Ben je één pil vergeten in te nemen en had je deze minder dan 12 uur geleden moeten slikken?Dan hoef je je geen zorgen te maken. Neem, zodra je er aan denkt, alsnog je pil. Slik de volgende pil op het normale tijdstip: het is niet erg dat je nu twee pillen op een dag moet innemen.
Je weet dat je, voor zover mogelijk, de pil elke dag moet innemen en dat liefst op hetzelfde tijdstip. Als je vergeet de pil in te nemen op het gebruikelijke tijdstip, is het zeer belangrijk dat het tijdsverschil niet groter is dan 12 uur. Alleen dan ben je nog beschermd.
Neem de vergeten pil alsnog zo snel mogelijk in. Neem de volgende pil op het normale tijdstip en maak de strip af. Je bent dan tegen zwangerschap beschermd. Extra maatregelen, zoals de morning-afterpil of een condoom zijn niet nodig.
Als je 1 dag te laat gestart bent met een nieuwe pilstrip ben je niet beschermd tegen zwangerschap. Het enige wat je dan kan doen is: Gebruik naast de pil ook een condoom de volgende 7 dagen dat je seks hebt.
Meer dan 12 uur geleden: de pil kan dan helaas minder goed werken. Dit hangt ook af in welke week je van de strip zit: Week 1 (1epil van de strip): bij ≥ 24 uur te laat starten: de laatst vergeten pil alsnog zo snel mogelijk innemen en een condoom gebruiken, totdat de pil 7 dagen aaneengesloten is ingenomen.
Óf: Maak je strip niet af en las een stopweek in van maximaal 7 dagen. De dag waarop je de eerste pil bent vergeten telt als de eerste dag van deze stopweek. Begin na de stopweek met een nieuwe strip.
De pil is een zeer betrouwbare anticonceptiemethode. Hoewel de kans dat je zwanger wordt bij de pil zeer klein is, geeft geen enkele vorm van anticonceptie 100% garantie. Wanneer je de pil netjes elke dag slikt dan is de kans op een zwangerschap kleiner dan ongeveer 1%. De meeste pillen bevatten 21 pillen per strip.
Begint u de pil te slikken op de eerste dag van de menstruatie, dan bent u meteen tegen zwangerschap beschermd. Als u op een andere dag begint, werkt de pil nog niet meteen. Dit duurt dan 7 dagen. In deze 7 dagen moet u dan een extra voorbehoedmiddel gebruiken, zoals een condoom.
Het condoom voorkomt zwangerschap minder goed dan voorbehoedmiddelen met hormonen of een spiraaltje. Het condoom beschermt ook tegen soa's.
Dit gebeurt meestal in de dunne darm, het stuk tussen de maag en de dikke darm. Sommige geneesmiddelen worden heel snel opgenomen, andere heel langzaam. Paracetamol wordt heel snel opgenomen, het begint na een kwartiertje al te werken. Maar er zijn ook geneesmiddelen die er uren over doen om opgenomen te worden.
WAT MOET IK DOEN BIJ BRAKEN OF DIARREE Braken of waterdunne diarree kan de betrouwbaarheid van de pil in gevaar brengen. Wanneer u binnen drie uur na het innemen van de pil moet braken of last heeft van waterdunne diarree, neem dan enkele uren later een nieuwe pil in uit een reservestrip.
Zo gebruik je de pil
In deze stopweek verlies je bloed. Je blijft beschermd tegen zwangerschap. Na 4 tot maximaal 7 dagen begin je weer met een nieuwe strip. Let op: de pil werkt beter als je al na 4 dagen met een nieuwe strip begint.
De pil beschermt niet tegen SOA (geslachtsziekten). Om je te beschermen tegen SOA, moet je een condoom gebruiken bij het vrijen.
Blijf nog even liggen na de seks
Voor velen nog steeds een fabeltje, maar steeds meer onderzoeken wijzen uit het dat helpt: een kwartiertje blijven liggen na het vrijen. Desnoods met een kussentje onder je kont. Zo geef je de spermacellen de kans om de baarmoeder in te glijden.
Ja, dat kan zeker! Als je zonder voorbehoedsmiddelen seks hebt met een jongen (waarbij zijn sperma in jouw vagina terecht komt) kun je altijd zwanger worden. Dus net zo goed als het de eerste keer is. Dit kan trouwens ook gebeuren als je alleen maar friemelt met elkaar.
Ja, er is een kans dat het voorvocht sperma kan bevatten, dus het is mogelijk om zwanger te worden, zelfs als er geen volledige ejaculatie in de vagina plaatsvindt. Het is volkomen normaal om je af te vragen of je zwanger kunt worden met de terugtrekkingsmethode of zelfs door genitaal contact.
Een paar pillen kunnen bij een man dan ook niet zoveel kwaad. Anders wordt het, als de man besluit de pil gedurende langere tijd iedere dag in te nemen. Dan krijgt hij significant minder lichaamsbeharing, ontwikkelt hij borsten en krimpen zijn teelballen.
Per menstruatiecyclus zijn er 6 dagen waarop je zwanger kan worden: de dag van de eisprong en de 5 dagen daarvoor. Waarom 6 dagen? Tijdens de eisprong komt een rijpe eicel vrij. Die eicel kan tot 24 uur na de eisprong bevrucht worden.
Zodra je als vrouw 21 jaar oud bent, wordt de pil of een spiraaltje niet meer vergoed vanuit het basispakket. Je hebt dan 3 opties: Zelf voor de pil betalen (kosten zijn circa 30 euro per jaar) Zelf het spiraaltje betalen (kosten zijn circa 70 euro per 10 jaar); plaatsing bij de huisarts is gratis.
Kun je de pil en morning afterpil samen nemen? Vrouwen die anticonceptiepillen gebruiken, kunnen de morning-afterpil zonder complicaties innemen.
Ja. Je kan op elk moment stoppen met de pil. Je bent dan wel meteen niet meer beschermd tegen zwangerschap.
Voor je gezondheid kan het geen kwaad als je in een korte periode verschillende keren de noodpil neemt. Maar de noodpil is niet honderd procent effectief. Als je vaak de noodpil neemt, is de kans dus heel groot dat je toch eens zwanger zal geraken.
Moet je in de stopweek condooms gebruiken? Je bent ook in de stopweek beschermd tegen zwangerschap. Ook al ben je maar 4 van de 7 dagen ongesteld, de pil beïnvloedt de hele cyclus. Je kunt de pil dus niet met een aspirientje vergelijken, dat alleen werkt vlak nadat je het hebt geslikt.
Wanneer er geen eisprong plaatsvindt, kun je feitelijk dus ook niet meer ongesteld worden. Wel krijg je in het geval van een stopweek, zoals bij de anticonceptiepil, te maken met wat bloedverlies. Dat voelt en ziet eruit als een menstruatie, maar dat is het eigenlijk dus niet.