Kaarsen kunnen grondstoffen bevatten met een dierlijke herkomst zoals bijenwas en stearine uit dierlijk vet. Veganistische kaarsen worden gemaakt van plantaardig vet en was uit bijvoorbeeld soja, koolzaad en palm.
Wat zijn vegan kaarsen? Kaarsen bevatten vaak dierlijke grondstoffen zoals bijenwas en stearine uit dierlijke vet. De vegan kaarsen van Brandt worden gemaakt van 100% sojawas en zijn dus helemaal veganistisch!
Bolsius kaarsen zijn vervaardigd uit zuivere grondstoffen en met optimale brandeigenschappen. De kaarsen komen tot stand na de keuze van een juist gevlochten pit (de lont), de selectie van de beste kwaliteit grondstoffen, kleuren, geurstoffen en een zorgvuldig samengestelde combinatie hiervan.
Meerdere merken verkopen vegan kaarsen. Zo zijn de Hema kaarsen en theelichtjes vegan, Bolsius heeft een vegan assortiment, Xenos heeft diervrije opties. De meeste waxinelichtjes worden volledig van paraffine gemaakt, dit is op oliebasis.
Paraffinekaarsen branden het snelst op, gevolgd door stearine. Verreweg het traagst brandende zijn bijenwaskaarsen. Ze branden bijna twee keer zo lang als kaarsen van paraffine. Als algemene regel geldt: hoe dikker een kaars, hoe langer hij brandt.
Natuurlijke kaarsenwas zoals soja, koolzaad, kokos en bijenwas zijn de beste keuzes voor mensen die op zoek zijn naar kaarsen zonder luchtvervuiling binnenshuis. Er zijn zelfs studies die aantonen dat kaarsen van bijenwas kunnen helpen de lucht te zuiveren.
Let er wel op dat je de restjes kaarsvet niet door de gootsteen wegspoelt. Nu ga je meten hoeveel sojawax je nodig hebt voor de kaars. Dit doe je door het glas 2 keer te vullen met sojawas en vervolgens weeg je dit af. Ik kwam op ongeveer 175 gram uit.
Per 100 gram was gebruik je ongeveer 40 druppels etherische olie. Afhankelijk van de hoeveelheid was die je gebruikt voor je kaars kan je kiezen voor de hoeveelheid etherische olie je moet gebruiken. Dit is een is a warm, kruidig recept voor sojakaarsen, perfect voor de koude maanden.
De meeste “gewone” kaarsen zijn gemaakt van paraffine. En paraffine is weer een restproduct dat overblijft na de verwerking van aardolie. Omdat aardolie een fossiele brandstof is (een materiaal dat langzaamaan opraakt) zijn kaarsen van paraffine niet bepaald duurzaam.
Geuren en kleuren
Zo kan je experimenteren met verschillende kleuren. Voor wat de geurstoffen betreft voor een geurkaars, geldt hetzelfde als voor de kleur. De geuren voor de kaarsen kunt u krijgen in hobbyzaken en ze worden toegevoegd aan de verwarmde gesmolten was. Essentiële oliën werken ook uitstekend.
Toch liever een rustieke kaars: giet op een zo laag mogelijke temperatuur en verwarm dan niet de gietvorm voor gebruik. Verwarm de gietwas op een temperatuur tussen 85 en 90 graden.
Geuren uit dezelfde geurgroep kunnen altijd goed met elkaar gecombineerd worden. Zo kunnen dus Sinaasappel, Citroen en Mandarijn goed gecombineerd worden. Ook Eucalyptus met Dennen en Cederhout kunnen goed gecombineerd worden. Bij het samenstellen van geuren kan uitgegaan worden van bekende combinaties.
Soy wax is gemaakt van de olie van sojabonen. De olie wordt verwerkt met een gas om deze hard te kunnen maken en wordt geleverd in blokken of vlokken. Omdat er gebruik wordt gemaakt van gas kan de soy wax niet meer ecologisch blijven, ook als is teelt dat wel. Het blijft wel een natuurlijk product!
Kaarsenlont Rond Nr.
7 voor vrijwel alle types dompel- en gietkaarsen van specifiek koolzaadwas, bijenwas of sojawas. Kijk bij de uitgebreide beschrijving voor welke kaarsen de lont toepasbaar is.
Paraffine wordt gewonnen uit aardolie en stearine uit dierlijk of plantaardig vet. Als je de kaars aansteekt, wordt de brandstof vloeibaar en zuigt de pit deze op. Daarna gaat de kaars branden. Ook zitten er vaak kleurstoffen en geurstoffen in kaarsen.
Hoe wordt sojawas geproduceerd? De sojabonen worden eerst geoogst voordat ze worden schoongemaakt, gekraakt, gepeld en tot vlokken gerold. De sojaolie wordt vervolgens uit de vlokken geëxtraheerd en gehydrogeneerd. Het hydrogeneringsproces zet sommige vetzuren in de olie om van onverzadigd in verzadigd.
Neem 1 kilo soja was en smelt dit in een pan of in de magnetron vermogen niet te hoog (niet laten koken) Als alle soja was is gesmolten roer je de geur,- of etherische olie door de was eventueel een kleurtje toevoegen, het geheel goed mengen en in de malletjes gieten. Laat alles nu een paar uur goed uitharden.
Het smeltpunt is 45 graden, we raden aan om rond de 50 tot 65 graden te gieten in potjes en glazen. Voor het gieten van waxmelts in cupjes kunt u het beste rond 65-70 graden gieten.
Parfum bepaalt de prijs
Waarom sommige kaarsen zo duur zijn, weet Sinnige wel. Naast het merk of het potje waar je soms voor betaalt, betaal je vooral voor het parfum dat wordt vermengd met de was. "Dat bepaalt de prijs." Daarnaast zijn er ook verschillende soorten was.
Stearine is wat harder en gladder dan paraffine en kan een iets andere geur hebben, maar je moet een expert zijn om het verschil te merken. Voor fabrikanten is het niet verplicht de ingrediënten op de verpakking te vermelden, vaak weet je dus niet wat erin zit.
Vermijden van druip-kaarsen
De allereerste tip om lekkende kaarsen te voorkomen is om te kiezen voor kwaliteit. Prijs zegt niet alles, maar toch - een goede kaars bestaat uit een katoenen lont en een brandbare massa zoals paraffine of nog beter stearine (brandt langer).
En het grootste gevaar bij de meeste etherische oliën is dat wanneer ze puur ingeslikt/gedronken worden, ze door het bijtende effect in de slokdarm uitgeproest worden. Hierbij kan etherische olie in de longen terecht komen waarbij een chemische ontsteking in de longen kan optreden. Dit kan een dodelijke afloop hebben.
Vermoeidheid door energie “lek”
Of na het bezoek van iemand die veel energie vraagt voelen ze zich vaak uitgeput. Essentiële oliën die hier bij kunnen helpen zijn Jeneverbes, Rozemarijn en Geranium. Jeneverbes is de olie die je kan helpen om de belastende energie die je hebt opgepikt makkelijker af te voeren.
De ingrediënten zijn 2 kop water en 1 kop bloesem van een vers gesneden bloem. Doe een kaasdoek in een kom en laat de randen over de kom hangen. Vul één kopje met bloembloesem naar eigen keuze (lavendel, sering, roos of zelfs Kamperfoelie) en giet het water over de bloemen tot zij volledig onder staan.