De patiënt met brandwonden heeft een sterk verhoogde energiebehoefte, omdat het metabolisme verhoogd is en het lichaam meer energie nodig heeft voor herstel van lichaamsweefsel. Om ondervoeding te voorkomen moet de hoeveelheid energie minimaal gelijk zijn aan de behoefte.
Een gezonde voeding levert gemiddeld 70-80 g eiwit/dag, bij brandwonden is er een verhoogde behoefte aan eiwit en energie (en voedingsstoffen), welke geleverd moet worden door voeding. Bij brandwonden is een adequate eiwitinname van 1.2-1.5 gram eiwit/kg lichaamsgewicht tot BMI 27.5.
De gevolgen daarvan zijn; 'warmteverlies', het lichaam verliest veel warmte omdat de huid de temperatuur niet kan vasthouden; 'vochtverlies', de huid kan het vocht niet tegenhouden en. 'infectiegevaar'; waar de huid defect is, kan door inwerking van bacteriën een infectie ontstaan.
Verwijder zo snel mogelijk (tijdens het koelen) kleding, sieraden en een eventuele luier. Voorkom dat het lichaam te veel afkoelt. Koel alleen de wond! Bedek na het koelen de wond met plastic huishoudfolie, steriel verband of met een schone doek of laken.
Koel de wond tien tot twintig minuten. Richt de waterstraal boven de brandwond. Koel alleen de brandwond en voorkom onderkoeling. Dek de brandwond af met plastic huishoudfolie, steriel verband of een schone doek.
Koelen met ijs wordt afgeraden; het vergroot de kans op onderkoeling en doet pijn." "Verwijder kleding, tenzij die vastzit aan de wond. In dat geval beschadig je de huid alleen maar meer. Probeer ook om sieraden zoals ringen af te doen, om te voorkomen dat die je vingers afknellen als ze opzwellen."
Gebruik zacht stromend, lauw water
Het ligt misschien voor de hand om de kraan wijd open te zetten en koud water op de wond te storten. Dat is niet verstandig. Koud water kan leiden tot onderkoeling. Hard stromend water kan bovendien pijnlijk zijn.
Houd de brandwond 10 tot 20 minuten onder de kraan of douche. Gebruik lauw zacht stromend water. Water van 15 tot zelfs 30 graden Celsius is goed. IJskoud water geeft kans op onderkoeling en pijn.
Werking Geïmpregneerde gazen met vaseline of betadinezalf bedekken de wond waarbij zij wondvocht doorlaten. Zij kunnen op open brandwonden gebruikt worden en afgedekt worden met een absorberend of hydrofiel verband.
Bij een derdegraads brandwond zijn zowel de opperhuid als de lederhuid volledig beschadigd tot in het onderhuids vetweefsel. Een derdegraads brandwond is wit, beige/bruin of zwart, droog en leerachtig en de wond is nauwelijks pijnlijk omdat de zenuwen zijn aangetast.
Verbranding van een groot deel van het lichaam, zoals de hele rug of een been, kan gevaarlijk zijn. Uit grote brandwonden loopt namelijk veel vocht, met het risico op uitdroging van het lichaam. Infecties kunnen een brandwond ernstiger maken.
Bij een verbranding wordt het hele lichaam extra belast. Brandwonden scheiden stoffen af die in het bloed en daarmee in de bloedsomloop komen. Deze stoffen kunnen u ziek maken. Het eerste verschijnsel is het optreden van zwelling in het gebied van de verbranding.
Verbrandingen ontstaan door invloed van hitte op de huid gedurende een bepaalde tijd en boven een bepaalde kritische temperatuur. Boven deze kritische temperatuur (+/- 40° C) treedt beschadiging van de huid op. Er zijn verschillende soorten brandwonden, waarbij deze worden ingedeeld naar de diepte van de brandwond.
Gezond eten is extra belangrijk als u een wond heeft. Uw lichaam verbruikt namelijk extra energie (calorieën), eiwit en mogelijk extra vitaminen en mineralen om de wond te genezen. Daarnaast kan er bij wonden sprake zijn van verlies van eiwitten en vocht via het wondvocht.
Eiwit (of proteïne) is een bouwstof die gebruikt wordt bij de genezing van een wond. Daardoor is de eiwitbehoefte bij personen met wonden hoger. Eiwitrijke producten zijn kaas, melkproducten, vleeswaren, vlees, vis, ei of vleesvervangers.
Bij een wond is het belangrijk dat u voldoende proteïnen binnen krijgt, want ze zorgen ervoor dat nieuw weefsel kan aangroeien. Proteïnen zitten onder andere in vlees, kip, ei en zuivelproducten. De hoeveelheid eiwit die u nodig heeft is afhankelijk van de grootte van uw wond en uw lichaamsgewicht.
Doordat de cellen in de basale laag zich voortdurend delen en deze uiteindelijk aan de bovenkant afschilferen, vernieuwt de opperhuid zich ongeveer één keer per maand. Het vermogen tot aanmaak van nieuwe cellen in de basale laag, maakt dat de huid bij een verwonding vrij snel dichtgroeit.
Derde graads brandwonden zijn de diepste brandwonden. Alle huidlagen zijn beschadigd en de huid is op die plek zijn functionaliteit volledig verloren. Derde graads brandwonden zijn wit of zwart van kleur, droog en niet pijnlijk. De kleur is afhankelijk van de manier van verbranden.
De verbrande huid koelen met een koude natte doek . Gebruik daarna een after sun gel of lotion. Bij pijn mag u altijd een aspirine of een paracetamol innemen. Bij jeuk kunt u een verkoelende zalf smeren.
Met honing genezen brandwonden sneller, met minder pijn, minder littekenvorming en minder ontstekingen dan met welke andere methode dan ook. Ontstekingen blijken vaak de hoofdreden waarom brandwonden vaak probleemwonden zijn.
Tweedegraads brandwond
Oppervlakkige tweedegraads brandwonden zullen meestal binnen twee weken vanzelf genezen. Op sommige delen van het lichaam is de huid heel dik (bijvoorbeeld de rug of het been) en kan een diepe tweedegraads brandwond nog binnen 3 tot 4 weken vanzelf genezen.
Smeer niets op de brandwond
Smeersels, zalfjes, balsems, tandpasta of andere middelen maken de wond erger. Gebruik ook geen betadine of jodium. Door smeersels op de wond kan de dokter de wond niet goed zien. En dus minder goed behandelen.
Daarnaast vermindert zo'n pleister de kans op littekens en laat het de brandwond sneller genezen. Let op: doe nooit vet of boter op brandwonden en verwijder niets wat aan de huid zit vastgeplakt, zoals kleding. Raadpleeg bij twijfel een arts of medisch specialist. Dus, wat te doen bij een brandwond?
Een makkelijke manier om te onthouden hoe je een brandwond moet afkoelen, is de 20-20-20 regel: Binnen de 20 minuten na het oplopen van de brandwonde. Gedurende 20 minuten afkoelen. Met lauw water van ongeveer 20 graden.
Bij 1e graads brandwonden is de opperhuid nog niet beschadigd. De huid is rood, droog, pijnlijk en soms gezwollen. Een voorbeeld van 1e graadsverbranding is zonnebrand van de huid. Oppervlakkige 2e graads brandwond de huid is beschadigd, rood, nat en pijnlijk.