Voor een goed resultaat weeg je jezelf zonder kleding aan. Elk kledingstuk en paar schoenen kan een ander gewicht hebben, waardoor dit de meetresultaten beïnvloedt. Een outfit met schoenen en jas maak je namelijk zo 2 á 3 kilo zwaarder!
Als je dan toch een keertje met kleding aan of in pyjama weegt, wil je er het liefst minstens 2 kilo aftrekken... en als het je beter uitkomt: 3 kilo. je denkt er niet aan om 's avonds te gaan wegen, want je weet uit ervaring dat je dan zeker een kilo meer weegt. Je weegt in de ochtend, altijd.
Weeg jezelf vóór het douchen
Doe het 't liefst ook voordat je hebt gedoucht. Je huid is namelijk het grootste orgaan van het lichaam en neemt makkelijk vocht op. Na het zwemmen of een douche, kan je huid wel 1 tot 3 kopjes water opnemen. Daardoor lijk je zo een paar pondjes zwaarder dan je daadwerkelijk bent.
's Avonds kun je 1,5 tot 2 kilo zwaarder zijn dan 's morgens. Vergelijk een ochtendmeting dus niet met een avondmeting. Waar komt dit verschil vandaan? Gedurende de dag eet en drink je en dus raken maag, blaas en darm steeds gevulder.
Staat je weegschaal op tapijt en ga je er op staan, dan geeft ie een ander gewicht aan. Dat kan veel schelen. Hoe meer de ondergrond waar je weegschaal op staat, inzakt, hoe onbetrouwbaarder je meting.
Mag ik op de weegschaal staan met kleding aan? Voor een goed resultaat weeg je jezelf zonder kleding aan. Elk kledingstuk en paar schoenen kan een ander gewicht hebben, waardoor dit de meetresultaten beïnvloedt. Een outfit met schoenen en jas maak je namelijk zo 2 á 3 kilo zwaarder!
Het kan bij zowel krachttraining als duursport voorkomen dat je op de weegschaal geen verschil ziet of zelfs aankomt in gewicht. Dat kan komen omdat je meer spierweefsel ontwikkelt. Laat je dus niet ontmoedigen. Als je intensief sport, kun je ervan uitgaan dat je vetmassa kwijt bent.
1 gram koolhydraat bindt zich in je lichaam aan 3 gram water. Ze kunnen dus tot wel 3x hun gewicht in vocht vasthouden. Dit is dus vaak wat er gebeurd als je één 1 dag 2 kilo aankomt wanneer je de volgende ochtend op de weegschaal gaat staan na een flinke eetbui. Je kan zomaar 2 kilo zwaarder zijn dan de vorige dag.
Niet alleen de warmte, maar ook hormoonschommelingen en beweging kan in combinatie met warmte invloed hebben op je gewicht. Zo kun je tot wel twee kilo zwaarder zijn als het buiten warm is.
'Plots' twee kilo zwaarder
Je kunt door een lage koolhydraatinname en/of een hoog verbruik van je koolhydraten op een zeker moment helemaal 'leeg' zijn. Als je dan één keer een frietje eet met een paar biertjes neemt kan het gebeuren dat je lichaam al die koolhydraten gaat opslaan in je glycogeen.
Het beste is om jezelf 's ochtends te wegen, nog voordat je iets hebt gegeten of gedronken en nadat je naar het toilet bent geweest – een volle blaas en/of darmen heeft namelijk invloed op je gewicht. In de ochtend weeg je meestal het lichtst, omdat je lichaam vocht verliest tijdens het slapen.
Dan is het nog steeds mogelijk dat je lichaam extra vocht aan het vasthouden is. Een veelvoorkomende reden is dat je de vorige dag een ongebruikelijk zoute maaltijd hebt gegeten. Zout neemt vocht op – niet voor niets krijg je dorst na een portie chips of frietjes.
Als je dus een halve kilo vet wilt verliezen op één dag tijd, dan moet je 3500 kcal minder eten dan dat je verbruikt. Stel dat je op één dag tijd 1500 kcal eet, wat echt al zeer weinig is, dan moet je dus 5000 kcal verbranden om het mogelijk te maken om een halve kilo per dag af te vallen.
