Hoe sneller de behandeling wordt ingezet des te minder kans is er op kanteling van het hoefbeen. De behandeling bestaat uit de volgende componenten: Ontstekingsremmers en pijnstillers. Eventueel aangevuld met anti-stollingsmiddelen en bloeddrukverlagende medicatie waardoor de doorbloeding van de voeten verbeterd.
Wanneer je paard bevangen is, kun je het beste het volgende doen: Raadpleeg direct je dierenarts.Geef geen krachtvoer en weidegang meer, maar voer uitsluitend arm en stengelig hooi. In plaats van krachtvoer kun je kiezen voor een vitaminen- mineralensupplement, zoals Pavo Vital of Pavo DailyFit koeken.
Paarden die hoefbevangen zijn hebben pijnlijke voeten en willen deze graag ontlasten. Daarnaast kan uw smid of dierenarts helpen bij het ondersteunen van de voet, waardoor er minder druk van de buigpezen op het hoefbeen komt te staan.
Paarden kunnen heel goed zichzelf genezen. Paarden kunnen heel goed genezen van hoefbevangenheid zonder hoefijzers maar met een goede natuurlijke bekapping, en veel, heel veel beweging.
Duidelijkere symptomen die kunnen duiden op hoefbevangenheid zijn: Het paard zal zijn voeten om de beurt willen ontlasten en belast ze dus ook om en om. Het paard loopt kreupel, soms wil het zelfs geen stap meer verzetten. Bij heftige pijn zal het paard beide voorbenen zo neerzetten dat ze het minst belast worden.
Het hoefbeen kan hierdoor gaan kantelen en gaan verzakken ten opzichte van de hoornschoen. Deze hoefbeenkanteling kan soms al na 24 uur optreden. De mate van hoefbeenkanteling is een maat voor en ernst van de hoefbevangenheid. Indien het hoefbeen eenmaal is gekanteld is volledig herstel onmogelijk.
Het zal velen verrassen, maar het antwoord hierop is JA!
Brandnetels zijn enorm gezond voor paarden, ze zijn rijk aan mineralen en werken ontzurend. Maar nog belangrijker, ze zijn bloedzuiverend! En vooral deze bloedzuiverende eigenschap maakt brandnetel een fijn kruid voor paarden. Ideaal voor paarden met bijvoorbeeld zomereczeem, of voor paarden met hoefbevangenheid.
De aangetaste hoeven voelen warm aan en je kunt pulsatie voelen in de bloedvaten die de ondervoet voorzien. Dit is de acute fase. Deze acute fase duurt ongeveer 48 tot 72 uur.
Stop met krachtvoer met toegevoegde suikers en/of een hoog zetmeelgehalte en voer geen andere extra's (zoals wortels, brood etc.) Het aanvullen van vitaminen & mineralen en aminozuren is juist wel erg belangrijk! Met name zink, selenium, biotine, vitamine A & E en aminozuren zijn van belang.
Wanneer er sprake is van een tekort aan magnesium worden de cellen ongevoeliger voor insuline, hierdoor gaat het bloedsuikergehalte erg schommelen. Om dit te voorkomen kan je ervoor kiezen om magnesiumcitraat te voeren. Daarnaast kan de hoefbevangenheid voorkomen wanneer oververhitte paarden te veel koud water drinken.
Bekappen. Bij het bekappen van een hoefbevangen paard hanteren we als vuistregel dat het afwikkelpunt zó moet liggen dat er tijdens het afwikkelen van de hoef, gedurende een zo kort mogelijke periode, zo min mogelijk druk op de beschadigde lamellenverbinding wordt uitgeoefend.
Het hooi moet het minder dan 10 - 12% NSK bevatten.
Wat is paardentherapie? Paarden reageren voornamelijk op wat mensen om hun heen doen. Dus wanneer iemand verdrietig is zal het paard deze emotie overnemen en bijvoorbeeld stil blijven staan. Paarden voelen dus heel goed emoties en gedrag aan van mensen.
Overige signalen van pijn: verwijde neusgaten, tandenknarsen, geluiden maken (bijvoorbeeld kreunen), het hoofd draaien, plotselinge hoofdbewegingen maken, zwaaien met de staart zonder dat er vliegen zijn, zweten, niet gehanteerd willen worden of bevriezen.
Behandeling van hoefbevangenheid
De behandeling bestaat uit ontstekingsremmers om de ontstekingsreactie tot rust te brengen en de pijn te verminderen. We combineren dit meestal met een bloedverdunner en middel dat de bloedvaten verwijdt.
Afvallen tot de gewenste conditie en gewicht duurt bij paarden en pony's vaak maanden tot wel een half jaar. Hou in de tussentijd bij of het afvallen op schema ligt, en of je paard gezond blijft. Afvallen is belangrijk voor paarden met overgewicht, maar het moet wel op een verantwoorde manier gebeuren.
De meest bekende oorzaak en ook meest voorkomende oorzaak is overvoering, het te veel opnemen van fructanen. Daarnaast kan hoefbevangenheid ook ontstaan bij merries die aan de nageboorte staan. Ook langdurig werken op een harde bodem, waarbij de voeten dus overbelast worden, is een bekende oorzaak.
Weegbree bevat veel mineralen zoals kalium en zink, is rijk aan vitamine C en K en kun je probleemloos geven aan je paard. Je vind zowel de smalle als de grote terug in veel weides en grasvelden, paarden eten er dan ook graag van.
Laat je paard regelmatig zijn of haar benen stretchen en zijn of haar kin op de borst leggen. Ook de rug moet opgerekt worden door het hoofd omhoog te strekken en juist helemaal naar beneden en opzij. Tot slot is achterwaarts lopen een goede oefening wanneer je paard last heeft van een stijve achterhand.
Maar ze heeft wel gelijk, natuurlijk, in die zin dat paarden wel degelijk boos kunnen worden op hun mensen, en dat laten zien ook. En ook geclickertrainde paarden kunnen heel boos worden op hun mensen.
Hooi is zeer kwetsbaar voor weersinvloeden. Regen, hagel en sneeuw zijn fataal voor hooi, doordat het kan gaan schimmelen. De kans is groot dat je paard het hooi niet meer wil eten wanneer het nat is geworden. Daarnaast zal er ook veel zand aan het natte hooi blijven plakken wat de kans op zandkoliek verhoogd.
Laat een paard niet langer dan zes uur zonder voer staan.
Met vers, smakelijk stro in de stal mag dit wel langer zijn (acht uur), maar veel stro eten kan bij gevoelige paarden leiden tot verstoppingskoliek.