De zeewiersoorten dulse, nori, zeeaster, IJslands mos, arame, blaaswier, hiziki, gladgesteeld vingerwier, kelp/kombu, suikerwier, en wakame zijn in Europa toegelaten omdat ze al lang gebruikt worden en als veilig beschouwd.
Het herkennen van de wieren is vrij simpel en onthoud: er zijn in Nederland geen giftige zeewieren bekend.
Zeewieren vallen onder de macroalgen, zij worden ook wel de planten van de zee genoemd. We kunnen ze goed verteren en kunnen daarom ook vers worden gegeten. Alles van de plant is eetbaar.
Arame, hijiki en wakame bevatten tenminste tien keer zoveel calcium als melk, zeesla vijfentwintig keer meer ijzer dan vlees. De beschikbaarheid voor het lichaam van het eiwit in zeewier is zeer hoog. Dit is aangetoond bij nori, waarbij tot 70% opgenomen wordt door het lichaam.
In Japanse recepten worden vaak zeegroenten zoals zeewier gebruikt. Algen en wieren bevatten veel vitaminen en mineralen en worden terecht als superfoods bestempeld. Dit is te danken aan enkele belangrijke voedingsstoffen: Ijzer: Algen en zeewier zijn een uitstekende bron van ijzer.
Wij raden aan om maximaal 2-3 keer per week zeewieren te eten en ze vóór gebruik te weken en wassen.
Zeekraal is, in tegenstelling tot wat velen denken, geen zeewier en bevat bovendien slechts weinig jodium. Er zijn honderden soorten zeewier, maar die zijn lang niet allemaal geschikt voor consumptie, en ze zijn ook niet allemaal even eenvoudig te koop.
Nori is gedroogd zeewier, waar bladen van zijn geperst. Het wordt gemaakt op dezelfde manier als papier: fijngemalen zeewier-pulp wordt platgestampt en gedroogd tot dunne vellen. Hoe gebruik je het? Nori wordt voornamelijk gebruikt om sushi in te rollen.
Je kunt, als smaakmaker, een stukje kombu van zo'n 5 cm laten meekoken met soep. Verwijder na het koken of stomen het wier; de smaak en de voedingstoffen blijven achter in het gerecht. Je kunt na het koken het zeewier afspoelen en drogen en later nogmaals gebruiken tot het zo bros wordt dat het verpulvert.
Spirulina is een blauwalg, ook wel zeewier genoemd, die voornamelijk bestaat uit de stof phycocyanine. Dit antioxiderende stofje komt in geen enkele andere plant voor. Di groene goedje is een supplement verkrijgbaar in poeder- en pilvorm. Makkelijk te verwerken in je dagelijkse maaltijden dus.
Zeewier is fotosynthetisch waardoor de kleur en de plaats in het water van de zon afhangen. De zon kan er dus voor zorgen dat het zeewier een kleur krijgt. Zeewier kan o.a. groen, bruin, rood of blauw worden.
Zeewiersalade, of 'goma wakame' in het Japans, wordt gemaakt van een eetbare soort zeewier (undaria pinnatifida) die veel gebruikt wordt in de Japanse keuken. Op papier is het erg voedzaam: veel vezels en eiwitten, 45 calorieën per 100 gram, calcium, jodium en een boel vitamines en mineralen.
Zeewier is supergezond en zit bomvol eiwitten en mineralen uit de zee. Zeewier neemt namelijk meteen de voedingsstoffen op uit het water. Met de hoeveelheid vezels en eiwitten is deze groente uit de zee een goede toevoeging aan onze dagelijkse voeding. Nori is de bekendste en meest gebruikte zeewier ter wereld.
Eet vers, voorgeweld of gemarineerd, kook het mee met soepen, stoofpotten, ovengerechten, bruine rijst en quinoa, eet het rauw en gemarineerd in kleine stukjes door salades, groente en wokgerechten, gebruik het geroosterd als smaakmaker. Verwerk het net als elke andere bladgroente, door soepen, salades of op brood.
Kelp of ook wel blaasjeswier genoemd is 100% natuurlijk en bevat geen toevoegingen. Kelp is heerlijk om gerechten mee op smaak te brengen, of om een lekkere kruidenthee van te zetten.
Gedroogd en fijngemalen, of als vlokken of korrels, zijn wieren het makkelijkst te gebruiken om de maaltijd op smaak te brengen hetzij op het bord of toegevoegd tijdens het koken. Vaak worden deze smakelijke gedroogde mengsels verrijkt met kruiden zoals knoflook, chilipeper en gember.
Chef koks gebruiken het liefst nori vellen waarbij het gewicht minstens 95% uit zeewier bestaat. De beste kwaliteit nori wordt bereikt wanneer er 280 g zeewier wordt gebruikt voor 100 volledige bladen.
Het EFSA ( Europese Voedselveiligheid Autoriteit) heeft een veilige marge ingesteld voor dagelijks inname: dit ligt op 150 microgram per dag voor volwassenen. Zeekraal bevat aardig wat jodium, waardoor het zeker geen verkeerd idee is, om het dagelijks op je menu te zetten als je geen brood eet.
Ze is zowel rauw als gekookt eetbaar. Kort roerbakken of kort koken is voldoende. Verwijder zo nodig de onderste stugge delen en spoel de zeekraal snel schoon onder koud stromend water. Let erop dat je zeekraal nooit in een bak met kraanwater legt.
Waarom is zeekraal zo gezond? Zeekraal bevat veel mineralen en vooral veel calcium. Daarom is het een goede aanvulling op je menu als je geen gebruik maakt van zuivelproducten. Andere vitaminen en mineralen die er in zeekraal voorkomen zijn o.a. natrium, kalium, magnesium, fosfor, ijzer, koper en zink.
De meeste mensen denken dat kelp een specifiek wier is. De letterlijke betekenis van kelp is wier en daar zijn heel veel varianten van. Wier, ook wel zeewier genoemd is een benaming die gegeven is aan rood, bruin en groenwier. (Zee)wieren behoren tot de algen, deze wieren en andere algen vallen in de groep Eukaryoten.
Een te hoge inname van jodium kan de werking van de schildklier verstoren. Daarom is voor jodium een veilige bovengrens vastgesteld. Te veel jodium kan onder andere leiden tot schildkliervergroting of een overstimulering van de schildklier. Bij de meeste mensen hoeft een teveel aan jodium niet tot problemen te leiden.
Wakame (Undaria pinnatifida, Japanse wakame) is een zeewier behorend tot de groep bruinwieren (Phaeophyta). Wakame wordt geoogst en gebruikt in salades.