Asbest heeft helaas geen specifieke geur, eigenlijk is het geurloos. Ook bij het vrijkomen van asbest bij bijvoorbeeld een brand kun je asbest niet ruiken. Dit komt omdat asbest zeer goed tegen hoge temperaturen kan en dus niet verbrand, meestal verbrand alleen de grondstof waar het asbest in verwerkt zit.
Materialen waarin asbest zit verwerkt zijn vaak te herkennen aan de vezelachtige structuur. Vooral op plekken waar het materiaal gebroken is, is de vezelstructuur goed te zien. In veel gevallen is asbest te herkennen aan zijn witte tot lichtgrijze kleur.
U merkt er niets van als u asbest inademt of de gevolgen daarvan. Als u ziek mocht worden van asbest, dan zult u dat pas na tientallen jaren merken. Soms kan het wel zestig jaar duren voordat er longkanker ontstaat door de schade die de asbestvezels in uw longen hebben aangericht.
Vensterbanken van imitatiemarmer zie je nog vrij regelmatig en kunnen asbest bevatten. De vensterbanken zijn aan de bovenzijde meestal zwart van kleur met een marmerachtig patroon.Aan de onderzijde zijn deze vensterbanken vaak cementkleurig met een honinggraatstructuur.
Asbestvezels zijn zeer licht en hebben een aerodynamische eigenschap, waardoor ze lang in de lucht kunnen blijven zweven. Onder ideale omstandigheden kunnen asbestvezels uren tot zelfs dagen in de lucht blijven hangen. De exacte duur hangt echter af van verschillende factoren, zoals luchtstromingen en ventilatie.
De kans dat je na een éénmalige blootstelling ziek wordt, is heel klein. De kans om kanker te krijgen door asbest hangt af van de hoeveelheid vezels die iemand inademt tijdens zijn leven.
Helaas zijn asbest(vezels) ook geheel geurloos. Bij het vrijkomen van hoge concentraties asbestvezels, bijvoorbeeld bij ondeskundig handelen, storm of brandschades, kun je asbest niet ruiken.
Om te testen of een golfplaat van asbest is, kan je met een aansteker over de zichtbare vezelbundels gaan aan een hoek of op een plaats waar de plaat gebroken is. Als de vezels alleen maar gloeien, maar niet worden vernield, dan is de kans groot dat het om asbest gaat.
Tegenwoordig zijn regels voor het werken met asbest heel streng. Er zit een lange tijd tussen het inademen van asbestvezels en het krijgen van kanker, gemiddeld ongeveer 40 jaar. Hierdoor neemt het aantal mensen met kanker door asbest nog steeds toe.
Asbesthoudende materialen zoals golfplaten knappen bij een brand kapot. Gebeurt dit, dan komen er asbestvezels via de rook in de lucht. Dit vervuilt de hele regio, soms tot wel 500 meter ver. Maar het gevaar hiervan is niet groter dan bij een gewone rookwolk; rook inademen is altijd slecht.
Korte blootstelling is niet erg
De kans dat je ziek wordt van asbest hangt af van de totale hoeveelheid vezels die je tijdens je leven inademt. Hoe meer vezels je in totaal inademt, hoe groter de kans dat je uiteindelijk kanker krijgt.
Van mesothelioom kun je niet genezen. Je krijgt een behandeling om je leven te verlengen of je klachten te verminderen.
Er zijn verschillende asbest soorten, die in verschillende maten risico's opleveren. Zo zijn bruin- en blauw asbest bijvoorbeeld gevaarlijker dan wit asbest.
Ook mag de gemeente van je eisen dat je het asbest eerder dan 2024 verwijderd, maar dit is alleen het geval als het dak al beschadigd is. Verzuim je het om je asbestdak te verwijderen voor 2024, dan kan de gemeente je een boete geven en je alsnog dwingen om het weg te halen.
Asbest vooral gebruikt vanaf Tweede Wereldoorlog tot 1993
Asbest werd op grote schaal en in veel toepassingen gebruikt vanaf de Tweede Wereldoorlog tot 1993. De kans is groot dat een gebouw uit deze periode asbest bevat.
Asbesthoudend materiaal kan hard zijn maar ook zacht. In de asbestbranche praat men dan over hechtgebonden materiaal (hard) en niet hechtgebonden materiaal (zacht). Voorbeelden vindt u elders op de website onder het kopje asbest, gebondenheid. Zacht asbesthoudend materiaal heeft vaak een vezelachtige structuur.
Hechtgebonden asbest is de minst gevaarlijke, omdat bij deze structuur de vezels stevig met elkaar zijn verbonden. De asbest kan hierdoor moeilijk vrijkomen, mits het materiaal niet is beschadigd. Als het materiaal wel beschadigd is, kan ook hechtgebonden asbest vrijkomen en gevaarlijk zijn voor de gezondheid.
Wat kost een asbestinventarisatie? De kosten voor asbestinventarisatie lopen uiteen van € 100 voor een type O onderzoek tot € 1.500 voor een type B onderzoek. Iedere asbestinventarisatie is anders, zie deze prijzen daarom vooral als indicatie, in de praktijk kan het veel hoger of lager uitvallen.
Antwoord. Wilt u weten of een product of materiaal asbest bevat? Dit kunt u door een gecertificeerd laboratorium laten vaststellen.
Het gevaar van een asbest dakbeschot
In vaste vorm zorgt het niet voor een gezondheidsrisico. Wanneer er echter losse asbestvezels vrijkomen is het zeer schadelijk.
Rioolucht in het hele huis
Dan is er misschien iets mis met de ontluchting van het toilet, van de kruipruimte of de kelder. Een andere mogelijkheid is dat de riolering onder de woning verstopt zit, lekt of niet goed ontlucht wordt. Ook een bubbelende, borrelende afvoer kan wijzen op problemen met de ontluchting.
Een vieze geur in huis ontstaat meestal door een onderliggend vochtprobleem. Als het vocht in je woning niet kan ontsnappen, krijg je een te hoge luchtvochtigheid. Daardoor kunnen schimmels, meeldauw, vochtplekken, … zich verspreiden.
Bij tijdelijke stankoverlast wordt de stank vaak veroorzaakt door een specifieke windrichting of neerslag. U heeft dan vaak niet te maken met een verstopping. Bij permanente stankoverlast zoals rioollucht, wijst de stank wel op een hardnekkige verstopping. Deze verstopping verspreid ook vaak een ammoniakgeur in huis.
Asbest bestaat uit microscopisch kleine, naaldachtige vezels. De vezelachtige structuur is te zien op breukvlakken en bij beschadigingen van asbestmateriaal (pas op dat u asbestvezels niet inademt). Asbest is vaak wit tot lichtgrijs.Golfplaten als dakbedekking zijn vaak grijs, zwart of roodachtig van kleur.
Tot in de jaren '80 is in en om veel huizen asbest toegepast, vaak in de vorm van asbesthoudend cement. Asbestcementplaten bevinden zich het meest in gevels, het dakbeschot, in en rondom schoorstenen, in of bij de cv-installatie, op galerijen van flats en als golfplaat op schuren en garages.