De gehele stengels van de prei en de bladeren zijn geschikt voor consumptie. Meestal wordt prei gekookt, maar het is ook mogelijk om deze groente rauw te eten. De smaak is licht pittig en aromatisch, waardoor prei zeer geschikt is om te verwerken in slaatjes of soepen. Prei is een zeer gezonde groente.
Prei is een hydraterende groente
Denk aan mineralen, kalium, ijzer, magnesium, calcium, mangaan, fosfor, vitamine A, vitamine C, vitamine K, foliumzuur en vitamine B. Een perfecte groente om je lichaam een gezond cadeautje mee te geven.
Snijd of snijd prei in dunne plakjes en strooi deze over een salade of soep voor een aantrekkelijke (en voedzame!) garnering. Een elegante bijgerecht. Geroosterde kruidenartisjokken met prei is een geweldige manier om een elegant bijgerecht te serveren dat gemakkelijk te bereiden is.
Het donkergroene gedeelte van de prei bevat de meeste vitamines en mineralen. Veel groente eten verlaagt het risico op chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker.
Verschillende mineralen
Je lichaam heeft zowel vitamines als mineralen nodig voor een goede gezondheid. Prei bevat van veel verschillende mineralen een beetje. Er zit vooral veel ijzer in, maar we vinden er ook wat kalium (goed voor de vochtbalans en de bloeddruk) en calcium (goed voor je botten) in terug.
Voedingswaardeoverzicht:
Ze staan bekend om hun potentieel gezondheidsbevorderende eigenschappen. Variaties in voedingswaarde: Hoewel er overeenkomsten zijn, heeft elke groente zijn eigen voedingsprofiel. Uien bevatten bijvoorbeeld meer zwavelverbindingen, terwijl prei meer vitamine K bevat .
Kan helpen bij het afvallen
Zoals de meeste groenten, kan prei gewichtsverlies bevorderen. Met slechts 31 calorieën per 100 gram heeft deze groente weinig calorieën per portie.
Prei bevat plantenstoffen waarvan is aangetoond dat ze ontstekingen, cholesterol en bloeddruk kunnen verlagen. Hierdoor kunnen ze het risico op hartaandoeningen verminderen.
Gezondheidspotentieel
Gezondheid van de nieren: Een hogere inname van lookgroenten werd in een longitudinaal onderzoek geassocieerd met een 32% lagere incidentie van chronische nierziekte .
Knoflook, prei, ui, paardenbloemblaadjes en aardperen zijn de meest prebiotica-rijke soorten voedsel die je kunt eten. Door veel prebiotica binnen te krijgen, verbeter je mogelijk de gezondheid van je darmen.
De prei snijden
Het allerlekkerste gedeelte is het witte gedeelte van de prei, maar het kontje moet je er wel afsnijden. Deze kun je niet eten en er hangen wortels aan. Het donkergroene gedeelte van de prei kun je ook prima eten.
Welk deel van de prei eet je? Meestal worden de witte uiteinden van de wortel in plakjes gesneden en gepureerd tot soep, of geroosterd of gebakken , terwijl de taaiere donkergroene uiteinden in hun geheel aan soepen of bouillons kunnen worden toegevoegd voor een extra aromatische smaak.
Ten eerste zijn preien een geweldige bron van vitaminen en mineralen . Ze bevatten veel vitamine K, wat belangrijk is voor de bloedstolling en de gezondheid van de botten. Ze bevatten ook vitamine A en C, wat belangrijk is voor een gezond immuunsysteem en een gezonde huid.
Ziektepreventie
Als u prei regelmatig eet, kan het samen met andere Allium-groenten de symptomen van atherosclerose, hartziekten, prostaat- en darmkanker, eierstokkanker en vele andere vormen van kanker helpen verminderen of de ontwikkeling ervan helpen voorkomen.
maar vergeet zeker geen groenten zoals artisjok, rammenas, prei, knoflook, radijs en paddenstoelen. Zij ondersteunen de lever optimaal. Maar, ook belangrijk om weten, is dat gezonde voeding alleen niet voldoende is.
Dat is vooral bij spek, worst, bacon, salami, ham en gerookt vlees. Kies liever voor rosbief, fricandeau, kipfilet, kalkoenfilet, filet américain en de vleeswaren waarop staat dat ze geen of minder zout bevatten. U mag ei eten (alle bereidingen), maar voeg geen zout toe.
Bananen. Hoewel hun hoge vezelgehalte goed is voor je darmen, is de kaliumrijke banaan niet zo goed voor je nieren . Andere kaliumrijke vruchten zijn sinaasappels, meloen, honingdauwmeloen en de meeste tropische vruchten (hoewel watermeloen en ananas over het algemeen veilig zijn.)
Uit eerdere onderzoeken bleek dat atleten minder ontstekingen hadden in hun lichaam na het eten van bananen dan na het gebruik van sportdranken. De gedachte vooraf was dat fruit, naast suiker, ook andere natuurlijke stoffen bevatten die invloed hebben op de prestaties van sporters en op hun herstel.
Witlof is erg gezond en je kunt er eindeloos mee variëren. Het bevat veel vitaminen, waaronder A, B en C. Daarnaast is witlof rijk aan foliumzuur dat een gunstig effect heeft op de darmflora en een gezonde zwangerschap bevordert. De mineralen in witlof zorgen voor een goede vochtafdrijving.
Prei werkt urine afdrijvend en licht laxerend. Het kan ook het lichaam van binnenuit (via de darmen) reinigen. Het kan helpen bij het vernietigen van blaas- en nierstenen, tegen allerlei aandoeningen van de urinewegen en bij blaasontstekingen. Ook kan prei helpen bij problemen met de stembanen, de stem en de keel.
De gehele stengels van de prei en de bladeren zijn geschikt voor consumptie. Meestal wordt prei gekookt, maar het is ook mogelijk om deze groente rauw te eten.
Wist je dat? Prei werkt vochtafdrijvend en tegelijk ontsmettend.
Zoals de meeste groenten kan prei gewichtsverlies bevorderen . Met 31 calorieën per 3,5 ounces (100 gram) gekookte prei bevat deze groente maar weinig calorieën per portie. Bovendien is prei een goede bron van water en vezels, wat honger kan voorkomen, een vol gevoel kan bevorderen en u kan helpen om op natuurlijke wijze minder te eten ( 21 ).