Welke munt je ook hebt gevonden en gereinigd, je kunt metalen munten het beste bewaren in een droge omgeving bij kamertemperatuur. Wat ook voor elektrische apparatuur geldt, geldt ook voor munten: hoe droger hoe beter. Droger is beter om dat het corrosie proces dan stopt en/of minder snel verloopt.
Takjes munt kun je in een vochtig keukenpapiertje een paar dagen in de koelkast bewaren. In de diepvries kun je munt in een goed gesloten plastic zakje tot 12 maanden bewaren. Munt kun je ook invriezen of drogen.
Hoe kunt u munten het beste bewaren? Uw gouden en zilveren munten kunnen elkaar beschadigen wanneer zij samen bewaard worden en de metalen kunnen op elkaar afgeven. Een halfvolle tube kan het beste aangevuld worden met zacht verpakkingsmateriaal om de munten op hun plek te houden.
Spray WD-40 over de munten en penningen. Laat dit even intrekken. Borstel vervolgens de munten met een zachte tandenborstel of een vel keukenpapier. Spoel de munten goed schoon en droog de munten af met een handdoek.
Ook munten die een zwarte aanslag vertonen, kun je een nacht lang in een badje van cola laten liggen.
De waarde van een munt wordt bepaald door 3 zaken: het metaal, de zeldzaamheid en de kwaliteit. Een gouden munt heeft ALTIJD de goudwaarde. Echter, als het jaartal op de munt zeldzaam is, stijgt de waarde meteen.
De muntjes van 1, 2 en 5 cent zijn roodkleurig, gemaakt van staal met een laagje koper. De 10, 20 en 50 cent muntjes zijn gemaakt van koper, aluminium, zink en tin en zijn geelkleurig. En de 1 en 2 euro munten tot slot zijn een combinatie van laagjes nikkel, koper en messing.
De muntjes zijn gemaakt van koper. Wanneer koper met zuurstof (lucht) in aanraking komt ontstaat er een blauw/groen laagje op de koper. Dit proces gaat heel langzaam. Maar wanneer je er azijn aan toevoegt gaat het proces opeens een stuk sneller!
U kunt bij ons terecht voor verschillende soorten munten, zoals gouden, zilveren, platina en palladium munten. Naast de inkoop van oude munten, kunt u ook bij Feddema terecht voor de verkoop van antieke munten, als provinciale, koninkrijks-, middeleeuwse en Romeinse munten.
Extern opslaan
Mocht je goud of zilver willen kopen maar dit niet thuis willen opslaan? Huur dan een kluis bij een externe kluis locatie. Zo ben je 100% zeker van jouw bezit en kun je wanneer nodig zelf deze munten of baren ophalen. Bij de Nederlandse Kluis kun je terecht voor het huren van een kluis.
Bewaar je zilver niet in de badkamer of in een andere vochtige omgeving. Je slaapkamer is een veel betere plek. Hoe minder je zilveren sieraad tijdens het bewaren in aanraking komt met de lucht en vocht, hoe beter!
Als je de munt goed bedekt en veel water geeft zal hij meerdere weken of zelfs een maand lang goed blijven. Munt die in de koelkast bewaard wordt gaat meestal enkele dagen langer mee dan munt die op kamertemperatuur bewaard wordt.
Maak zelf muntsiroop
Spoel de muntblaadjes. Breng het water met de kristalsuiker en de muntblaadjes aan de kook en laat het mengsel 5 minuten zachtjes koken. Neem de siroop van het vuur en laat 30 minuten staan zodat de smaken kunnen intrekken. Zeef de siroop en breng hem opnieuw aan de kook.
Giet net genoeg Coca-Cola in de schaal om de munten mee te bedekken. Je hebt maar een dun laagje nodig, dus pak een rietje en drink de rest van de cola op! Laat de munten ongeveer vier tot vijf uur in de cola liggen. Voor het beste resultaat zou je halverwege het proces de munten kunnen omdraaien.
De azijn en het koper uit de munt vormen samen een nieuwe stof. Deze stof heet koperacetaat. Als het water uit de azijn verdampt, dan ontstaan er langzaam kristallen. De kristallen hebben een blauw-groene kleur door het koperacetaat.
Pak de munt aan de rand vast (gebruik geen metalen pincet i.v.m kans op beschadiging!). Zet de kraan aan of maak een sopje en borstel zachtjes het vuil en/of corrosie van de penning. Spoel regelmatig de munt af onder stromend water of (wanneer je over hard water beschikt) gedemineraliseerd water.
De Belgische muntjes van 1 cent uit de jaren 1999, 2001 en 2008 zijn ongeveer 50 cent waard. De muntjes van 2 cent uit het jaar 2000 zijn tien keer hun nominale waarde waard en die uit 2008 zijn ook bijna 50 cent waard. Wil je echt een slag slaan, dan moet je op zoek naar muntjes uit kleine landen.
Voor een 1 cent-munt uit Monaco uit 2001 of 2002 kan u bijvoorbeeld 100 euro krijgen. Een muntstukje van 1 cent uit 2001 uit Finland is dan weer 10 euro waard en ook rosse centjes uit het Vaticaan kunnen behoorlijk wat geld opleveren.
Vlekken op koperen munten kunnen verwijderd worden door ze enkele minuten te laten weken in een oplossing van ammoniumcarbonaat in water. Hierna goed borstelen, spoelen en drogen. De munten kunnen ook eventueel met de oplossing ingewreven worden.
Het is heel eenvoudig, aangezien euro's wettig betaalmiddel zijn, is een 2 euromunt slechts 2€ waard. Nogmaals, het is heel eenvoudig, de verzamelwaarde wordt bepaald door de staat van bewaring van de munt, maar vooral door de zeldzaamheid van de uitgifte, hoe zeldzamer de uitgifte, hoe hoger de verzamelwaarde.