Het ideale moment om jezelf te wegen is 's ochtends, nadat je naar het toilet geweest bent en voor het ontbijt. Hierdoor krijg je de meest nauwkeurige berekening. Komt dit niet goed uit met je schema? Probeer jezelf dan telkens op hetzelfde tijdstip te wegen en met dezelfde weegschaal.
Een casual outfit weegt al snel 1 tot 2 kilogram en een formele outfit weegt al snel 3 tot 4 kilogram. Bij een casual outfit moet je denken aan een spijkerbroek (750 gram), t-shirt (250 gram), onderbroek en sokken (150 gram). Hoeveel kg weegt mijn kleding?
Hoeveel kleding kun je eigenlijk uitzoeken voordat je een kilo kleding hebt? Dat ligt natuurlijk een beetje aan het soort kleding. Dikke jassen zijn een stuk zwaarder dan een dun t-shirt. Maar gemiddeld gezien is een kilo kleding bijvoorbeeld: 3 spijkerbroeken, 10 t-shirts of 5 jurken.
We hebben het allemaal wel eens gehad, met het warme weer lijkt het wel alsof je opeens veel zwaarder bent geworden. Wanneer het erg warm is dan is het lichaam niet zo effectief met het doorsturen van vloeistof en gaan je bloedvaten in je lichaam meer openstaan.Hierdoor kan vocht zich ophopen.
Verschijnselen van vocht vasthouden
Als u vocht vasthoudt, kunt u dat merken aan de volgende verschijnselen: gewichtstoename van meer dan 1 kg per dag of 2 kg per drie dagen. Weeg uzelf elke dag rond een vast tijdstip ('s ochtends, na het plassen en voor het ontbijt/aankleden);
Als je gezond wilt aankomen is zo'n 0,25 tot 0,5 kilogram per week een mooi streven. Dat is dus één tot twee kilo per maand. Zeker als je ook nog krachttraining doet is dat ideaal. Kom je veel meer aan dan dat, dan zal het meeste gewicht wat je aankomt namelijk vet zijn.
's Ochtends lichter
Prima als je dan weegt maar onthoudt: tegen de middag is de vochtbalans genormaliseerd. Je hebt dus niet ineens 's middags extra vetmassa opgebouwd. Het is dus een beetje zelfbedrog, dat wegen 's ochtends.
Naar inschatting kunnen mannen rond de 250-465 gram glycogeen opslaan in de spieren en vrouwen 175-350 gram. Dit bindt zich vervolgens weer aan vocht. In de spieren bindt 1 gram glycogeen zich aan minimaal 3 gram vocht. Zoals je ziet kan dit dus leiden tot een flinke gewichtstoename.
Door te snel afvallen belast je je lijf en kun je tekorten aan voedingsstoffen oplopen. Je kunt tot 3 kilo per week verliezen door koolhydraatarm te eten. Vervang pasta, rijst, brood en producten met suiker door gezonde koolhydraatarme voeding: groente, fruit, noten, eieren, zuivel, vis en mager onbewerkt vlees.
Bij de vraag: “Waar val je het eerst af?” denk je meestal meteen aan het verschil tussen het onderhuidse vet op je benen, buik en bovenlichaam. Maar wat blijkt, is dat mensen met overgewicht voornamelijk eerst visceraal vet verliezen. Visceraal vet is het vet binnen in de buikholte, tussen de organen.
Meestal val je eerst af op de plek waar je het meeste lichaamsvet hebt. In het algemeen slaan mannen meer vetmassa op rond de buik. Mannen gaan dan meestal ook sneller afvallen op de buik dan op andere plaatsen. Vrouwen daarentegen slaan meestal meer vet op rond hun bovenbenen en heupen.
Om één kledingmaat te verliezen, zou je ongeveer vier kilo aan vet moeten kwijtraken. Voor zij die liever in calorieën dan in kilo's tellen: vermenigvuldig dat getal gewoon met 7000 (ja, om een kilo aan vet te verliezen moet je gemiddeld zo'n 7000 kcal verbranden).