Je hebt minder moeite om uit bed te komen als je 's avonds alvast oppast met blauw licht. Je maakt dan minder melatonine aan, waardoor je brein went aan het idee dat het tijd is om te gaan slapen. Het daglicht gebruik je overdag om wakker te zijn, terwijl je 's avonds het licht beperkt om in slaap te vallen.
Breng routine aan
Om zo snel mogelijk te wennen aan het vroege opstaan, is het belangrijk hier een routine in aan te brengen. Dat wil zeggen: iedere dag op hetzelfde tijdstip opstaan. Begin niet met één of twee dagen vroeg opstaan, maar doe dit gelijk de hele week.
Teveel slaap betekent dat je te lang in bed ligt, en alles met het woord je 'te' is niet gezond. Je bent passief, voelt je passief, gebruikt je spieren niet waardoor je lichaam ze maar gaat afbreken, je doorbloeding verslechterd en je algehele conditie gaat achteruit.
De precieze tijd hangt natuurlijk wel samen met hoe laat je op moet staan, maar met acht uur slaap kom je uit op 6.37. Voor de meeste mensen die van negen tot vijf werken een prima tijd om op te staan.
Waarom vroeg opstaan gezond is
Finse wetenschappers ontdekten dat ochtendmensen gezonder eten, waardoor hun afvalpogingen sneller vruchten afwerpen. Mensen die laat opstaan, eten daarentegen vaak meer suiker, minder eiwitten en hebben bovendien een grotere kans op hart- en vaatziekten.
Je hebt je gewone 7 tot 9 uur slaap nodig, ongeacht hoe laat je wekker staat. Stel dat je dus iedere dag om 6:00 opstaat, dan betekent dit dat je idealiter om 22:00 uur tussen de wol moet liggen. Heb jij dus een '9-tot-5'-baan, dan houdt dit in dat je na je werk maar een paar uur hebt waarin jij je leven kunt leiden.
Toch is het bewezen dat het beter is om 's ochtends zo vroeg mogelijk te beginnen met leren, aangezien je op dit moment van de dag de meeste informatie opneemt. Mocht leren in de avond beter werken voor jou? Geen zorgen, leer dan gewoon in de avond.
We willen ons met andere mensen verbonden voelen en opgenomen worden in een groep, anders voelen we ons ontheemd en eenzaam. Samen zorgen al deze aspecten ervoor dat we 's ochtends toch maar uit bed kruipen om aan onze dag te beginnen, hoe heerlijk ons nestje ook is.
Een ochtenddepressie wordt gekenmerkt door moeilijk wakker worden en een algeheel gevoel van misère wanneer je opstaat. Vanaf het moment dat je wakker wordt, heb je het gevoel dat alles al te veel is. Het maakt niet uit of je een drukke dag voor de boeg hebt of een slome zaterdag.
Daarnaast een 'common sense' advies: wie depressief wakker wordt, moet opstaan, een korte douche nemen, een licht ontbijt eten en een uur (!) gaan wandelen of fietsen op een vaste en dus bekende route, maakt niet uit waar of waarheen, maar vooral dicht bij huis.
Ze zijn gezonder
Uit onderzoek onder 51 studenten die een week lang een eet- en slaapdagboek bijhielden, blijkt daarnaast dat mensen die vroeg opstaan vaak een lagere BMI hebben, omdat ze minder vaak het ontbijt overslaan. En hierdoor minder neiging hebben overdag of 's avonds te gaan snacken of ongezond te eten.
De Nederlanders gaan gemiddeld om 12:07 slapen en staan na 7:30 op, wat neer komt op gemiddeld 7,5 uren per nacht.
'Dat hangt af van twee dingen: hoeveel slaap je nodig hebt, en of je een ochtend- of een avondmens bent', zegt slaapexpert en oprichter van Shleep Els van der Helm. 'Maar vijf uur is zelfs voor een ochtendmens wel erg vroeg. Natuurlijk wakker worden, dus niet van een wekker, is het beste.
Een ochtendhumeur ontstaat eigenlijk door een verstoring van je hormonen. Een paar uur voor je wakker wordt, maakt je lichaam namelijk cortisol aan. Maar als je een ochtendhumeur hebt, maakt je lichaam daar niet genoeg van aan. Hierdoor kun je een slecht humeur krijgen.
Leg een notitieboekje naast je bed, en schrijf voordat je gaat slapen elke avond drie dingen op waar je dankbaar voor bent. Door de dag te eindigen met iets positiefs, sta je de volgende ochtend ook fijner op. Probeer het maar eens!
Zichtbare oorzaken kunnen leefgewoonten zijn. Je drinkt bijvoorbeeld regelmatig laat in de avond nog een kop koffie, je beweegt te weinig of je kijkt tot in de late uurtjes nog op je beeldscherm. Er zijn van tal van leefgewoonten die een goede slaap kunnen verstoren waardoor je wellicht ook te vroeg wakker wordt.
Als je vaak wakker wordt tussen 5 en 7 uur, kan het zijn dat er een disbalans is in je spijsvertering. Walging is de emotie die bij dit orgaan hoort. Het kan dus ook dat je bijvoorbeeld ontevreden bent met wat je doet in het dagelijks leven.
Gemiddeld gaan Nederlanders tussen 23:00 PM en 23:15 PM naar bed. Hierdoor zit er nogal wat tijd tijd tussen je avondeten en de tijd dat je je nachtlampje uitdoet. Dit is weer goed voor de slaapkwaliteit trouwens.
Na ongeveer 6-8 uur slapen begint de volgende dag en komt je lichaam in beweging. Dit is een heel interessant proces: Zodra je lichaam in aanraking komt met zonlicht wordt het écht wakker .
Mensen die depressief zijn, zijn langdurige tijd somber en hebben vrijwel nergens zin in. Ze verliezen vaak interesse in de dingen om zich heen en kunnen niet echt meer genieten. Men spreekt van een depressie als de gevoelens van neerslachtigheid minstens twee weken duren. Hierbij hoort ook een gebrek aan motivatie.
U voelt zich triest voelen of hulpeloos, tot niets in staat. Het lukt niet meer om ergens nog plezier aan te beleven, u verliest interesse in onderwerpen en het is lastiger om zich te concentreren. Andere gevoelens die vaak voorkomen bij depressies zijn prikkelbaarheid, of juist een dof en leeg gevoel van binnen.