Na het inbrengen van de Mirena of Kyleena zal het bloedingspatroon meestal verminderen. Tijdens de eerste maanden na het inbrengen zal soms onregelmatig bloedverlies optreden, meestal druppelsgewijs. Dit kan langere tijd aanhouden. Na 3 tot 6 maanden neemt dit af tot enkele dagen bloedverlies per maand.
Na het plaatsen van een spiraaltje is het normaal wat bloedverlies te houden. Indien een hormoonhoudend spiraal (Mirena) is geplaatst, is het gebruikelijk dat het bloedverlies nog enkele weken als een soort gekleurde afscheiding kan aanhouden.
Bij het gebruik van een hormoonspiraaltje zoals Kyleena kan je menstruatie veranderen of zelfs helemaal wegblijven. Sommige vrouwen vinden het fijn als ze helemaal niet meer menstrueren tijdens het gebruik van een anticonceptiemiddel, maar anderen vinden dit juist vervelend.
Bij sommige vrouwen veroorzaakt het spiraaltje met levonorgestrel bijwerkingen. Als deze bijwerkingen na drie maanden blijven bestaan, is het zinvol met uw arts te overleggen of een ander anticonceptiemiddel geschikter voor u is.
We maken 6 weken na de plaatsing van het spiraaltje een controleafspraak. De huisarts beoordeelt dan of het spiraaltje goed zit. Pas na deze controle weten we helemaal zeker of het spiraaltje veilig is. Daarom raden we u aan om deze periode geen seks te hebben of om extra bescherming te gebruiken, zoals een condoom.
Hoe snel na het plaatsen is een hormoonspiraal betrouwbaar? Als het spiraaltje tijdens de menstruatie – of in ieder geval binnen 7 dagen na het begin van de menstruatie – wordt ingebracht, ben je direct na het inbrengen beschermd tegen zwangerschap.
Advies na plaatsing spiraal
De eerste 2 á 3 dagen na plaatsing raden we geslachtsgemeenschap af. Tevens kun je beter geen tampons of menstruatiecup gebruiken tijdens de eerste paar dagen na het plaatsen.
Na het inbrengen van de Mirena of Kyleena zal het bloedingspatroon meestal verminderen. Tijdens de eerste maanden na het inbrengen zal soms onregelmatig bloedverlies optreden, meestal druppelsgewijs. Dit kan langere tijd aanhouden. Na 3 tot 6 maanden neemt dit af tot enkele dagen bloedverlies per maand.
In tegenstelling tot een pil ( orale anticonceptiva) behoud je met alle spiralen je eisprong en daardoor je eigen natuurlijke, hormonale cyclus.
In de regel komt na het verwijderen van de Mirena de menstruatie weer heel snel op gang, maar het is niet zo dat dit bij alle gebruikers zo is. Zoals reeds gesteld is, kan het tot enkele maanden duren voordat er weer een menstruatie is.
Sommige vrouwen die een spiraaltje gebruiken, hebben daarom vaker last van tampons, omdat de vagina droog aanvoelt. Gewoonlijk hebben die vrouwen heel weinig bloedverlies. In dat geval volstaan enkele inlegkruisjes per dag. Maar voor wie tampons wil blijven gebruiken, vormt het spiraaltje geen enkele tegenindicatie.
Hoe effectief is een Kyleena spiraaltje? Dit hormoonspiraal is een betrouwbare vorm van anticonceptie en beschermt je vijf jaar tegen zwangerschap. Onderzoek suggereert dat de Kyleena 98,6 procent effectief is in het voorkomen van zwangerschap.
Zo is er een onderzoek dat laat zien dat, net als bij de pil, het gebruik van een hormoonspiraal ook gerelateerd is aan de kans op een depressie. Ander onderzoek laat zien dat het gebruik van hormoonspiraal samen gaat met een sterkere reactie op stress.
Na het plaatsen kun je wat bloedverlies hebben. Dit komt van de baarmoedermond af. Ook gaat de baarmoeder reageren op de spiraal en de hormonen die ervan worden afgegeven (bij een hormoonspiraal). Hierdoor kun je in de eerste weken tot ongeveer 3 maanden regelmatig doorbraakbloedingen hebben, ook wel spotting genoemd.
Na de plaatsing van het hormoon houdend spiraaltje kun je gedurende de eerste zes maanden onregelmatige bloedverlies hebben, meestal in de vorm van “spotting” (enkele druppels bloedverlies of wat bruinige afscheiding).
Hevig regelmatig bloedverlies
Bij 40 tot 50% ligt de oorzaak in de baarmoeder: poliepen, goedaardige gezwellen, infectie, kanker, koperspiraaltje, ... Bij de overige 5 tot 15% ligt de oorzaak elders in het lichaam: bloedingsziekte, slecht werkende schildklier, diabetes, zwaarlijvigheid, inname van bloedverdunners, ...
Zwanger worden tijdens gebruik van Kyleena® komt zelden voor. als je echter zwanger wordt terwijl je Kyleena® gebruikt, is het risico dat de zwangerschap zich zou kunnen ontwikkelen buiten de baarmoeder (een buitenbaarmoederlijke of ectopische zwangerschap) verhoogd.
Als je spiraaltje verwijderd is, ben je in principe direct vruchtbaar. Soms kun je al zwanger worden binnen een maand! Omdat een spiraal geen invloed heeft op jouw cyclus. Wil je nog niet direct zwanger worden, gebruik dan een condoom tijdens seks!
Grootste verschil tussen Mirena en Kyleena is de hoeveelheid levonorgestel. De Mirena bevat totaal 52mg t.o.v. Kyleena 19,5mg. Het hormoonspiraal zorgt ervoor dat het slijm in de baarmoederhals 'taaier' wordt, waardoor zaadcellen er moeilijker doorheen kunnen.
Het koperspiraal bevat geen hormonen en is daardoor geschikt wanneer je geen hormonen mag of wilt. Met een koperspiraal ben je 5 tot 10 jaar beschermd tegen zwangerschap. Een hormoonspiraal, zoals Mirena of Kyleena, bevat progestageen. Dit hormoon wordt geleidelijk afgegeven aan je baarmoederwand.
De Kyleena geeft net iets minder hormonen af dan de Mirena én hij is iets kleiner. Bovendien heeft de Kyleena een smallere inbrenghuls. Dat maakt het plaatsen van deze spiraal prettiger voor vrouwen die nog nooit zijn bevallen.
Het spiraaltje zal niet verschuiven door wilde seks
Ja, het is mogelijk dat je het spiraaltje als het ware 'verliest', maar dit is heel ongebruikelijk. Het eerste jaar na het plaatsen van de spiraal is er een kans van vijf procent dat de spiraal niet op zijn plek blijft zitten en naar buiten komt.
Zo kan spotting lichtroze van kleur zijn zijn maar kan het ook voorkomen dat het een wat meer roestbruine kleur heeft. Spotting kan bruin zijn doordat het gevormd wordt door oud bloed dat je baarmoeder tijdens de vorige menstruatie niet heeft verlaten.
Wanneer je een hormoonspiraaltje draagt, heb je zelf geen invloed op je menstruatie. Een ongesteldheid overslaan, verschuiven of uitstellen is niet mogelijk. Bij sommige vrouwen verandert de menstruatie, of blijft het zelfs helemaal weg.