Bijvoorbeeld door handschoenen te dragen wanneer u met een rat in aanraking komt. Mocht u toch gebeten worden, dan moet u de wond direct goed uitspoelen en eventuele symptomen direct bij de huisarts melden. Dokters moeten op hun beurt alert zijn op een toenemend aantal gevallen van rattenbeetziekte.
Je kunt ziek worden van een rattenbeet, want ratten dragen meestal zeer schadelijke bacteriën en virussen met zich mee. De meest bekende ziekte door rattenbeten is misschien wel de rattenbeetziekte. Die wordt veroorzaakt door de bacterie Streptobacillus moniliformis en die komt vrijwel bij alle knaagdieren voor.
Ratten zijn intelligente, levendige en aanhankelijke dieren die dagelijks behoeften hebben aan sociaal contact. Als ratten te weinig aandacht krijgen, gaan ze gestoord gedrag vertonen zoals bijten of schuw wegkruipen.
Maar wist je ook dat ratten ons ziek kunnen maken? Zij kunnen de bacterie Leptospirose bij zich dragen. Deze bacterie kan de ziekte van Weil veroorzaken. Ratten verspreiden de ziekte door hun urine in grond, riool en in openbaar water achter te laten.
Ratten vinden het vaak leuk om te worden opgepakt. Tamme ratten kruipen vaak spontaan op de hand van hun verzorger. Je kunt een rat ook oppakken door voorzichtig je hand onder zijn buik te schuiven. Pak een rat nooit bij het puntje van zijn staart.
Je kunt je ratten een bad geven, dat is vooral aangeraden bij oudere ratten die niet meer in goede conditie zijn en zich minder goed kunnen wassen, ze hebben als je ze wast minder kans op huidaandoeningen zoals mijt. Gebruik voor het wassen geen zeep en droog de rat achteraf goed af zodat ze niet ziek worden.
Een ratje tam maken doe je door ze veel aandacht te geven. Als ze heel erg bang zijn om opgepakt te worden helpt het om ze eerst vertrouwd te maken met jouw hand door deze in de kooi te doen. Als ze van je wegkruipen helpt het ook om wat minder schuilplekjes te maken.
Komt u regelmatig in aanraking met ratten of hun urine/uitwerpselen? Dan heeft u een hoger risico om ziek te worden van het seoulvirus of leptospiren. Klachten als gevolg van seoulvirus en leptospiren lijken op elkaar; bij beide zijn er griepachtige verschijnselen, koorts en in ernstige gevallen nierproblemen.
rattenkeutels en urine zijn gevaarlijk om het feit dat ze ziekteverwekkende bacteriën en virussen kunnen bevatten. Doordat ze hun uitwerpselen de gehele dag overal achterlaten waar ze lopen is de kans groot dat daar ook besmetting op kan treden van ernstige ziekten.
De ziekte van Weil is een van dier op mens besmettelijke ziekte die ernstige gevolgen kan hebben. Over de hele wereld komt de ziekte voor, maar in Nederland is de aandoening zeldzaam. Sinds 2014 zien we een toename van meldingen van de ziekte van Weil. Waar de stijging door komt is nog niet duidelijk.
Likken: een uiting van liefkozing of onderdanigheid, wanneer een rat je likt hoor je er helemaal bij. Knagen: ratten knagen aan alles. Dat doen ze om hun tanden, die hun hele leven blijven doorgroeien tot op de juiste lengte af te slijten.
Normaal gesproken doen ratten een taak waarbij ze simpelweg op een hendel moeten drukken, waarop dan iets lekkers volgt. Bij spelen is juist de vrijheid om iets wel of niet te doen belangrijk, zonder opgelegde beperkingen en zonder iets lekkers als beloning.
Ratten hebben een goed geheugen, zijn in staat allerlei verbanden te leggen en kunnen ook zeker logisch nadenken. De onderzoeken naar de intelligentie van ratten leveren steeds weer verbluffende resultaten op. Die intelligentie maakt ratten ook zo flexibel. Ze kunnen altijd en overal overleven.
Staan ze beneden in de huiskamer, dan zullen ze vooral 's morgens vroeg en na 15.00 uur tot leven komen, omdat dan de meeste mensen aanwezig zijn. Na 23.00 uur liggen de meeste ratten hier in huis, al te slapen, omdat het dan erg stil wordt beneden.
Re: ratje plast telkens
En het is vast geen plassen maar druppelen/markeren wat ze doen. Ze willen gewoon dat alle andere dieren weten dat jij van hun bent. Kans is groot dat het dan mannetjes zijn als je je er echt aan irriteert kan je ze altijd nog laten castreren daar wordt het vaak ook minder van.
Zwemmende ratten
Ratten zijn goede klimmers, maar wist u dat ze ook kunnen zwemmen? De meeste tamme ratten zwemmen normaal gesproken niet. Zet uw rat dus niet zomaar in een bak met water, want daar kan hij van schrikken. Wilde ratten kunnen urenlang zwemmen en zo via de wc uw huis binnenkomen.
De diagnose van de ziekte van Weil kan worden gesteld aan de hand van de ziekteverschijnselen. De klassieke tekenen zijn geelzucht, nierfalen en bloedingen. Daarnaast kan bloed of urine afgenomen worden om de leptospiren aan te tonen met behulp van laboratoriumonderzoek.
Klapvallen zijn de bekendste vallen. Je legt aas op het plateau, de rat gaat op het plateau staan om het aas op te eten en de val valt dicht. Hierdoor breekt de rat zijn rug. Bij klapvallen is de rat direct dood.
De keutels van bruine ratten zijn rechthoekig met stompe uiteinden. Ze zijn ongeveer 2 cm lang en 0.5 cm dik. De kleur is bruin/grijs.
De bacterie kan via wondjes of via de ogen, neus of mond in het lichaam komen. Iedereen die in contact komt met vochtige aarde en water waar ratten zitten, kan de ziekte krijgen. Mensen die werken met riool, grond of oppervlaktewater hebben een grotere kans.
In Nederland komt de ziekte zelden voor. Door deze bacteriën kunnen mensen ook andere ziekten krijgen. De informatie hieronder gaat alleen over de ziekte van Weil.
Vaak blijven de ratten de eerste paar dagen nog een beetje onwennig naar elkaar, en zul je nog regelmatig kleine gevechten zien. Dit wordt over het algemeen na enkele dagen minder en na één of twee weken zul je zien dat ze helemaal aan elkaar gewend zijn en elkaar geaccepteerd hebben. Soms duurt het wat langer.
Gezondheidsproblemen bij Tamme Ratten
De levensverwachting van Tamme Ratten ligt helaas niet zeer hoog. Ze worden maximaal twee tot drie jaar oud. Als je kinderen hebt, moet je ze erop voorbereiden dat hun lieve dieren niet al te lang zullen leven.
Wat ook bijzonder is aan de rat is dat de voorpoten maar vier tenen hebben, en de achterpoten vijf tenen. Naast het 'algemene' uiterlijk van de rat zijn er ook grote verschillen in vachtkleur, vachtsoort, vachttekeningen, oogkleur, oorstand en noem maar op.