Er zijn ook gestapelde varianten kiembakjes, deze worden kiemtorens genoemd. Door het stapelen kun je gemakkelijk verschillende soorten kiemgroenten tegelijkertijd kweken, en heb je continu verse oogst.
Het werkt als volgt: Strooi ongeveer een eetlepel met zaden in de kiempot. Hierna vul je de kiempot met wat lauw water. Het rooster kan erop gedraaid worden en het water kun je er weer uit laten lopen. Hierna kun je de Sprouting potten ergens neerzetten bij kamertemperatuur.
Kun je kiemgroente rauw eten? Was de kiemgroenten vlak voor bereiding onder een stromende kraan. Sommige kiemgroenten kunnen ook rauw worden gegeten, maar aangeraden wordt om deze jonge plantjes mee te wokken met de maaltijd. Dit omdat er schadelijke bacteriën op de groenten kunnen voorkomen.
Alle (groente)zaden, pitten, granen, peulvruchten en noten kun je laten kiemen. Lekker, makkelijk en gezond. Maar er zijn grote verschillen in hoe je ze kunt eten. De kiemen van groenten, zoals broccoli, radijs en preischeuten, maar ook alfafa en tuinkers kunnen rauw gegeten worden.
Kiemgroenten behoren, zoals de naam het al zegt, tot de groenten. Omdat de plantjes net ontkiemd zijn, bevatten ze veel gezonde voedingsstoffen en vezels. Vezels zijn belangrijk voor gezonde darmen en ze verkleinen jouw kans op darmkanker.
Ontkiemde gierst, quinoa, diakonzaad en broccolizaad leveren de grootste gezondheidsvoordelen op. De gemakkelijkste soorten om zelf te ontkiemen zijn: adukibonen, alfalfa, fengriekzaad, groene erwten, rode erwten, klaverzaad, linzen, mungboontjes, quinoa, radijszaad en tarwekorrels.
Bij Intratuin vind je alle moestuinzaden voor kiemgroente, van champignons tot vele soorten mini groenten. Uiteraard ook vele biologische moestuinzaden.
Veel mensen die kiemgroenten eten, eten ze op de boterham in combinatie met vleeswaren, kaas of tomaat, als salade, in roerbakschotels, in soepen of als garnering. Je kunt er ook sproutbread of kiemenbrood van bakken. Taugé wordt veel gebruikt in Aziatische gerechten, zoals nasi goreng, gadogado en soto-soep.
Je eet de kiemen gewoon rauw. Broccoli kiemen zijn niet in elke supermarkt te vinden, maar staan soms toch gewoon in het koelvak. Grote kans dat je het bij Deen supermarkten vindt, of bij de betere groentewinkel.
Zo kweek je kiemen in een kweekschaaltje:
Verdeel ongeveer één theelepel zaden over het rooster. Dat lijkt weinig, maar de zaden zwellen op en de kiemen vullen straks het hele rooster. Vul het schaaltje tot net onder het rooster met water. Maak de zaden voorzichtig nat met een plantenspuit.
Spoel met vers water. Laat het water uit de pot lopen door die schuin ondersteboven te zetten (in een kommetje). Spoel 's ochtends en 's avonds de zaadjes met proper water, zet de pot steeds weer schuin ondersteboven om ze leeg te laten lopen. Na vijf à zeven dagen zijn de kiemgroenten groot genoeg om op te eten.
Alles wat nodig is om de zaden te laten spruiten is water, lucht en een klein plekje om te groeien. Het plantje gebruikt tijdens het kiemen erg weinig energie. Slechts een theelepeltje kiemzaden verandert na het kiemen in een hele kom vol spruitgroenten.
Een onverwarmde kweekbak is gewoon een zaaibak met een transparant deksel. Het deksel helpt om vocht en warmte (als je hem in de zon of boven een verwarming zet) in de bak vast te houden, zodat de groeiomgeving vrij consistent is.
De kiemkracht van de zaden is gegarandeerd tot 2 jaar na aankoop indien u het zakje op een droge, donkere en koele plaats bewaart. Vaak kan het nog veel langer bewaart worden. Gooi zaden die ouder zijn dus niet gelijk weg, maar geef ze gewoon de kans in de tuin.
Op kiemgroenten als taugé of alfalfa, kunnen schadelijke bacteriën voorkomen, zoals salmonella en E. coli. Deze bacteriën worden gedood door hitte. Door taugé en andere kiemgroente onder te dompelen in kokend water of mee te wokken met de maaltijd, voorkom je een voedselinfectie.
Door het spoelen en kiemen worden deze zaden en peulvruchten lichter verteerbaar omdat de van nature aanwezige licht giftige lectine grotendeels wordt afgebroken. Quinoa en boekweit zijn korte kiemers. Kiem ze niet langer dan twee dagen, anders worden ze bitter.
De naam alfalfa betekent in het Arabisch 'het beste voedsel'. En dat is niet voor niets! Eetbare alfalfa zijn kiemen van de Alfalfa plant. Van nature bevatten deze kiemen veel krachtige voedingsstoffen, zoals vitamine B1, B2, B3, B6, B17, C, D, E, K en U.
Uit een studie is gebleken dat al de consumptie van 1-2 kopjes broccolikiemen per dag voldoende is om het lichaam van voldoende sulforafaan te voorzien. Dit komt overeen met ongeveer 10-20 gram broccolikiemen per dag.
Een bakje kiemen is vochtig, er is flink wat te eten, en zo'n flinke kluwen kleine sprietjes biedt veel oppervlakteruimte aan groeiende kolonies bacteriën. Bewaar ook zelfgekweekte kiemen dus niet langer dan enkele dagen in de koelkast, en ruik en bekijk ze goed voor consumptie.
Er zijn twee methodes om kiemzaad te maken, of misschien wel meer. Een methode is het zaad 5 tot 6 uur te laten weken in ruim lauw water. Spoel daarna het geweekte zaad meerdere malen in een keukenzeef onder stromend water uit. Plaats de zeef met inhoud in een kom en dek dit alles af met een vochtige doek.
De onderzoekers hebben de voedingsmiddelen vergeleken op basis van hun dichtheid aan voedingsstoffen. Met een totaal van 100 punten verslaat de winnaar in de ranglijst van gezondste voedingsmiddelen zelfs Chinese kool (91,99 punten), snijbiet (89,27 punten), rode bieten (87,08 punten) en spinazie (86,43 punten).
Broccolikiemen of microgroenten kunnen echter het best rauw worden gegeten. Afhankelijk van het ras en de groeiomstandigheden hebben rauwe spruiten 10 tot 100 keer de waarde van het waardevolle ingrediënt.
Volgens de Bloomberg Healthiest Country Index van 2019 zijn Spanje, Italië en IJsland de drie gezondste landen ter wereld.