Diogenesbunker. De grootste bunker van Nederland is 60 meter lang en 40 meter breed, heeft drie verdiepingen, 249 ruimten, 6000 vierkante meter vloeroppervlak en muren van 3 tot 4 meter dik. Als de Duitsers tegen het einde van de oorlog op de vlucht slaan, doen ze een poging de bunker op te blazen.
In Chongqing, in het zuidoosten van China, opent 's werelds grootste bunker 816 Nuclear Military Plant de deuren voor publiek. De bunker is 93.000 m² groot en werd vanaf de jaren 60 tot in 1984 gebruikt om nucleair plutonium te maken. Nu kun je de gigantische ondergrondse grot compleet met lichtinstallatie bewonderen.
Verspreid over het hele waddengebied, zijn nog veel bunkers uit de Tweede Wereldoorlog te vinden. Van Den Helder tot aan Delfzijl, en van Texel tot Schiermonnikoog. Deze bunkers maken deel uit van de Atlantikwall, de ruim 5000 kilometer langs verdedigingslinie van de Duitse bezetter langs de Atlantische kust.
In Nederland zijn zo'n 10.000 bunkers gebouwd, nog maar een fractie daarvan is zichtbaar aanwezig.
Een bunker werd gebouwd uit met staalijzer versterkt beton. De Duitsers noemden dit Ständiger Ausbau in Stahlbeton. Zo'n bunker moest bestand zijn tegen zware vliegtuigbommen van 500 kilo en granaten van 22 centimeter. De dikte van de muur en het dak varieerden tussen de 2 en 3.5 meter.
Tijdens de Koude Oorlog waren er overal in Nederland schuilkelders en atoombunkers, maar inmiddels is daar niets meer van over. Dat is het gevolg van de afschaffing van de Wet Burgerbescherming in 1986.
Bij de aanleg van veel metrostations in Amsterdam en Rotterdam is een atoomschuilkelder in- of aangebouwd. Officieel zijn er in Nederland geen openbare schuilkelders meer. Halverwege de jaren tachtig, na afloop van de Koude Oorlog, zette het ministerie van Binnenlandse Zaken een streep onder het schuilkelderbeleid.
In Albanië staan ongeveer 700.000 bunkers, in elke regio zijn er duizenden te vinden. Je ziet ze letterlijk overal, in steden, op bergen en aan het strand.
De Duitse inval in Nederland vond plaats op 10 mei 1940. Dit betekende voor Nederland het begin van de Tweede Wereldoorlog. Er werd veel gevochten bij de Grebbeberg, de IJssel- en Maaslinie, de Peellinie, de Moerdijkbruggen en Den Haag.
De overheid kan allereerst opdragen om te schuilen door een gebouw binnen te gaan of binnen te blijven. Ook kan de overheid aan groepen mensen het advies geven om jodiumtabletten te slikken. De derde optie is om een gebied te evacueren.
Vanwege de grote vuurkracht van de artillerie en de kracht van afgeworpen bommen, werden bunkers gebouwd met een dak en wanden van 2 tot 3.5 meter dik gewapend beton, die daarmee bestand waren tegen een directe treffer van een bom van 500 kg.
Führerbunker is de benaming voor het complex van ondergrondse ruimten in Berlijn, waar Adolf Hitler Duitsland de laatste weken van het nationaalsocialistisch regime leidde, alvorens hij in dezelfde bunker zelfmoord pleegde.
Een eenvoudige mini-schuilkelder kost zo'n 30.000 euro, maar de prijs van een ruime, luxe schuilkelder kan oplopen tot bijna 500.000 euro.
Sinds de jaren negentig zijn in Nederland officieel geen atoombunkers meer in gebruik. Schuilkelders maken geen deel meer uit van de huidige voorbereidingen op een ramp. Sterker nog, Nederland heeft geen aparte strategie klaarliggen voor hulp aan burgers bij een nucleaire aanval.
In totaal zijn er zo'n 80 bunkers blijven staan op Walcheren. Benieuwd wat er schuilgaat achter de dikke betonnen muren? Maak dan een tussenstop bij het Bunkermuseum in Zoutelande.
Atlantikwall met 550 'Texelse' bunkers. Maar liefst 550 bunkers liet Hitler bouwen om Texel te beschermen tegen de invasie van de Geallieerden.
De Tweede Wereldoorlog staat op één in de lijst van meeste doden met tussen de 70- en 85 miljoen slachtoffers – ook achteraf is het lastig om precies in kaart te brengen hoeveel mensen er zijn gestorven.
Volgens het Nationaal Vrijheidsonderzoek in 2006 van Het Nationaal Comité 4 en 5 mei wordt gesteld dat tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederland ongeveer vijf procent van de bevolking actief was in het verzet, eveneens vijf procent werkte actief mee met de Duitsers en de rest was niet 'fout' maar steunde ook geen ...
Op 17 juli 1943 willen de geallieerden de Fokkerfabrieken in Amsterdam-Noord bombarderen. Deze vliegtuigfabrieken werken voor de Duitse oorlogsindustrie. Door een fout missen de bommen hun doel en komen ze terecht op een woonwijk in Amsterdam-Noord.
In de jaren 1950 kreeg ook het museum voor Kunst en Geschiedenis een atoomschuilkelder. Op nog drie andere plekken in België kwamen er schuilplaatsen om onze nationale kunst in onder te brengen: in Eigenbrakel, Mariemont en Antwerpen. De meeste van die schuilplaatsen bestaan niet meer of zijn niet meer in gebruik.
Voor de bouw van een bunker moest eerst een gat worden gegraven. Vervolgens werd het omvangrijke frame van betonijzer opgebouwd, waaromheen de houten bekisting voor het beton werd aangebracht. Vervolgens werd het beton gestort dat 24 uur moest drogen.
In het algemeen stelden Nederlandse aannemers zich coöperatief op ten aanzien van de Organisation Todt, de Duitse organisatie die verantwoordelijk was voor de aanleg van de Atlantikwall. In totaal waren ongeveer 50.000 Nederlanders actief voor de Organisation Todt.
Niet alleen Rovaniemi staat klaar om zijn inwoners te beschermen. In het hele land zijn er ongeveer 50.000 schuilkelders die vaak een dubbele functie hebben, zoals zwembaden en parkeergarages. Het is sinds de jaren 40 ook verplicht om een schuilplaats te bouwen onder elk flatgebouw.
In totaal zijn er volgens het Federaal Bureau voor Civiele Bescherming zo'n 365.000 schuilkelders verspreid over het land – met genoeg plek voor alle 9 miljoen inwoners.
Zo bestaat het Bunkermuseum in IJmuiden uit zes grotendeels ondergrondse bunkers, vanwaaruit tijdens de oorlog de havenmonding werd verdedigd.