Ondanks dat (de eerste keer) loopsheid bij je hond geen pijn doet, kun je alsnog deze periode voor haar wat aangenamer maken met onze tips: Loopsheidbroekje.
Nee, gelukkig heeft je hond geen pijn tijdens haar eerste loopsheid. Loopsheid kan je hond wel ongemakkelijk en zenuwachtig maken. Als je hond toch pijn lijkt te hebben, raadpleeg dan zeker even je dierenarts.
Symptomen van loopsheid
Verlies van bloed uit de vulva. Zwelling van de vulva. Het teefje is aantrekkelijk voor reuen. Het doen van kleinere plasjes.
Een loopse teef is vaak wat onrustig, afgeleid en een beetje humeurig. Ze zal ook vaker kleine plasjes laten tijdens het uitlaten om haar geur te verspreiden. Vaak is de eetlust van een loopse teef ook wat minder. Loopsheid uit zich bij iedere hond anders.
Net als bij vrouwen kan de ene hond meer last van de hormonen hebben dan de andere. De hond Eefje (Hollandse Smous) had ook heel erg last van deze periode.. Ze werd er letterlijk en figuurlijk ziek van… Ze kreeg heel erg last van diarree en overgeven.
Fase één: bloedverlies loopsheid
Tijdens de eerste fase scheidt de teef bloed af, zwelt de vulva op en moet ze vaker plassen. Ook wordt ze aantrekklijk voor reuen maar moet ze er nog niets van hebben. De eerste fase duurt ongeveer negen dagen.
Gemiddeld wordt een hond 2 keer per jaar loops en die loopsheid duurt gemiddeld drie weken. Tijdens deze drie weken is de teef maar enkele dagen echt vruchtbaar. Teefjes kennen geen menopauze zoals mensen die kennen. Ze blijven dan ook hun hele leven hun cyclus houden en worden ook op oudere leeftijd nog steeds loops.
Wanneer ze niet gedekt wordt kan zij door de hormoonschommelingen na de loopsheid schijnzwanger worden. Hierdoor verandert ook haar gedrag weer. Veel teven gaan deze periode met speeltjes rondlopen, worden bezitterig en piepen veel. Ook reageren ze erg flauw of juist agressief op bepaalde (normale) situaties.
Een teef wordt ongeveer twee keer per jaar loops. Deze periode duurt ongeveer drie weken. Tijdens deze periode is de teef twee tot drie dagen vruchtbaar.
3 weken na het begin van de loopsheid stopt de loopsheid, de metoestrus is beëindigd. Tijdens de loopsheid zwelt de baarmoeder (uterus) op, ook de bloedvaten van de baarmoeder zwellen op. Pas 8-10 weken na het einde van de loopsheid is de baarmoeder weer tot rust gekomen.
De eerste dag van de loopsheid is de eerste dag dat er een bloederig-waterige uitvloeiing uit de vagina optreedt. De teef accepteert dan nog geen reu in de buurt. Op het moment dat de teef bereid is om gedekt te worden, zo rond de 10e dag na het begin van de loopsheid, spreken we van oestrus en treedt de eisprong op.
Een loopse teef heeft een gezwollen vulva (soort schaamlippen) en verliest bloed. Hoe zichtbaar de loopsheid is, verschilt per teef, de ene is heel schoon en wast direct iedere druppel bloed weg en de ander laat het gewoon lopen. Let dus goed op als je hond of andere honden zich 'vreemd' gaan gedragen.
Houd uw teefje aan de lijn! Het is moeilijk om te bepalen wat precies de vruchtbare dagen zijn, en om te voorkomen dat ze gedekt wordt, kunt u haar nu niet los laten lopen. Bovendien is er een risico dat zij wegloopt en veel minder goed luistert dan anders. Loop niet met uw loopse teef door een losloopgebied.
De dekking zelf duurt vaak slechts enkele minuten. Een succesvolle bevruchting kunt u merken doordat de honden nadat het mannetje eraf springt nog een tijd aan elkaar vast blijven zitten.
Loopsheid hond stoppen
Dan kun je jouw hond een hormoonbehandeling geven, door middel van pillen of een injectie. Dit is altijd in overleg met je dierenarts. Je kunt ook kiezen voor castratie (ook wel sterilisatie) van je hond. Dit zorgt ervoor dat je teefje helemaal niet meer loops wordt.
Indien u zeker weet dat u geen nestje van uw hond wilt is sterilisatie op jonge leeftijd de beste keus. Het allerbeste is sterilisatie vóór de eerste loopsheid dus op 6-9 maanden leeftijd of 2-3 maanden ná de eerste loopsheid. Het zorgt voor een aangenamer en gezondere huisgenoot.
De kosten van een operatie om je huisdier te laten steriliseren verschillen per dierenkliniek. Een gemiddelde sterilisatie kost ongeveer 200 euro. Verder hangt de prijs ook af van de behandelingsmethode. De laparoscopische operatie is in bijna alle dierenklinieken duurder dan een traditionele operatie.
Het beste moment om de teef te steriliseren is 2 tot 3 maanden na de eerste loopsheid. Plan de operatie niet tijdens of rond de loopsheid; dan bestaat er een verhoogde kans op bloedingen tijdens de operatie. Sterilisatie kan op elke leeftijd, maar ons advies is om dit te doen tussen de eerste en tweede loopsheid.
Ze lopen bijvoorbeeld kreupel of lopen stijver dan voorheen. Bij chronische pijn zijn er vaak subtielere veranderingen in dagelijkse bezigheden zoals gaan meer gaan liggen, moeilijker gaan zitten en weer overeind komen of minder graag willen springen (bijvoorbeeld weigeren om de auto in te springen).
Tijdens de loopsheid kunnen de volgende symptomen optreden: De vulva kan gaan opzwellen en wat roder worden. Uw teef kan uitvloeiing uit de vulva krijgen, dit kan bloederig zijn en kan naar ijzer ruiken. Belangrijk is dat deze uitvloeiing eigenlijk nooit mag gaan stinken.
Soms verandert het karakter van de hond: ze kan slomer of juist alerter worden. Bij dominante teven kan de dominantie veel erger worden na de sterilisatie, soms zo erg dat de teef niet meer met andere honden overweg kan.
Tijdens de loopsheid zijn de baarmoeder en eierstokken namelijk meer doorbloed (wat de operatie iets bemoeilijkt) en er bestaat een grote kans dat de teef na de sterilisatie schijndrachtig zal worden. We wachten daarom liefst minstens 2 maanden na de loopsheid voordat we de teef steriliseren.
Nee, het is zeer onverstandig om een teefje tijdens de loopsheid te steriliseren. Gedurende de loopsheid zijn de eierstokken en de baarmoeder veel forser doorbloed, waardoor het risico op bloedingen tijdens de operatie sterk toeneemt.
Als je een niet-gecastreerde reu hebt en in de buurt van een loops teefje dat niet is geholpen woont, is het belangrijk om ze tijdens haar loopsheid zo ver mogelijk bij elkaar uit de buurt te houden - tenzij je graag een nestje pups wil. Geef je reutje veel beweging en leid hem af met leuke spelletjes.