Macaroni met kaas uit de koelkast kun je zowel opwarmen in de magnetron, in de pan als in de oven. In de magnetron duurt het 1-2 minuten. Reken op ongeveer 5 minuten als je het gerecht wilt opwarmen in de pan. Houd in de oven rekening met 20-30 minuten op 175 °C.
Opwarmen gaat het beste in een oven. Doe de macaroni in een ovenschaal en verdeel dit gelijkmatig. Steek er met de achterkant van een pollepel of een mes gaten in en giet er een kopje bouillon over wat zo in de gaten kan lopen. Bestrooi eventueel met extra kaas en zet dit ongeveer 20 minuten in een oven van 180 graden.
Voor een individuele portie of kleine hoeveelheden, gebruik de magnetron of het fornuis. Voor grotere hoeveelheden bevroren macaroni en kaas, gebruik de oven of broodrooster. Voor alle methoden, om te voorkomen dat de macaroni en kaas uitdroogt, roer 1 eetlepel melk door elke 1 kopje macaroni en kaas voordat u het opwarmt .
Als je pasta gemengd met saus hebt, kun je het mengsel warm houden in de pan en het pas vlak voor het serveren opscheppen. Als je simpele pasta hebt met toppings, of met saus, maar niet gemengd, kun je het vlak voor het serveren in heet water dompelen, afgieten en vervolgens de warm gehouden saus eroverheen doen.
Bewaar de macaroni maximaal 2-3 dagen in de koelkast en verwarm het opnieuw in de oven voordat je het serveert. Ja, je kunt dit gerecht ook maken zonder ham voor een vegetarische optie.
Ga voor een mix van verschillende kazen. Emmentaler is erg lekker, maar wel zacht en subtiel. Gruyère zorgt dan weer voor een rijkere smaak en een mooi korstje. Ook kazen zoals de Italiaanse fontina of Britse cheddar smelten goed en passen hier heerlijk bij.
Bewaar pasta op een droge, donkere en koele plek. Het kan dan nauwelijks bederven.
Doe de pasta in een ovenvaste pan of kom.Bedek de pasta met aluminiumfolie en zet de oven op de laagste temperatuur, of 220 °F (104 °C) . Als de temperatuur oploopt tot 225 °F (107 °C), zet dan de warmtebron uit zodat het eten warm kan blijven in de restwarmte zonder te gaar te worden.
Belangrijk als je een gerecht opwarmt in de oven: met aluminiumfolie over het gerecht, voorkom je dat je eten uitdroogt. Ook een deksel of omgekeerd bord op een ovenschaal of vuurvaste pan voorkomt dit. Zet de oven op de juiste temperatuur en tijd. Een goede richtlijn is 10-15 minuten op 180 graden.
Wanneer je de pasta overgiet met koud water, spoel je het zetmeel weg. Het zetmeel maakt de saus die je achteraf over de slierten doet romiger, en zorgt ervoor dat de pasta zich goed vasthecht aan de saus.
Houd gekookte macaroni en kaas warm in een slowcooker om te serveren bij een potluck of wanneer je het gerecht urenlang warm wilt houden. Door de slowcooker-inzet in te spuiten met antiaanbakspray voorkom je dat de macaroni aan de inzet blijft plakken zonder extra calorieën en vet toe te voegen.
Je kunt het de avond van tevoren klaarmaken
Zoals u wellicht uit de naam al kunt opmaken, kunt u de klassieke Macaroni en Kaas vooraf klaarmaken .
Je kunt het het beste opwarmen in een pan/sauspan . Roer het regelmatig zodat alle "kaas" warm wordt en smelt. Zonder iets toe te voegen, denk ik dat je altijd het risico loopt dat het gaat klonteren. Als je het gevoel hebt dat je echt wat vloeistof nodig hebt, kun je altijd een beetje water toevoegen om het wat losser te maken.
Voeg een kopje water toe per portie pasta.Zet een deksel op je pan.Laat enkele minuten pruttelen op een zacht vuurtje.Draai de pasta eens om en laat nog enkele minuten pruttelen.
In de magnetron
Verwarm de macaroni en kaas op medium gedurende één minuut, haal het eruit, roer om de hitte te verdelen en controleer of het heet genoeg is. Als dat niet zo is, blijf dan 30 seconden verwarmen totdat het is opgewarmd.
Soep - Verdun de restjes met een beetje melk of bouillon en voeg extra kruiden toe om er een romige soep van te maken. Frittata - Meng met eieren en groenten en bak voor een hartige frittata. Gevulde paprika's - Vul rode of groene paprika's met restjes, bedek met kaas en bak tot ze goudbruin en bubbelend zijn.
Zet de oven op 350° en doe je restjes in een ovenvaste bak (als ze er nog niet in zitten). Als je bang bent dat je niet genoeg saus hebt, kun je een klontje boter of een scheutje olijfolie toevoegen en de pasta omscheppen om te coaten . Dit helpt voorkomen dat je noedels uitdrogen.
Verspreid de pasta met de saus en roer het zachtjes in een brede schaal zodat het snel afkoelt (anders wordt het te zacht) en dan kan je een paar uurtjes bewaren. Opwarmen doe je op een hoog vuur in een brede pan met antiaanbaklaag (b.v. een wok), en als het te veel uitdroogt voeg je een beetje heet water of wijn toe.
Houd de bakjes goed afgedekt en op een lage temperatuur van misschien 150F en je zou geen bouillon hoeven toe te voegen om te rehydrateren. Als je bang bent dat het uitdroogt, zet dan een waterbad in de oven .
Gebruik een thermoskan om warme soepen, stoofschotels of pastagerechten voor kinderen in te pakken . Verwarm de thermoskan voor door deze een paar minuten met kokend water te vullen voordat u het warme eten toevoegt.
Je kookt de pasta gewoon nog even in kokend water en je hebt binnen een paar seconden ultra verse pasta. Helemaal al dente zal 'ie niet meer zijn, maar dit is met afstand de beste manier om je pasta opnieuw te verwarmen. Blijf bij je pan staan, want binnen maximaal een halve minuut zal je pasta perfect gaar zijn.
Olie truc
Dit is net zo eenvoudig als het toevoegen van een scheutje extra vergine olijfolie voordat u het in de koelkast zet . Vergeet niet goed te roeren zodat de olie door de pasta heen dringt en niet op de bodem van de container blijft liggen.
In de koelkast is deze ovenschotel 3-4 dagen houdbaar. Macaroni met kaas uit de koelkast kun je zowel opwarmen in de magnetron, in de pan als in de oven.
Bewaar droge, ongekookte pasta op een koele, droge plek zoals uw voorraadkast, tot wel een jaar lang . Bewaar droge pasta in een luchtdichte doos of container om de versheid te behouden. Volg de regel 'wie het eerst binnenkomt, het eerst eruit': gebruik verpakkingen die u het langst hebt gehad op voordat u nieuwe opent.
Laat restjes altijd snel afkoelen en zet ze goed afgesloten in de koelkast. Laat restjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.