Een nieuwe accu voor je auto kost ongeveer €70 euro. Maar een 50Ah 12V lithium accu kost hier nu nog maar rond de €30 (nog niet getest). Zo'n lithium 12V accu is klein, ongeveer 15 x 10 x 7 cm. Dat is wel zeven keer zo klein als een loodaccu, met dezelfde hoeveelheid stroom.
Je hebt de acculader nodig voor de soort lithium accu die je wilt opladen (Lithium-ion of LiFePo4). Er zijn ook acculaders die beide soorten lithium kunnen opladen. Let bij de aanschaf van een acculader dus goed op wat voor soort lithium accu je hebt en wat voor soort acculader je hiervoor kunt gebruiken.
Maar wat is dan het verschil met een lithium batterij? Dat zit hem in de chemische samenstelling. Een alkaline batterij levert energie door de elektrochemische reactie tussen mangaandioxide, grafiet en zinkpoeder. Bij een lithium batterij komt er energie vrij door de reactie tussen mangaandioxide en lithium.
Zijn deze batterijen gevaarlijk? Bij normaal gebruik niet! Dus u hoeft zich niet meteen zorgen te maken. Maar ze kunnen brandgevaar opleveren als ze overladen worden, er kortsluiting ontstaat, ze vallen of als ze met water in aanraking komen.
Lithium accu's gaan het langst mee van alle type accu's. Deze accu's kunnen namelijk tot wel 4.000 cyclussen doorlopen voordat ze aan vervanging toe zijn. In tegenstelling tot loodzuuraccu's die tot een maximum van 2.000 cyclussen kunnen voordat deze aan vervanging toe zijn.
Lithium 3V knoopcellen hebben een lange houdbaarheid. Op de batterij of verpakking staat een houdbaarheidsdatum, hou deze altijd in acht en gebruik de batterijen niet meer als die datum is verlopen. Tip, bewaar batterijen op een vaste plek en zorg dat je nieuwe en gebruikte batterijen gescheiden houdt van elkaar.
Hoewel oplossingen van lithium niet bijzonder giftig zijn, moet het vanwege zijn medische effecten toch met voorzichtigheid behandeld worden. Het metaal is brandbaar en kan in contact met water tot ontploffingen leiden. Contact met de huid moet vermeden worden.
Een lithium acculader wordt gebruikt voor het laden van een lithium accu. Zo kunt u een lithium acculader gebruiken voor het laden van de accu van uw elektrische fiets, caravanmover of andere voertuigen. Tevens kunt u een lithium acculader gebruiken om uw lithium accu te laden van uw elektrische buitenboordmotor.
Bij verkeerd gebruik kan een lithium-ionbatterij spontaan ontbranden of zelfs ontploffen. Bijvoorbeeld door blootstelling aan hitte of contact met water. Maar ook door het gebruik van niet-originele laders, het overladen van de batterij of door beschadigingen.
De accu kan bijvoorbeeld tweemaal voor 50% gebruikt en weer opgeladen worden, maar ook viermaal voor 25% gebruikt en weer opgeladen worden voor je één laadcyclus verbruikt hebt. De levensduur van de accu wordt dus niet bepaald door hoe vaak je een accu oplaadt, dit kun je ongelimiteerd doen.
Voordelen Li-ion accu:
Hoge energiedichtheid (tot 400 Wh/L) Geen onderhoud nodig. Hoge nominale spanning van 3,6 V of 3,7 V per cel. Zeer geringe zelfontlading.
Te hoge of te lage temperaturen kunnen ervoor zorgen dat de cellen blijvend beschadigd raken. In de winter is het zelfs mogelijk dat accupacks bevriezen en volledig onbruikbaar worden. Vochtige ruimten (lekkende garage) zijn geen goede opslagplaats voor accu's.
Een lithium-ion-accu mag je niet op de verwarming leggen om op te laden. Je spaart de accu niet en de capaciteit stijgt ook niet. Te hoge of te lage temperaturen kunnen zelfs schadelijk zijn voor de accu. Laad daarom de accu het liefst op bij normale kamertemperatuur of ook buiten bij gematigde buitentemperaturen.
Een LiFePO4 accu is de populairste en beste soort lithium accu die je kunt kopen. In de praktijk zijn LiFePO4 accu's beter dan li-ion accu's. De reden hiervoor is dat een LiFePO4 accu's niet gevoelig is voor warmte en diepe ontlading.
Lithium AA batterijen gaan langer mee
Lithium AA batterijen hebben een piekvermogen van ongeveer 3000 mAh en gaan veel langer mee dan alkaline AA batterijen.
Alkaline batterijen gaan langer mee. Ze lopen bijna niet leeg, maar zijn wel belastend voor het milieu. Ze zijn op langere termijn duurder. Je gebruikt ze voor apparaten met een laag verbruik; zoals klokjes, rekenmachines, horloges of afstandsbedieningen.
Een nadeel van oplaadbare batterijen is dat ze zichzelf langzaam ontladen. Als je volledig opgeladen batterijen niet gebruikt, zijn ze na verloop van tijd alsnog leeg. Dat kan vervelend zijn, maar is eigenlijk alleen lastig als je de batterijen zeer sporadisch gebruikt.
Indien u toch wilt stoppen, doet u dit dan altijd in overleg met de psychiater en nooit acuut en zelfstandig. Het is noodzakelijk om lithium langzaam af te bouwen. Acuut stoppen kan een episode van manie of depressie uitlokken en kan vervelende onttrekkingsverschijnselen geven.
Als lithium niet goed werkt of te veel bijwerkingen veroorzaakt, wordt vaak carbamazepine voorgeschreven. Dit middel heeft hetzelfde effect als lithium: het helpt tegen ernstige stemmingsschommelingen. De voornaamste bijwerkingen zijn: duizeligheid, sufheid, moeheid en misselijkheid.
Chili herbergt meer dan de helft van de lithiumreserves ter wereld, met andere grote producenten, waaronder Australië, Argentinië en China. Australië is verreweg de grootste producent van lithium ter wereld.
Het verschil tussen lithium en li ion
Er zijn twee typen van de lithiumbatterij: de niet-oplaadbare lithium batterij en de oplaadbare lithium ion batterij (ook wel li ion genoemd). Tegenwoordig wordt er in bijna ieder oplaadbaar apparaat een lithium ion accu toegepast. Smartphones, laptops, elektrische tandenborstels.
Bij moderne lithium-ionaccu's is het geheugeneffect niet meer waarneembaar; ze hebben dus geen last van een “li-on memory effect”. Voor de gebruiker heeft dit het grote voordeel dat hij de accu altijd kan opladen, ongeacht de laadstatus.
Deze accu's kunnen vaak tot ongeveer 75% ontladen worden. Dat betekent dat in de praktijk er alsnog 25% verloren gaat. Lithium accu's kan je tot meer dan 95% ontladen.