De ideale temperatuur om koffie te zetten is 93 graden. In veel koffieapparaten is dit al geregeld. Wanneer je zelf koffie zet is er een eenvoudige manier om deze temperatuur te bereiken. Kook het water en wacht vervolgens 45 seconden, dan is het water voldoende afgekoeld om goede koffie te kunnen zetten.
Voor velen is de beste temperatuur voor het zetten van koffie 200°F (93,33°C) . Dit is wat de Specialty Coffee Association aanbeveelt, dus we vertrouwen erop dat het een goede schreeuw is. Het is lastig om water tot op de graad nauwkeurig te doseren, dus streef naar een watertemperatuur ergens tussen de 195°F en 205°F (90°C en 96°C) en je bent klaar!
Hoe warmer het water, hoe warmer de koffie in je kopje. Bij temperaturen, tussen de 92 en 94 graden, worden de meeste aroma's uit de koffie onttrokken. Als je kokend water gebruikt, dus heter dan 100 graden, smaakt de koffie behoorlijk bitter.
Als je koffie is afgekoeld, is er geen of amper nog damp dat je neus kan bereiken.Ook melk op kamertemperatuur kan ervoor zorgen dat jouw koffie minder lekker proeft. Een combinatie van de twee zorgt ervoor dat jouw vergeten kopje koffie niet even lekker smaakt.
Over het algemeen wordt koffie het beste gezet tussen 91°C en 96°C (195°F en 205°F). Het moet geserveerd worden tussen 49°C en 60°C (120°F en 140°F). Mocht een barista willen dat de koffie langer warm blijft, dan kan deze geserveerd worden op meer dan 82°C (180°F) .
De ideale temperatuur om koffie te zetten is 93 graden. In veel koffieapparaten is dit al geregeld. Wanneer je zelf koffie zet is er een eenvoudige manier om deze temperatuur te bereiken. Kook het water en wacht vervolgens 45 seconden, dan is het water voldoende afgekoeld om goede koffie te kunnen zetten.
Warme dranken zoals thee, warme chocolademelk en koffie worden vaak geserveerd op temperaturen tussen 71,1 en 85 graden Celsius .
Koffie bewaren in de koelkast
Het is belangrijk om koffiebonen of gemalen koffie te beschermen tegen vocht en dat kan niet in de koelkast. Vocht beïnvloedt de natuurlijke oliën die koffiebonen bevatten en daarmee ook de smaak.
De frisheid van ijskoffie is ook verfrissend, waardoor je er trek in krijgt , zegt Gavin. "Zelfs bij koud weer kan het koude drankje in combinatie met de schok van de cafeïne ervoor zorgen dat mensen zich alerter en verfrist voelen, terwijl een warm drankje je meer ontspannen kan maken."
Koffie kan warm worden gehouden op elektrische warmhoudplaatjes. Over het algemeen staan deze warmhoudplaatjes lang aan. Gebruik thermoskannen i.p.v. een warmhoudplaatje. Dit is energiezuiniger.
Voor een lekkere pot filterkoffie, heb je ongeveer 5 flinke eetlepels gemalen koffie nodig. Hoeveel scheppen koffie per pot, hangt natuurlijk weer af van hoeveel water je gebruikt. Gebruik je die 5 scheppen?Dan is 1 liter water voldoende en heb je ongeveer 5 tot 6 kopjes koffie.
Opwarmen kan de melkbestanddelen in de koffie doenneerslaan en het resulterende effect zal niet aangenaam zijn voor je oog, laat staan voor je gehemelte. Het is ook belangrijk om te onthouden dat zuivelproducten koel moeten worden bewaard om de verspreiding van ongewenste microben te voorkomen.
Boven 70 °C is de melk te heet om goed te kunnen proeven, maar als de melktemperatuur lager is dan 60 °C wordt de cappuccino door veel mensen als te koud ervaren. Hoe warm moet cappuccino melk zijn? Het liefst tussen de 60 en 65 °C bij het inschenken.
