Tapioca parels zijn kleine balletjes gemaakt van het zetmaal van de cassave plant. Tapiocaballetjes hebben opzichzelf eigenlijk geen smaak. Als je ze kookt worden ze doorzichtig en een beetje gel-achtig. Doordat ze smaakloos zijn, kun je ze dus zelf een gewenste smaak meegeven.
Tapiocameel is rijk aan vitamine B en C, mineralen zoals kalium, calcium en ijzer. Wij raden je aan om het regelmatig in je dieet te integreren als je last hebt van een slechte spijsvertering of darmklachten. Het wordt ook aanbevolen voor sporters omdat het een uitstekende voeding is voor de spieren.
Deze knol, een cassavewortel, wordt na het oogsten geplet en tot een fijn poeder gedroogd. Tapiocapoeder in korrelvorm heeft een lichtzoete smaak en een hoog zetmeelgehalte. Door dit zetmeelgehalte is het uitstekend geschikt voor het verdikken van sauzen, soepen, taartvullingen, dipsauzen en pudding.
Bubble tea toppings
Zwarte tapiocaparels zijn een van de bekendste toppings. Tapiocaparels worden gemaakt van o.a. cassavewortel. Gekookt zijn ze chewy, net als gummibeertjes. De parels hebben weinig smaak, het gaat puur om de textuur en de vrolijke look.
FAQ. Is tapiocazetmeel hetzelfde als maizena? Nee, zeker niet! Tapiocazetmeel is heel anders dan maïszetmeel.
Meelsoorten als Quinoameel, rijstemeel, boekweitmeel, gele erwtenmeel, kikkererwtenmeel, en uiteraard maïsmeel zijn zeer geschikt. Let wel: verschillende meelsoorten kunnen wel de smaak beïnvloeden. Heb je geen last van gluten, kun je ook volkorenmeel of roggemeel gebruiken.
Maizena en aardappelzetmeel zijn de bekendste zetmeel bindmiddelen, maar je kunt ook denken aan tapioca of sago. Daarnaast binden room, eieren, boter of meel ook prima.
Bubbelthee als vervanger voor thee
Water, thee en melk, dat is voor de meeste mensen niet ongezond. Maar het gaat mis bij de tapiocaparels. En bij de zoetstoffen die worden toegevoegd. Het drankje verliest daarmee snel zijn voedingswaarde.
Het is lekker verfrissend door de ijskoude ijsthee, lekker romig door de melk, maar vooral heel verrassend door de met vruchtensiroop gevulde tapiocaballetjes. Die voelen aan als een soort snoepjes en als je erop kauwt knappen ze uit elkaar en proeft het drankje opeens heel zoet.
Drinken en kauwen
De bolletjes die voor bubble tea worden gebruikt doen denken aan winegums. Dat maakt bubble tea zo leuk en lekker: het drankje is drinken en kauwen tegelijk. De balletjes zijn in vele variaties te krijgen. Ze kunnen bijvoorbeeld gevuld zijn met vruchtensiroop.
Het is een heel fijn poeder wat behoorlijk veel vocht op kan nemen. Bovendien geeft het een heerlijk luchtige structuur wanneer je het in bijvoorbeeld Paleo broodjes verwerkt. Tapioca is over het algemeen iets hartiger van smaak, het ruikt ook een beetje muf. Zelf gebruik ik het daarom het liefste in hartige gerechten.
Tapioca is een zetmeelrijk product, gemaakt van de cassavewortel ( maniokwortel) In Spaanstalige landen wordt cassavemeel ook wel tapiocameel genoemd, en we gebruiken deze benaming ook in Nederland. Het kent nog veel meer benamingen, zoals tapiocabloem, maniokbloem, of bindbloem.
Tot 1 jaar na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Tapiocameel is gemaakt van de cassave ook wel maniokwortel genoemd en komt oorspronkelijk uit Brazilië. Het is zetmeelrijk en glutenvrij. Tapiocameel kan gebruikt worden als bindmiddel in zowel zoete als hartige glutenvrije gerechten.
Tapioca is een smaakloos zetmeelrijk ingrediënt, gemaakt van bewerkte en gedroogde cassavewortel (maniokwortel). Het wordt het meest verwerkt in kleine harde witte korrels, ook wel "parels" genoemd, die gedrenkt moeten worden voor gebruik.
Hoe bewaar je ongekookte tapiocaparels? Tapioca-parels die niet gekookt zijn, moeten in een koele, droge ruimte worden bewaard en vervolgens in een luchtdichte verpakking worden verpakt.
Bubble tea is een combinatie van thee, melk, vruchtensiroop en tapioca balletjes. Tapioca balletjes worden gemaakt van cassave, hebben weinig smaak en zijn een beetje taai, net als gummibeertjes. De tapioca balletjes zijn zwart van kleur en zijn typerend voor bubble tea.
Bubble tea is er in heel veel smaken en kleuren. De fruitsmaken zijn de meest populaire: aardbei, appel, banaan, kokos en kiwi. Andere verrukkelijke smaken zijn koffie, chocolade en mokka.
Boba betekend boefje. Het is een oud Nederlands woord en vertoont overeenkomst met het Duitse woord Bube. Het is een troetelnaam voor een ondeugend kind.
Maizena is, in tegenstelling tot maismeel, meestal smaakloos en voegt dus enkel textuur toe in plaats van smaak. Het is een zacht poeder dat meestal wordt gebruikt om gerechten te verdikken.
Er zijn zetmeelhoudende bindmiddelen (bijvoorbeeld bloem, aardappelmeel en maïsmeel) en niet-zetmeelhoudende bindmiddelen (eieren, gelatine, boter). Zetmeelhoudende bindmiddelen zijn vaak geur-, kleur- en reukloos en hebben als eigenschap op te zwellen en vloeistof te binden zodra deze wordt verhit.
Temperatuur. Bent u bezig met een saus, maar blijft het een beetje slap? Probeer het vuur dan een beetje hoger te zetten, zodat er vocht verdampt en de saus wat dikker wordt. Dit werkt niet altijd, maar is vaak wel de eerste stap.