Betrouwbare hondenfokkers geven vaak iets mee uit het nest wat vertrouwd ruikt.En na de verkoop is de puppyfokker nog steeds geïnteresseerd in jou en de pup. Als je je zorgen maakt of vragen hebt, mag je altijd contact opnemen. Dat is een goede en betrouwbare puppyfokker.
De pups bij een goede fokker groeien op in huis, in het bijzijn van de moederhond. De moederhond en puppy's zijn blij met jouw bezoek. Een goede fokker wil graag informatie over jou: over jouw woon- leef en thuissituatie. Ook werkt een goede fokker vaak met een contract.
Waar moet een fokker aan voldoen
De criteria waaraan je als kennelnaamhouder van de Raad van Beheer moet voldoen, hebben betrekking op het welzijn en de gezondheid van je honden, behoorlijke huisvesting, verantwoorde leefomstandigheden voor moederhond en pups, en een correcte administratie van de fokkerij.
U moet letten op het gedrag, de gezondheid en de manier waarop de dieren gefokt zijn, en het is belangrijk dat de fokker rustig de tijd neemt om uw vragen te beantwoorden. In deze puppy-checklist, die u hiernaast in PDF formaat kunt downloaden, vindt u de belangrijkste zaken opgenoemd.
Van belang voor fokkers is dat iedere fokker zich eenmalig moet registreren. Deze registratie is ook verplicht als je als fokker slechts één nestje wil fokken! Bedrijfsmatige fokkers moeten zich al langere tijd registreren bij de overheid via een zogenaamd UBN-nummer.
Iedereen mag per jaar een paar nestjes fokken met zijn hond zonder dat hij of zij een beroepsfokker is. Als je een beroepsfokker bent, moet je voldoen aan allerlei eisen. Zo moet je bepaalde hoeveelheid ruimte ter beschikking hebben voor de dieren die je fokt.
Voor honden is dat 1 nestje per 12 maanden.Katten mogen per 12 maanden 2 nestjes werpen en maximaal 3 in een periode van 24 maanden.
Alarmbellen moeten afgaan bij teksten zoals: 'thuislevering mogelijk' en 'direct af te halen'. Trap ook niet in mooie woorden zoals 'erkende fokker' en 'rasecht'. Kijk op de foto's om te zien waar de pup opgroeit (liefst in huis!).
Belang van een erkende fokker
Het is belangrijk om altijd te kiezen voor een asiel of een erkende fokker. Koop geen puppy's van handelaren die een nestje of enkele pups op het internet aanbieden. Deze zijn vaak zogenaamde 'broodfokkers', die alleen fokken voor het geld en geen zorg dragen voor de moeder en de pups.
De honden zijn het moeilijkst – en makkelijkst – om te trainen. Daarna komen de labrador retrievers en border collies. Aan de andere kant van het spectrum staan de honden die het moeilijkst te trainen zijn. De bulterriër voert die lijst aan, gevolgd door sledehonden en Parson Russel-terriërs.
Als u honden of katten wilt kweken, moet u zich houden aan bepaalde voorwaarden. Als u katten kweekt (ongeacht het aantal nestjes), of meer dan 2 nestjes honden per jaar kweekt, hebt u ook een erkenning (HK-nummer) nodig van Dierenwelzijn Vlaanderen.
Wanneer vijf tot en met tien volwassen dieren worden gehouden, valt de inrichting onder klasse 3-meldingsplicht; voor meer dan tien volwassen dieren is een milieuvergunning nodig.
Extra regels honden en katten
Als u honden of katten fokt, houdt u zich aan de regels hierboven. En aan deze extra regels: Een hond mag binnen 12 maanden maximaal 1 nest krijgen. Een kat mag binnen 12 maanden maximaal 2 nesten krijgen.
U mag maximaal 5 kleine dieren houden (honden, katten, konijnen, chinchilla's, Vietnamese varkens, nertsen, schapen, geiten en dwerggeiten, slangen, enz.)
Honden: 5 honden met maximaal 4 nesten pups per jaar.
Er is geen maximum aantal dieren dat u als particulier mag houden. Maar er is wel een maximale hoeveelheid mest die u op de grond mag gebruiken. Hobbydieren produceren tijdens het beweiden ook mest, en die telt daarbij ook mee.
Voorbeelden van rassen die zich sterk aan één persoon hechten zijn: Basenji. Greyhound. Shiba.
Waarschijnlijk het meest voor de hand liggende ras als gezinshond: een labrador retriever. Dankzij hun lieve en slimme karakter zijn labradors al jaren een populaire gezinshond. Labradors zijn gek op mensen, samen spelen, wandelen en zwemmen. De meeste labradors zijn actief en gaan graag met het gezin mee op pad.