De Specialty Coffee Association stelt de standaard watertemperatuur voor het zetten vast op 92,2 tot 94,4 graden C, een bereik dat in de industrie breed geaccepteerd wordt als ideaal. Kokend water valt duidelijk buiten dit temperatuurbereik. Het is echter belangrijk om te begrijpen dat het ideale bereik een aanbeveling is en geen regel .
1) De lekkerste koffie zetten doe je met zacht water. Zacht water is trouwens ook essentieel voor het behoud van je apparatuur. Bij heel veel websites over hoe je lekkere koffie kunt zetten wordt de waterkwaliteit overgeslagen. Maar de smaak en waterhardheid beïnvloeden beslist de smaak van je koffie.
De Hoge Gezondheidsraad stelt een maximale bovengrens voor blootstelling aan cafeïne voor gezonde volwassenen op 5,7mg/kg/dag. Toegepast op een persoon van 60kg komt dit overeen met 320 mg cafeïne per dag (voor een gemiddeld kopje koffie van ongeveer 80 mg cafeïne komt dit dus overeen met ongeveer 4 koppen koffie).
De smaken die je proeft, worden anders gepresenteerd dan in warme koffie. Ze zijn zachter, minder schurend. En waar aromatische verbindingen normaal gesproken als damp uit je mok zouden opstijgen, blijven ze bij cold brew nog steeds in vloeibare vorm hangen , waardoor cold brew koffie bekend staat om zijn ongelooflijk rijke aroma's.
IJskoffie bevat namelijk een stuk minder cafeïne dan de warme variant. Hete koffie bevat ongeveer 60 milligram cafeïne, terwijl ijskoffie maar 40 milligram bevat. Hierdoor is ijskoffie echter wel een stuk gezonder: minder cafeïne zorgt voor een betere nachtrust, lagere bloeddruk en gezonde hormonenbalans.
Het is voor veel mensen een logische eerste verklaring: de maagpijn die koffie veroorzaakt, komt door de cafeïne die erin zit. Toch is dat niet helemaal waar. Cafeïne kan inderdaad de maagwand irriteren en brandend maagzuur veroorzaken, maar het is niet het enige stofje dat voor maagpijn zorgt.
Bewaartips. De koelkast is niet de plek om koffie in welke vorm dan ook te bewaren, gemalen of hele bonen, zelfs niet in een luchtdichte verpakking. Het is niet koud genoeg om uw koffie vers te houden, en omdat koffie als een deodorant werkt, zal het alle aroma's in uw koelkast absorberen .
Koffiebonen absorberen namelijk gemakkelijk andere aroma's en vochtigheid komt de bonen ook niet ten goede. Bewaar ze in plaats daarvan in een luchtdichte verpakking op een koele, donkere plek, weg van direct zonlicht. Door deze bewaartips te volgen, geniet je elke ochtend van echt verse koffie.
Koud voor je maag
Al zou dat verschil maar heel klein zijn volgens de onderzoekers. Daarom raden ze aan om koffie altijd warm te drinken. “Wanneer koffie warm is, bevat hij meer antioxidanten“, vertelt hoofdonderzoekster Megan Fuller.
De ideale temperatuur om koffie te drinken ligt tussen de 51 en 68 °C [2]. Bij deze temperatuur komen de subtiele smaken van de koffiebonen het beste tot hun recht.
Over het algemeen wordt aangeraden om koffie te serveren bij een temperatuur tussen de 60 en 70 graden Celsius. Dit temperatuurbereik wordt als ideaal beschouwd om verschillende redenen: Bij deze temperatuur komen de smaken van de koffieboon het beste tot hun recht.
Er is meer onderzoek nodig om te weten of het drinken van hete dranken kankerverwekkend is. Wel raden we aan koffie en thee eerst even enkele minuten te laten afkoelen. Het drinken van zeer hete dranken wordt door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) bestempeld als 'waarschijnlijk kankerverwekkend'.