Het kiphaasje is het binnenstuk van de filet. Veelzijdig en klein van formaat, daardoor ideaal voor salades en sate's. Lekker mals, en binnen een paar minuten klaar.
De kipfilet is het borstdeel van de kip. Het is een zeer mager en licht verteerbaar stukje wit vlees. Met een kippenhaasje serveer je een verfijnd stukje van de borstfilet. Dat je met kipfilet alle kanten op kan, ontdek je in deze recepten.
Er zitten 348 kilocalorieën in 1 bout/poot (250 gram) kiphaasje. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'kiphaasje'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Borstfilet. Aan de voorkant van de kip vinden we twee sappige borstfilets. Volgens velen is dit het beste deel van de kip, omdat het vlees hier licht, stevig en mager is. Bovendien kunnen borstfilets in vele situaties gebruikt worden en zijn ze daarom ook populair bij veel (vak) mensen.
Verzadigd vet verhoogt het risico op hart- en vaatziekten. Alleen kip met vel zoals kippenpoten bevat duidelijk meer vet en dus meer verzadigd vet. Kip- en kalkoenfilet is mager vlees. Deze leveren ook minder calorieën.
Of een stuk kippendij gezonder is dan een kipfilet hangt mede af van hoe de rest van het voedingspatroon eruit ziet. Kippendij bevat meer vet dan kipfilet. Mensen hebben wel vet nodig, omdat dit ook nodig is voor de in vet oplosbare vitamines A, D, E en K.
Kleine porties volstaan in een gezonde voeding. Qua frequentie geldt het volgende advies: maximaal twee tot drie keer per week gevogelte, maximaal een tot twee keer per week en in totaal niet meer dan 300 g rood vlees en zo weinig mogelijk bewerkt vlees.
Rundvlees
Het behoort tot de gezondste vleessoorten die er zijn. Rundvlees is een natuurlijke bron van vitamine B3, B12, zink en ijzer. Het vetgehalte in het vlees hangt ook af van de diersoort, het lichaamsdeel en natuurlijk het voer. Mager rundvlees bevat minder dan tien gram vet per 100 gram vlees.
Vlees heeft een hoge voedingswaarde. Volwassenen kunnen hun dagelijks benodigde bouwstoffen aan eiwitten, vetten, vitaminen en mineralen halen uit zo'n 100 à 125 gram vlees(waren), vis, kip of eieren. Dat is het (bruto) gewicht in grammen van gare producten, dus bijvoorbeeld bereid vlees en vleeswaren samen.
Kip bevat van nature namelijk een heleboel eiwitten, mineralen en vitamines en is wat dat betreft dus helemaal niet ongezond om te eten. Vooral de vitamines B1, B6 en B12 en zink en ijzer zijn terug te vinden in kip. En het is ook een stuk magerder dan andere vleessoorten.
Kipfilet bevat bijna geen vet en bevat daardoor weinig calorieën, hierdoor is het uitermate geschikt om te eten als je wilt afvallen. Daarnaast bevat kipfilet veel eiwitten, gemiddeld maar liefst 23 gram eiwitten per 100 gram kipfilet.
De allerlekkerste kip, aldus Koekoek. De kippen maken gedurende de winter de hele tuin schoon van gedierte en onkruidzaden. Van de hennetjes houdt hij de eieren, de haantjes gaan in de pan. De echte Bressekip, dus die in Frankrijk in de streek rond Bourg-en-Bresse is gefokt, heeft een prima leventje gehad.
De kippendijfilet is afkomstig uit de bovenkant van de kippenpoot. Het vlees is iets donkerder van kleur dan een kipfilet. Omdat de kippendij vetter is dan de kipfilet heeft het een rijkere, meer uitgesproken smaak.
Verschil kipfilet en kipdijfilet
Wij Nederlanders eten vooral kippenborstfilet, kortweg kipfilet genoemd. Dit, terwijl er een veel beter (en goedkoper!) alternatief bestaat: kipdijfilet. Maar dit exporteren we veelal naar het buitenland.
Zo zou je tonijn als fitness voeding kunnen beschouwen. Immers, de voedingswaardes van tonijn komen in grote lijnen erg overeen met kipfilet. Het grote verschil is dat tonijn goede vetten bevat, waar je als fanatieke sporter niet zonder kunt.
Zoals al aangegeven eet je tijdens het dieet elke dag minstens 2 eieren en eet je maximaal 40 eieren per week. Door dit 1 à 2 weken vol te houden zal je 5-10 kilo afvallen. Dit komt doordat je per dag zo'n 500-1000 calorieën eet.
Vlees varieert in vetgehalte. Voorbeelden van vette vleessoorten met veel verzadigd vet zijn zoals speklap, gehakt, krabbetjes, lamskotelet en lamskarbonade. Magere vleessoorten met weinig verzadigd vet zijn biefstuk, kipfilet en varkensfilet.
Van de verschillende soorten gangbaar vlees, is kip een van de gezondste. Rundvlees of varkensvlees bevat meer calorieën, meer vet en zorgt daarnaast voor ongezonde cholesterol. Kip is echter niet alleen magerder dan andere vleessoorten, maar bevat ook een aantal goede voedingsstoffen, zoals mineralen en vitaminen.
Kalkoenfilet en kipfilet verschillen qua voedingswaarden. Kalkoenfilet bevat circa 102 kcal per 100 gram en kipfilet circa 133 kcal per 100 gram. Kalkoenfilet bevat aanzienlijk minder vet, namelijk 1,5 gram per 100 gram, tegenover 6,3 gram vet per 100 gram kipfilet.
Rookvlees, rosbief, kipfilet en kalkoenfilet zijn goede voorbeelden van magere vleeswaren. Tip: bepaalde soorten rauwe ham bevatten geen toevoegingen of hulpstoffen en behoren daarmee tot de ideale vorm van gezond broodbeleg!
Kip is mager vlees.
Ja, er zit wat vet in (in de stukken met vel meer dan in de filets zonder vel) maar het vet in kip is zowat een vierde minder verzadigd dan in rund- en varkenvlees. Daardoor loop je minder kans op hart- en vaatziekten door het eten van kip.
Het Voedingscentrum adviseert om niet meer dan 2 tot 3 eieren per week te eten. Dit omdat eigeel cholesterol en verzadigd vet bevat. Beiden, maar vooral verzadigd vet verhogen het cholesterol in je bloed. Dit is slecht voor je hart en bloedvaten.