Werkgevers mogen niet zomaar bijhouden wat werknemers doen, ook niet bij privé-gebruik van internet, e-mail of telefoon. De regels over wat wel en niet mag, en wat de werkgever kan controleren, moeten in een ICT- en internetreglement worden vastgelegd.
Wettelijk gezien houdt niets je tegen om printstatistieken bij te houden. Máár je mag dat alleen doen om na te gaan hoeveel er wordt geprint en wat dat precies kost. Wat voor inhoud je medewerkers precies afdrukken, mag je níét monitoren. Ook individuele rapportages zijn in principe uit den boze.
Nee, een werkgever heeft in principe geen toegang tot deze gegevens, noch op het moment van aanwerving, noch in het kader van hun arbeidsrelatie.
Uw werkgever mag uw berichten op sociale media controleren, bijvoorbeeld op Instagram of Twitter.Maar alleen als hij daarvoor een goede reden heeft. Bijvoorbeeld als hij wil controleren wat er over zijn bedrijf wordt geschreven. Uw werkgever mag alleen openbare informatie op sociale media controleren.
Mag mijn werkgever mijn e-mail, internet- en telefoongebruik controleren? Ja, dat mag. Uw werkgever mag voorwaarden stellen aan het gebruik van e-mail, internet en zakelijke telefoon op het werk. Of bepaalde soorten gebruik verbieden.
Voor internet geldt min of meer hetzelfde. Je baas mag niet de hele dag meekijken met welke websites je bezoekt, maar steekproeven zijn wel mogelijk. Wanneer een werkgever wil monitoren, moet hij of zij de controle overigens wel melden bij het College Bescherming Persoonsgegevens.
Dit betekent dat een werkgever alleen (privé) berichten mag lezen indien hij aan de werknemers kenbaar maakt dat:Deze mogelijk kunnen worden worden gecontroleerd; Er een legitiem doel is voor de controle en dat dit doel zwaarder weegt dan het belang van de werknemer; De controle noodzakelijk is.
Om maar met de deur in huis te vallen: uw werkgever mag uw werktelefoon controleren. Heeft hij aanwijzingen dat u misbruik maakt van uw werktelefoon, bijvoorbeeld omdat u veelvuldig privé belt of omdat u (te) hoge gebruikskosten heeft, dan heeft uw werkgever het recht om uw werktelefoon te controleren.
Heeft de werkgever geen voorwaarden of gedragsregels opgesteld ten aanzien van het e-mail- en internetgebruik van zijn werknemers? Ook dan mag de werkgever e-mails van werknemers lezen.
Verzorgen: systeembeheerders houden de besturingssystemen en software up-to-date. De ICT-specialist verzorgt naast back-ups van de gegevens ook de beveiliging van de gegevens en van het netwerk. Daarnaast onderhouden zij de servers en documenteren zij over het functioneren van het systeem.
Werkgevers mogen niet zomaar bijhouden wat werknemers doen, ook niet bij privé-gebruik van internet, e-mail of telefoon. De regels over wat wel en niet mag, en wat de werkgever kan controleren, moeten in een ICT- en internetreglement worden vastgelegd.
Iedereen die toegang heeft tot je internetverbinding kan zien welke websites je bezoekt. Dit geldt onder meer voor je internetprovider, de overheid en eventuele hackers. Daarnaast kunnen de websites die je bezoekt, zoekmachines en nog veel meer partijen ook meekijken.
Als je niet voorzichtig bent, kan bijna iedereen je internetactiviteit zien. Wifi-beheerders kunnen je activiteit zien via routerlogs, terwijl websites, apps, internetproviders, zoekmachines en adverteerders allemaal middelen hebben om te volgen wat je online doet. Gebruik CyberGhost VPN om je privacy te beschermen.
Het feit dat een werknemer, zodra de arbeidsovereenkomst twee maanden geduurd heeft, op grond van de wet verplicht is om informatie te geven over het bestaan van recht op Ziekte-wetuitkering (de agh-status), betekent volgens de rechtbank niet dat de werkgever recht heeft op verkrijging van de gegevens van het UWV.
Diefstal op het werk is een arbeidsconflict die meestal zwaar bestraft wordt.U kunt hiervoor een rechtvaardig ontslag krijgen zonder ontslagvergoeding of WW-uitkering. Als u in deze situatie terecht komt zijn de gevolgen vaak groot. Helaas denken veel ex-werknemers dat ze niets aan hun ontslag kunnen doen.
Mag een werkgever in de zakelijke mailbox van een werknemer kijken? Ja, de werkgever mag in de zakelijke mailbox van de werknemer kijken. Wel dient vermeld te worden dat het lezen van zakelijke e-mails onder de bescherming valt van artikel 8 Europees Verdrag van de Rechten van de Mens.
De gesprekken zijn E2E-versleuteld en kunnen momenteel niet worden afgeluisterd.
Met betrekking tot uw bezorgdheid, ja het is mogelijk dat uw leraren toegang hebben tot uw gemaakte chatgroepen en berichten via eDiscovery / content search en ook beperken u van het creëren van teams, zolang ze de supervisor rol toegang verleend door hun admins.
Nee.De netwerk- of internetactiviteit van een persoon is niet zichtbaar op de WiFi-rekening. Ze tonen alleen de hoeveelheid gebruikte data of informatie en de periode van internetverbinding.
Als de politie eenmaal toestemming heeft om telefoons af te tappen, dan bestaat dit niet alleen uit afluisteren telefoongesprekken, maar ook uit het aftappen van elektronische informatie. Denk hierbij aan sms- en whatsappberichten, maar ook aan internetverkeer zoals downloads en activiteiten op het web.
Kan je zien of iemand op je Whatsapp kijkt? Je kunt op geen enkele manier zien wie jouw WhatsApp in de gaten houdt. WhatsApp heeft die functie simpelweg niet ingebouwd.
De officier van justitie kan voor het onderzoek naar een misdrijf in bepaalde gevallen de politie opdracht geven om telefoongesprekken af te luisteren en op te nemen of ander elektronisch verkeer te onderscheppen (denk aan e-mail, sms, WhatsApp en Facebook Messenger).
Als je thuis een wifi-netwerk hebt en dat niet hebt beveiligd, dan kunnen buren en voorbijgangers toegang krijgen tot je wifi-netwerk. Dat betekent ook dat ze via dat netwerk toegang kunnen krijgen tot je thuiscomputer(s) en netwerk. Je loopt dan het risico dat je persoonlijke gegevens in handen van anderen komen.
Kan mijn internetprovider zien wat ik online doe? Een internetprovider kan al jouw onvergrendelde internetverkeer zien, ook als je je thuisnetwerk zo goed mogelijk beveiligt. Denk aan e-mails die je verstuurt en websites die je bezoekt. De websites die jij bezoekt vragen je om het gebruik van cookies te accepteren.