Godsdienst is een geloof beleden binnen een bepaalde (kerk)gemeenschap. De grootste godsdiensten zijn het christendom (2,4 miljard mensen, 31% van de wereldbevolking), de islam (25%), het hindoeïsme (15%) en het boeddhisme (5%).
De Vijf Wereldgodsdiensten Christendom, Jodendom, Islam, Boeddhisme, Hindoeisme.
Christenen vormen vandaag de grootste religieuze groep op aarde. Moslims komen op de tweede plaats.
De pinksterbeweging, of pentecostalisme, is de snelst groeiende religie ter wereld.
Het hindoeïsme komt uit India en is de oudste godsdienst op aarde. De hindoes vereren veel goden en godinnen. Ze denken dat alle goden eigenlijk verschillende vormen van één goddelijke oerkracht zijn. De heilige boeken zijn de Veda's.
Het hindoeïsme is één van de oudste nog bestaande religies ter wereld, waarvan de meeste aanhangers in India wonen. Het geloof kent vele goden, niemand weet zelfs precies hoeveel. Toch geloven hindoes – in tegenstelling tot vaak gedacht wordt – uiteindelijk maar in één god.
De Davidster De Davidster of het Davidschild is het bekendste symbool van het Jodendom. Het is een zeshoekige ster die bestaat uit twee in elkaar geschoven driehoeken, het hexagram. De Davidster is genoemd naar het 'Schild van Koning David' dat hij volgens een legende droeg.
Toch is er een land waar nog minder in God wordt geloofd: “Het minst religieuze land van Europa is Zweden, waar slechts 19% van de bevolking zich nog religieus noemt. 78% van de bevolking is ongelovig of overtuigd atheïst.”
Het hindoeïsme onderscheidt zich van de andere wereldgodsdiensten doordat het geen stichter of 'geboortedatum' heeft. De religie is organisch ontstaan.
Niet de islam, maar wel het christendom groeit wereldwijd sneller dan alle andere godsdiensten. Dat blijkt uit een rapport van de International Bulletin of Missionary Research (IBMR). Elke dag zouden er wereldwijd 83.000 christenen bijkomen.
Onder het scenario 'gemiddelde migratie' neemt de moslimbevolking volgens Pew toe tot 11,2 procent, wat neerkomt op 58,8 miljoen moslims in 2050. Nederland zal dan 2,2 miljoen moslims tellen. Het gaat hierbij om migratie die voortkomt uit economische overwegingen, studie of familiehereniging.
De islam is de tweede grootste godsdienst ter wereld, met meer dan 1,6 miljard gelovigen. Deze moslims zijn er van liberaal tot zeer orthodox. De islam kent twee grote stromingen: het soennisme en het sjiisme .
13 procent van de wereldbevolking geeft aan atheïst te zijn. Dat komt neer op zo'n een miljard atheïsten wereldwijd. Alleen het christendom en de islam tellen meer aanhangers.
Er wonen bijna een miljoen moslims in Nederland. Ze vormen nu 5,1% van de bevolking in Nederland. Hoewel hun aantal relatief klein is in vergelijking met de bevolking, is de islam de tweede religie na het christendom in dit land.
Hindoes eten geen rundvlees omdat de koe een heilig dier is. Daarom zijn er zelfs speciale tempels voor dit dier waar gelovigen offers brengen aan beelden van koeien. Een van de redenen dat koeien heilig zijn, is omdat hindoes geloven dat de oermoeder wel eens de vorm van een koe aanneemt.
Moslims geloven dat de islam is voortgekomen uit het christendom, dat op zijn beurt weer is geëvolueerd vanuit het jodendom. Mohammed leefde in een tijd waarin al wel redelijk wat joden en christenen rondliepen, maar nog relatief weinig moslims (hij was immers zelf de stichter van de Islam).
Reïncarnatie na de uitvaart
Reïncarnatie, oftewel wedergeboorte, staat centraal in het leven van alle hindoes. De mens is opgenomen in een cyclus van leven en dood die zich telkens weer herhaalt. Uiteindelijk kan de hindoe zijn bestemming vinden door op te gaan in het eeuwig goddelijke.
De religieuze betrokkenheid in Nederland is tussen 2017 en 2019 verder afgenomen. In 2017 rekende voor het eerst iets minder dan de helft (49 procent) van de Nederlanders van 15 jaar of ouder zich tot een kerkelijke gezindte of levensbeschouwelijke groepering, in 2019 was dat 46 procent.
In Afrikaanse landen en China neemt het aantal christenen toe. Net als honderd jaar geleden wonen de meeste christenen in Europa en Noord- en Zuid-Amerika.
Atheïsme is de overtuiging dat God niet bestaat. Het woord 'atheïsme' is samengesteld uit het Griekse α (a) dat 'niet' betekent en θεος (theos) dat 'god' betekent.
Joden bidden drie keer per dag. 's Morgens, 's middags en 's avonds. Bidden kan zowel thuis als in de synagoge. Bij het morgengebed dragen de mannen behalve hun keppeltje, ook een gebedskleed of tallith. Op werkdagen dragen strenge joden 's morgens ook twee gebedsriemen met daaraan twee kleine doosjes.
De Duitsers konden de naleving van de regel echter makkelijk controleren; de Jodenster moest zichtbaar op borsthoogte aan de jas worden vastgenaaid. Wie werd betrapt op het niet-dragen van de ster moest vreselijke gevolgen ondergaan: een boete van duizend gulden of zes maanden 'hechtenis' in een Duits kamp.
De zeven-armige kandelaar (Menora) was de kandelaar die in de Tempel stond.