De steenvis is de giftigste vis ter wereld. De veertien stekels op zijn rug bevatten een neurotoxische stof die verlamming van het zenuwstelsel en hevige pijn veroorzaakt. Zonder medische behandeling kan het gif zelfs leiden tot de dood.
Dat is de steenvis. Slechts een kleine prik van de stekels op zijn rug kunnen het einde betekenen. De steenvis heeft de eer om zich de giftigste vis ter wereld te noemen.
De kogelvis, of fugu , wordt beschouwd als de giftigste vis ter wereld. Kogelvissen komen voornamelijk voor in de Stille Oceaan en de Indische Oceaan en bevatten tetrodotoxine, een neurotoxine dat dodelijk is voor mensen. Dit gif kan verlamming en de dood veroorzaken als het in kleine hoeveelheden wordt geconsumeerd.
Wellicht heb je nog nooit van 'm gehoord, maar het is een van de giftigste dieren van Europa: de pieterman. Deze vis komt voor in de Noordzee, wordt 10 tot 18 centimeter lang en graaft zich in onder het zand van de bodem. Alleen zijn giftige stekels komen boven het zand uit.
Ook een aantal vissen gebruikt gif, zoals de pieterman uit Nederland en de koraalduivel. De allergiftigste van alle vissen ter wereld, is nauwelijks zichtbaar tussen het koraalrif van de grote oceaan. Door zijn schutkleur lijkt hij op steen, vandaar zijn naam: steenvis.
Direct na de steek van zowel de grote als de kleine pieterman treedt een hevige, als ondraaglijk omschreven pijn op, na enkele minuten tot uren gevolgd door zwelling en roodheid rond de steekplek, die zich uitbreiden tot het hele gestoken lichaamsdeel of zelfs de gehele extremiteit.
De Reef Stonefish is de giftigste vis ter wereld. Hij heeft dertien stevige stekels in de rugvin die een zeer giftig gif kunnen injecteren. Het gif veroorzaakt intense pijn en zou veel eilandbewoners in de Stille Oceaan en de Indische Oceaan hebben gedood.
De vetzuren in vis zijn belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen en het zicht bij ongeboren baby's. Let op: bepaalde vis kun je beter niet eten. Vissen zoals tonijn, makreel, sardines en paling kun je beter vermijden.
De steenvis is de giftigste vis ter wereld. De veertien stekels op zijn rug bevatten een neurotoxische stof die verlamming van het zenuwstelsel en hevige pijn veroorzaakt. Zonder medische behandeling kan het gif zelfs leiden tot de dood.
Haringen begeven het redelijk snel; al na 35 minuten is de vis dood. Kabeljauw doet er ongeveer een uur over. Het op ijs leggen verdooft de vis, zodat deze niet meer beweegt. Ze merken dan nog wel wat er in de omgeving gebeurt.
De blauwvintonijn is een van de vele soorten tonijnen waarop commercieel wordt gevist. De sterkst beviste soorten zijn de echte bonito (60% van alle tonijnen) en de geelvintonijn (25%).
In principe kunnen alle vissen met tanden bijten. In Nederland gaat het bijvoorbeeld om de snoekbaars, snoek en meerval. "Die laatste heeft heel kleine tandjes, die zie en voel je bijna niet." De tanden van snoekbaarzen en snoeken zijn wat groter.
De gevaarlijkste zee ter wereld is waarschijnlijk de Atlantische Oceaan, daar gebeuren de meeste ongelukken. Deze enorme waterplas tussen Europa en Amerika is normaal een vrij rustige oceaan. Juist deze stilte maakt hem zo gevaarlijk. Zeevaarders zijn minder alert op de gevaren van de oceaan.
Niet de leeuw of de gifslang, maar de mug is voor de mens het dodelijkste dier op aarde. Indirect is de mug verantwoordelijk voor ongeveer twee miljoen doden per jaar. Het gevaar berust op een ruim arsenaal aan ziekteverwekkers dat door muggen kan worden overgedragen.
De witte haai
Deze grote vis heeft een slechte reputatie. Door films zoals Jaws staat hij bekend als de enge, moordzuchtige haai die op jacht is naar mensen, maar niks is minder waar. Er worden per jaar ongeveer 100 mensen aangevallen door haaien, en ongeveer de helft hiervan is door witte haaien.
De gezondste keuze is vette vis, zoals haring, makreel, (Atlantische) zalm en sardines. Deze vette vissoorten bevatten veel omega 3-vetzuren. Deze bijzondere vetten beschermen tegen een hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten. De Gezondheidsraad adviseert dan ook om 1 keer per week (liefst vette) vis te eten.
Bewust eten
De reden waarom Carrefour pangasius uit de rekken heeft gehaald is omdat de vis te veel bacteriën bevat en hij resistent zou zijn tegen antibiotica. Bovendien zijn de werkomstandigheden in veel kwekerijen schrijnend en is de productie van de vis erg slecht voor het milieu.
Er zijn bepaalde soorten vis en schaal- en schelpdieren die je tijdens de zwangerschap beter niet of niet te vaak kunt eten. Dit vanwege verhoogde gehaltes schadelijke stoffen zoals dioxine, kwik of PFAS. Zo kun je makreel, paling, sardine, tonijn, krab of garnalen beter laten staan.
Bepaalde vissoorten - groupers, barracuda's, murenen, steur, zeebaars, rode snapper, amberjack, makreel, papegaaivis, doktersvis en trekkervis - kunnen ciguatera-visvergiftiging veroorzaken. De CDC raadt aan om nooit murenen of barracuda's te eten.
Vissen houden het graag simpel en hebben een hart met slechts één boezem en één kamer.
Je ogen verbeteren door voeding
Allereerst vette vis. Het is verstandig om twee keer per week bijvoorbeeld makreel, zalm, tonijn of sardientjes te eten.
'De schrik van de Noordzee', wordt hij ook wel genoemd. De pieterman, de giftigste vis in de Nederlandse wateren, maakt elke zomer zo'n drie tot vier slachtoffers.
Het dragen van een sandaal beschermt je tegen een pietervissteek. Het beste advies is: draag strandschoenen of wetsuitlaarzen als je in ondiep water bent op een zandstrand . Er zijn meldingen van mensen die gestoken zijn door hele dunne wetsuitlaarzen, dus dikker is beter.
De pieterman is een zeevis met stekels, die zich overdag ingraaft in het zand. Vooral badgasten en zeevissers lopen risico op een zeer pijnlijke steek. De beste remedie is het gestoken lichaamsdeel zo snel mogelijk onder te dompelen in zo heet mogelijk water en dit 30–90 minuten vol te houden.