In Italië is het bedieningsgeld namelijk inbegrepen als u 'servizio incluso' ziet staan. Een fooi geven is daarom niet gebruikelijk, maar mag wel met 5 à 10 procent.
Het is niet gebruikelijk om fooi te geven in Italië. Meestal zijn er wel servicekosten van rond 10% berekend. Dus vergeet niet om te controleren of dit bedrag niet al is opgenomen in het totaalbedrag. In sommige Italiaanse restaurants berekenen zij ook “coperto”.
Tien procent is meestal het minimale en twintig procent is meestal het hoogste wat je zult aantreffen in Rome. Mocht er geen coperto of bedieningsgeld berekend worden, dan is een fooi van 10% gebruikelijk in de horeca. Als er al wel coperto of bedieningsgeld berekend is dan mag een fooi wel, maar hoeft het niet.
In het ene land moet je 20 procent extra geven na een lekker etentje, in het andere land rond je slechts een paar cent naar boven af. In Europa zijn we niet zo gewend aan grote fooien, maar in de Verenigde Staten zou barpersoneel niet rondkomen zonder het extra geld.
De term coperto is een verzamelnaam voor alles wat bij het nuttigen van een maaltijd in een restaurant komt kijken: het tafellinnen, de servetten, het bestek, de glazen etc. Het gebruik om een bescheiden bedrag aan te rekenen voor dit alles gaat terug tot de middeleeuwen.
Ook kan het maken van oogcontact helpen om iets gedaan te krijgen. Als je de ober bij je wilt roepen, steek je een vinger op en probeer je oogcontact te maken. 46. Italië is meer dan Toscane!
Azië En dan heb je nog de landen waar het not done is om fooi te geven. Anne-Marie: “In Aziatische landen, zoals China, Japan, Vietnam en Singapore moet je even heel goed nadenken wat je geeft. Ook geld op tafel leggen, is een ongelooflijke belediging.
De fooi in Nederland die doorgaans gegeven wordt ligt tussen de 5% – 10%. Ook wordt het bedrag vaak naar boven afgerond. Een rekening van 42 euro wordt bijvoorbeeld afgerond naar 45 euro.
In Nederland is de vuistregel inderdaad om zo'n 5 tot 10 procent te fooien na een etentje. Toch is het belangrijk om te weten dat je niets verplicht bent. Hoewel de horeca niet echt een goed betaalde sector is, zou het personeel in theorie gewoon kunnen rondkomen van hun salaris.
In Italië kun je bij alle grote winkels en supermarkt betalen met je bankpas met pincode. Veel winkels bieden net als in Nederland of België ook de mogelijkheid om contactloos te betalen. Maar let op: kleine winkeltjes en eetcafés hebben soms alleen de mogelijkheid om contant te betalen of 'de pinautomaat is kaputt').
Drinkwater. Over het algemeen is het kraanwater in Italië van goede kwaliteit en kan het veilig worden gedronken. Bij twijfel, of als er bij een kraan een bordje met het opschrift Acqua non potabile (Geen drinkwater) is aangebracht, kan water uit flessen worden gebruikt, dat overal verkrijgbaar is.
In het restaurant
Wanneer je in een Italiaans restaurant zit, kan il cameriere [kamerieëre] zomaar aan je vragen: Cosa prende, signore? Je kunt dan hetzelfde doen als in een bar en per favore er achter plakken, maar je kunt ook een vorm van volere of prendere pakken.
De vuistregel is vaak 5 tot 10 procent van het bedrag. Althans als je uit eten gaat. ,,Als je een drankje doet op het terras is vaak naar boven afronden al genoeg”, zegt Anne-Marie van Leggelo, directeur van Het Etiquette Bureau. ,,En bij een hotel is de fooi meegerekend in de prijs.
Het is bijvoorbeeld mogelijk dat je werknemers de fooi verdelen op basis van het aantal gewerkte uren. Het bedrag in de fooienpot wordt dan gedeeld door het totaal aantal gewerkte uren. Iedereen vermenigvuldigt zijn eigen gewerkte uren vervolgens met dit bedrag.
Als vuistregel geldt een fooi van ongeveer 10-15% voor een knipbeurt. Daarmee krijgt een kapper een hogere fooi dan de horeca.
Een fooi is in Portugal en op de Azoren, net als in Nederland en België, een vrijwillige bijdrage om je blijk van waardering te tonen. Geen verplichting dus. In restaurants is het gebruikelijk om een fooi te geven. De fooi is ongeveer 5 à 10 procent van het te betalen bedrag.
Hoeveel fooi moet je geven in Amerika en Canada? Voor een uitstekende service geef je 15 tot 20% fooi. Voor een matige service 10 % en bij slechte tot zeer slechte service 5 % of niets. Als je met een groep van 6 mensen of meer aan tafel gaat, wordt de fooi vaak automatisch op de rekening gezet.
Spanje. In restaurants zijn de servicekosten altijd bij de rekening inbegrepen. Een extra fooi van 5-10% is gebruikelijk.
Je wegsturen is onbeleefd in Italië, dus als jij niet om de rekening vraagt, kun je lang wachten. What is this? Wat je in de supermarkt al niet mag, accepteert de marktkoopman al helemaal niet: het vastpakken en bekijken van de koopwaar. Er zijn fanatiekelingen die zelf klappen uitdelen, hebben we vernomen.
Maak een veilige selfie in Milaan
De stad in het noorden van Italië heeft ook nog wat andere verboden uitgevaardigd, waaronder een verbod om glas en blikjes bij je te dragen, te ontvangen of ergens achter te laten. Pas dus op met dat blikje Coca-Cola als je de Duomi di Milano staat te bewonderen.
Je hebt dan om 18.00 uur nog geen zin om alweer te gaan eten. Bovendien zijn de Italianen erg laat klaar met werken, waardoor het diner automatisch ook laat is. Het diner in Italië bestaat uit in totaal 5 gangen en is dus ook weer erg uitgebreid.