Het eerste plantaardige leven op aarde bestond één miljard jaar geleden uit algen. De planten vormen met algen als de groenwieren en de roodwieren de supergroep Archaeplastida.
Meer dan een miljard jaar geleden waren de eerste planten aantoonbaar kleine groene algen die in de oceaan leefden. Het is uit deze algen dat 500 miljoen jaar geleden andere planten, kleine planten zoals mossen, het vasteland koloniseerden. Daarna ontstonden andere landplanten, waaronder varens en zaadplanten.
De eerste landplanten waren mossen, zoals levermossen. Deze mosjes groeien al ongeveer 475 miljoen jaar op aarde. Soortgelijke mossen vind je nu nog. Deze mossen blijven heel klein.
Ongeveer 400 miljoen jaar geleden verschenen de eerste landplanten. In dezelfde periode ontstonden ook de eerste gewervelde dieren en vissen.
Planten verschenen eerder op aarde dan tot nu toe gedacht, 500 miljoen jaar geleden namelijk. Planten op het land zijn zo'n 500 miljoen jaar geleden geëvolueerd uit zoetwateralgen, zo'n 100 miljoen jaar vroeger dan meestal wordt aangenomen.
De eerste levende organismen waren eenvoudige bacteriën die zich in het water ontwikkelden. Mettertijd hebben deze organismen zich vermenigvuldigd en gediversifieerd. Sommige verlieten het water en zochten het land op. Andere gingen uiteindelijk vliegen.
Wetenschappers hebben in Australië een plant ontdekt die volgens hen de grootste ter wereld is. Het gaat om een zeegras dat zich uitstrekt over een gebied van 180 kilometer voor de westkust van het land.
De belangrijkste wetenschappelijke theorie over het ontstaan van leven is abiogenese. Deze theorie gaat ervan uit dat de bouwblokjes van eiwitten, aminozuren, spontaan zijn ontstaan uit de gassen die in de atmosfeer van de jonge aarde aanwezig waren in combinatie met het water, de bodem en de hoge temperatuur.
Bomen kunnen zeer oud worden, sommige worden honderden of zelfs duizenden jaren oud. Bomen ontstonden ongeveer 370 miljoen jaar geleden, en hebben zich over de hele planeet verspreid.
In de wereld groeien 390.900 planten, waaronder ongeveer 369.400 bloeiende soorten. Tot deze inschatting komen wetenschappers van de beroemde Royal Botanic Gardens in het Britse Kew na het bestuderen van databanken.
Soms gaat evolutie heel snel, maar echte evolutie, oftewel mutaties die van blijvende aard zijn, kosten veel meer tijd, zo blijkt. Wetenschappers bestudeerden fossiele resten en achterhaalden zo evolutionaire veranderingen die heel veel tijd hadden gekost.
Evolutie gebeurt op twee manieren: variatie door bijvoorbeeld geslachtelijke voortplanting of mutaties (wijzigingen in het erfelijk materiaal) en selectie: organismen die zich het best aanpassen aan de leefomstandigheden hebben de meeste kansen om te blijven leven en zich voort te planten.
Definitie: Planten kunnen zich op twee verschillende manieren vermeerderen. Wanneer nieuwe planten gevormd worden door middel van bollen, wortelstokken of uitlopers, door scheuren, stekken of enten, spreekt men van de vegetatieve voortplanting. De andere manier van voortplanting noemt men generatieve voortplanting.
Een bloem is het deel van een plant waarin de organen voor geslachtelijke voortplanting bij elkaar staan. Bloemen zijn kenmerkend voor planten die tot de bedektzadigen (Angiospermae) of bloemplanten (Anthophyta) behoren. Bloemen zijn alleenstaand, of staan min of meer gegroepeerd in kenmerkende bloeiwijzen.
Planten kun je indelen in verschillende soorten: wieren, mossen, paardenstaarten, varens en zaadplanten.
Planten halen hun energie uit zonlicht.Met die energie zetten ze in de bladgroenkorrels water en CO₂ om in zuurstof en glucose.Glucose voedt de plant en zorgt ervoor dat die groeit. Dit proces heet fotosynthese.
Het oudste bos ter wereld strekte zich wellicht uit over 400 kilometer. Dat blijkt uit verder onderzoek dat begon op een verlaten steengroeve in de buurt van Cairo, New York. In rotsgesteente waren eerder 385 miljoen jaar oude resten van tientallen oeroude bomen ontdekt.
Hij meet ongeveer 45m en is 126 jaar oud. De OUDSTE boom van België staat in Hamme-Mille, nabij Leuven. Zijn leeftijd wordt geschat op meer dan 800 jaar!
Deze sequoia, en de meeste om ons heen, zijn meer dan 2000 jaar oud. Geloof het of niet maar deze boom heeft 2210 jaarringen en ze zitten er allemaal op.
De oudste, ons bekende mensachtige, de Homo habilis, ontwikkelde zich zo'n 2,5 miljoen geleden en dankt zijn naam ('handige mens') aan de werktuigen die hij gebruikte. Fossielen van deze eerste mens – en zijn (stenen) werktuigen – zijn opgegraven in de beroemde Olduvai Gorge in Oost-Afrika.
De aarde is zo'n 4,5 miljard jaar geleden ontstaan, tegelijkertijd met de zon en de rest van het zonnestelsel. De oudste fossiele aanwijzingen voor het bestaan van leven zijn 3,5 miljard jaar oud. Pas zo'n 600 miljoen jaar geleden maakt het aardse leven voor het eerst een snelle ontwikkeling door.
Fysicus Roger Penrose heeft bewijs gevonden dat er voor de oerknal een universum was, en daarvoor nog een universum. Kortom: de oerknal was niet het begin. Penrose verwacht dat de uitbreiding van het universum ooit stopt, aldus PopSci. Het heelal dijt continu uit, waardoor een zwarte leegte ontstaat.
Een nieuw ontdekte orchideeënsoort uit Madagaskar is echter zo lelijk als de nacht. De plant, Gastrodia agnicellus, werd eerder dit jaar ontdekt in de schaduw van bladeren op de grond van een bos op Madagaskar. De kleine, bruine orchidee brengt het grootste deel van zijn leven ondergronds door.
De Hemianthus is de kleinste plant en hij bezit zeer goede groeieigenschappen. De plant heeft behoefde aan voldoende CO2 en voldoende licht.
Planten met blote wortels kan je zo nog 14 dagen bewaren mits je ervoor zorgt dat de wortels niet uitdrogen, dus een beetje water geven indien nodig.