De maatvoering M22 is de meest voorkomende maatvoering voor wastafel- en keukenuitlopen. De uitvoering M24 met een buitendraad komt vaak voor bij kranen met een gegoten uitloop. Hier wordt de straalregelaar in de uitloop gedraaid.
Hoe vaak dit precies is, hangt af van de waterhardheid bij jou in de buurt. Wij raden aan om de perlator minimaal twee keer per jaar te ontkalken. Om de perlator te ontkalken heb je slechts twee dingen nodig; een teiltje en schoonmaakazijn.
De maatvoering M22 is de meest voorkomende maatvoering voor wastafel- en keukenuitlopen. De uitvoering M24 met een buitendraad komt vaak voor bij kranen met een gegoten uitloop. Hier wordt de straalregelaar in de uitloop gedraaid.
Vul het bakje met schoonmaakazijn en hang het uiteinde van de kraan in het bakje met schoonmaakazijn. Laat het zo een nachtje staan en het ontkalken van je kraan is weer voltooid. Goed naspoelen met water net als in de bovenstaande stap vermeld.
Tuinslang aan keukenkraan aansluiten
Een prima hulpstuk voor een keukenkraan is de Hozelock verloopring. Dit hulpstuk kun je zonder veel moeite aan de keukenkraan bevestigen. Op dit hulpstuk zit tevens een koppeling waar je de tuinslang in kunt klikken. Op de tuinslang moet je dan dit koppelstuk bevestigen.
Waterbesparende straalregelaar voor uw keuken- en/of wastafelkraan. Bespaar 50% water zonder dat u het merkt! De besparing kan heel gemakkelijk oplopen tot wel 10.000 liter water per jaar per kraan.
Om de juiste douche- of badkraan te kunnen kiezen, moet je de hartafstand (ook wel hart-op-hartafstand) meten. Je meet dan de afstand tussen het midden van de koudwateraansluiting en het midden van de warmwateraansluiting van je kraan. De meeste kranen hebben een hartafstand van 15 cm.
Standaard zit de aansluiting voor warm water links en voor koud water rechts. Op een kraan zelf is dit te herkennen aan een rood symbool links voor warm water en een blauw symbool rechts voor koud water (bij een mengkraan). Je kunt dit zelf doen als je handig bent en tijd hebt of je kunt het ook laten doen.
Huiseigenaren kunnen vaak zelf een kraan vervangen als het alleen maar gaat om het verwijderen van de oude kraan en het installeren van de nieuwe. Dit proces vereist echter vaak een professional om aanpassingen te maken, omdat de bevestigingen en connectoren van de twee kranen zelden hetzelfde zijn.
Zorg ervoor dat u voor het uitkiezen van de kraan de diameter van de wasbak/waskom heeft opgemeten. De uitloop vanaf de kraan moet ongeveer1 cmt. o.v. van de afvoer zijn verwijderd. Op die manier voorkomt u dat het water teveel zal spetteren.
Een perlator is eigenlijk een synoniem voor mousseur, een onderdeel van de kraan die ervoor zorgt dat er lucht bij de waterstraal komt. Dit voorkomt het spetteren en zorgt ervoor dat er minder water wordt verbruikt.
Wat is een perlator? Een perlator wordt ook wel een straalregelaar genoemd. Deze straalregelaar is het onderdeel aan het uiteinde van de kraan. De straalregelaar zorgt ervoor dat er lucht wordt toegevoegd aan het water dat uit de kraan komt.
Draai de perlator met de klok mee uit de kraan. Gebruik eventueel een tang in combinatie met een theedoek om beschadigingen te voorkomen. Verwijder gelijk de kalkresten door een doek met schoonmaakazijn om de kraan heen te hangen en in te laten trekken.
Quooker profileert zichzelf als “de kraan die alles kan” maar kan je ook je tuinslang er op aansluiten.
Je bevestigt eerst de adapter op de schroefdraadgedeelte dat eerder op de kraan is geïnstalleerd. Vervolgens kun je op de schuifregelaar op de adapter duwen, zodat deze stevig vastgemaakt kan worden aan de binnenkraan. Daarna kun je aan het uiteinde van het koppelstuk de tuinslang koppelen.
Als eerste: kraankoppelingen
Een kraankoppeling is het eerste wat je nodig hebt. Het verandert je kraan in een universele koppeling waarmee je snel en gemakkelijk een tuinslang aansluit.
Bij de meeste kranen kunt u dit zeefje – of perlator – makkelijk losschroeven. Leg het in een bakje met verdunde schoonmaakazijn en zorg dat het volledig ondergedompeld is. Is er erg veel kalk, dan kunt u ook pure azijn gebruiken. Na een nachtje weken moet het zeefje normaal gesproken weer vrij van kalk zijn.
Een perlator is een soort mousseur en bevindt zich aan het uiteinde van een kraan. Op de afbeelding is het kraanmondstuk aangeduid. In dit gedeelte bevindt zich ook de perlator. De perlator is dus één van de laatste onderdelen waar het kraanwater doorheen stroomt.
Wikkel daarvoor keukenpapier om de kraan en zet dit vast met touwtjes of elastiekjes. Schenk vervolgens schoonmaakazijn over het keukenpapier zodat dit goed nat wordt. Laat dit wederom een nacht intrekken en verwijder het de volgende ochtend van de kraan.
Meng de azijn met een beetje heet water en laat dit inwerken op de kalkaanslag. Hoe lang, hangt een beetje af van de dikte van de kalkaanslag. Bij lichte kalkresten zal je na 10 minuten al resultaat zien! Om je badkamerkraan grondig te reinigen kan je de perlator (ofwel het kopje/eindstuk van de kraan) verwijderen.
Hoe vaak je dit moet doen is afhankelijk van waar je woont. Per regio verschilt het namelijk hoeveel kalk er in het kraanwater zit. Over het algemeen is het zo dat hoe noorderlijker je in het land bent, des te minder kalk zit er in het water. Je hoeft de kraan dan ook minder vaak te ontkalken.
De C-uitloop is de meest populaire uitloop bij keukenkranen met een hoge uitloop. Deze uitloop gaat recht naar boven, waarna hij rond afloopt. De L-uitloop is (zoals het woord al zegt) een L-vormige uitloop, de kraan heeft dus een rechte uitloop.
Kijk eerst naar de afmetingen van je gootsteen, en vooral de diepte. Daarmee kun je uitzoeken wat de beste hoogte van de keukenmengkraan en de uitloop is. Het hangt trouwens ook af van de gewenste toepassingen. Als je bijvoorbeeld regelmatig hoge pannen of zelfs emmers wilt vullen, is een hoge uitloop aan te bevelen.