan 2 tot 3 eieren per week te eten. Dit omdat eigeel cholesterol en verzadigd vet bevat. Beiden, maar vooral verzadigd vet verhogen het cholesterol in je bloed. Dit is slecht voor je hart en bloedvaten.
Je kunt ze niet invriezen! Na openen v.d. luchtdicht verpakte trays zijn de eierballen nog 2 dagen houdbaar mits de THT-datum niet wordt overschreden.
Niet alles is 100% geschikt om in te vriezen. Sommige producten drogen uit of veranderen van structuur. Dat zegt overigens niet dat je het niet meer kunt eten. Het appetijtelijke aanzicht van sommige producten kan soms achteruit gaan en de smaak ervan kan veranderen.
Je kunt een gebakken ei twee dagen bewaren in de koelkast.
Eieren in de koelkast: langer vers
De koude temperatuur remt ook de groei van bacteriën. Ziekmakers zoals salmonella krijgen zo minder kans. Eieren bewaar je daarom het beste in de koelkast op 4 °C. Als je ze in het doosje bewaart, drogen ze niet uit en blijven ze langer goed.
Houdbaarheidsdatum eieren
Wettelijk is vastgesteld dat een vers ei na de legdatum nog 28 dagen houdbaar is.
Wordt het eitje vochtig, dan kunnen bacteriën er beter groeien. Als je dan eieren uit de koeling van de supermarkt meeneemt naar huis, treedt er condensvorming op door het temperatuurverschil. Liggen de eieren niet in de koeling, dan is het risico op condensvorming veel kleiner waardoor de eieren langer goed blijven.
Ze vormen daarnaast een bron van vitamine A, vitamine B2 en foliumzuur en van mineralen zoals ijzer, seleen, fosfor en zink. En dan zijn ze ook nog eens laag in calorieën, wat natuurlijk goed uitkomt als je je calorie-inname wil beperken.
Kun je écht te veel eieren eten? Uit een studie van de Universiteit van Sydney, gepubliceerd in het American Journal of Clinical Nutritionbleek, bleek echter weer dat mensen die tot een dozijn eieren per week aten geen nadelige gevolgen aan hun gezondheid ondervonden.
Eieren bevatten weinig calorieën
De makkelijkste manier om gewicht te verliezen is door het verminderen van de dagelijkse calorie-inname. Eén groot ei bevat maar 78 calorieën, maar wel heel veel voedingsstoffen. Vooral de dooiers zijn heel voedzaam (1). Een maaltijd met eieren bevat meestal 2 tot 4 eieren.
Roerei bewaren: hoe doe je dat? Je kunt roerei een paar dagen bewaren in de koelkast. Laat de eieren helemaal afkoelen tot kamertemperatuur voordat je ze afgedekt in de koelkast doet, daar blijven ze vervolgens 3 tot 4 dagen goed.
Eieren invriezen in z'n geheel doe je beter niet. Ongekookte eieren gaan barsten en gekookte eieren krijgen een rubberachtige textuur. Wat wel kan, is het ei breken en klutsen om vervolgens in te vriezen. Giet het geklutste ei in bijvoorbeeld een cupcakevorm en dek de bovenkant van het mengsel af met vershoudfolie.
In de diepvries blijft eiwit 3 maanden goed. Tip: vries de eiwitten per stuk in, in diepvriesdoosjes of gebruik ijsblokvormpjes. Dat doseert later gemakkelijk. Eenmaal bevroren kun je ze eventueel samen in een diepvrieszakje bewaren.
Bewaartip voor dit product
Koel gebakken ei altijd snel terug en bewaar het goed afgesloten in de koelkast. Laat restjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
Geopende, ongevulde Wraps kunnen tot 2 dagen in de koelkast bewaard worden, mits goed afgedekt met huishoudfolie om uitdrogen van de Wraps te voorkomen. In de vriezer kunnen geopende, ongevulde Wraps in een goed afgesloten diepvrieszak of plastic diepvriesbak tot 6 maanden bewaard worden.
Frittata bewaren
Dit gerecht kun je prima bewaren in de koelkast én de vriezer. In de koeling blijft de frittata ongeveer 4 dagen goed te eten.