Border Collie: de slimste hond
Over de nummer 1 positie is geen enkele twijfel. Ze zijn speciaal gefokt om zelfstandig beslissingen te nemen en hebben het vermogen probleemoplossend te handelen. De Border Collie is een hardwerkende, trouwe en hele intelligent hond.
Border collies zijn de allerslimste, Afghaanse honden de domste. "De gemiddelde hond heeft een taalkundige ontwikkeling van een menselijke tweejarige. Dat wil zeggen dat ze zo'n 165 woorden, gebaren en signalen kunnen begrijpen", legt de Canadese hondenexpert Stanley Coren uit.
Honden kiezen hun baas op basis van geur, energie, gedrag en zelfs instinctieve voorkeur. Het eerste contact tussen een hond en een mens kan veel zeggen over de toekomstige relatie tussen beiden.
De honden zijn het moeilijkst – en makkelijkst – om te trainen. Daarna komen de labrador retrievers en border collies. Aan de andere kant van het spectrum staan de honden die het moeilijkst te trainen zijn. De bulterriër voert die lijst aan, gevolgd door sledehonden en Parson Russel-terriërs.
Het rustigste hondenras is de Basset hound. Met zijn vreedzaam karakter verliest deze hond zelden zijn geduld en verheft hij zo goed als nooit zijn stem.
De Xoloitzcuintli, ook wel bekend als de Mexicaanse naakthond, is een zeldzaam ras afkomstig uit Mexico. Ze zijn bekend om hun haarloze huid en hun vriendelijke en aanhankelijke persoonlijkheden.
Het gaat maar liefst om 56% van alle hondenbeten. Hondenrassen die het meest bijten zijn: pitbull. rottweiler.
Net als de golden retriever geldt de labrador als een klassieke eerste hond, vooral voor gezinnen. Hun lieve en vrolijke persoonlijkheid maakt ze tot de perfecte speelkameraad voor kinderen – én voor volwassenen. Ze zijn heel intelligent en bereidwillig, zodat trainen gemakkelijk gaat, ook voor baasjes zonder ervaring.
De duurlopers. De duurlopers onder de honden onderscheiden zich door een slank lijf met sterke achterpoten en zijn gemiddeld tot groot: Siberische husky, jackrussellterriër, Duitse staande korthaar en bordercollie.
Border Collie
Hij kan in minder dan 5 seconden een nieuw kunstje leren en onthoudt deze voor 95% van de tijd: de Border Collie is de slimste hond van de wereld. Verder houdt hij er wel van om een doel te hebben en ook de Border Collie houdt er niet van om de hele dag alleen gelaten te worden.
1. Dobermann. De krachtige Doberman komt oorspronkelijk uit Duitsland. Het ras werd daar gefokt door een deurwaarder om een deurwaarder bij te staan bij zijn tocht langs de huizen van wanbetalers.
De kat is meestal de grootste vijand van de hond. Sommige honden zijn goede vrienden met de kat.
Als je je afvraagt of er een hond bestaat die niet, nooit, nimmer blaft? Dan is het antwoord: ja, die bestaat. De Basenji is het enige hondenras ter wereld dat niet blaft. Wel maakt hij een soort jodelgeluid om zich hoorbaar te maken.
Het leed dat grasaar heet: grasaren – ook wel kruipers genoemd – kunnen levensgevaarlijk voor honden zijn. Tijdens een wandeling kunnen de grasaren als het ware naar binnen kruipen in de oren, neus, ogen of pootjes.
Bassets, golden retrievers, labradors en greyhounds zijn kennelijk het minst agressief.
Honden vinden het niet prettig als je hen rechtstreeks benadert terwijl je ze in de ogen staart. Zeker niet als je een vreemde bent. Het kan voor de hond zeer bedreigend overkomen. Draai je liever iets af, kijk af en toe weg en knipper een keer wanneer je een hond ontmoet.
Het merendeel van de honden bleek zich na een minuut nog te herinneren wat hun baasje had gedaan. Sommige dieren konden de handeling zelfs na een uur nog imiteren. Naarmate de tijd vordert, krijgen honden steeds meer moeite om zich een handeling te herinneren, net als mensen.
Als een hond je lang, aanhoudend oogcontact geeft, is dat een manier om te zeggen: 'Ik hou van je'. Door dit terug te doen bij de hond, zeg je dit dus terug.
Als een hond zijn baasje mist, kan hij verschillende signalen vertonen, zoals rusteloosheid, piepen, blaffen, verlies van eetlust.Sommige honden kunnen ook destructief gedrag vertonen, zoals kauwen op meubels of andere objecten in huis, wanneer ze hun baasje missen.