Het debiet is de hoeveelheid water dat per uur uit jouw kraan stroomt. Hieronder vind je een overzicht terug van de debieten per type aansluiting en meter. Bijvoorbeeld: Ik heb een aansluiting met diameter DN 32 en een watermeter met diameter DN 20, dan kan ik een maximum debiet krijgen van 2,5 m3 per uur.
Normale kraan (keuken of badkamer): 12 tot 16 liter per minuut. Waterbesparende kraan (keuken of badkamer): 4 tot 8 liter per minuut.
Uitgaande van een gemiddelde kraan sproeit u met ongeveer 10 liter in de minuut ofwel zo'n 600 liter per uur.
Voorbeeld: Het duurt 15 seconden om een emmer van 10 liter volledig te vullen. De capaciteit is dan 10 gedeeld door 15 is 0,67 liter per seconde. Vermenigvuldig dit getal met 3,6 om de capaciteit in m³/u te berekenen: 0,67 x 3,6 = 2,4 m³/u.
De CV ketel zal in een 15mm leiding bijvoorbeeld 10 liter per seconde met 1 bar erin stoppen, terwijl bij een 12mm dit 5 liter seconde met 2 bar kan zijn (getallen/verhouding is volledig uit mijn dikke duim gezogen alleen maar om de getalletjes makkelijk te maken).
Dan weet u dat het ongeveer tussen de 4,7 uur (in het geval van 1.000 liter water) en de 7,8 uur (in het geval van 600 liter water) duurt om het bad te vullen.
Een douchebeurt van 9 minuten kost gemiddeld 70 liter warm water, een bad bijna het dubbele. Als je elke week één keer badderen vervangt door een douche, dan bespaar je jaarlijks ruim 2.300 liter water en bijna 15 m3 gas (totaal 20 euro).
Druk wordt uitgedrukt in bar, debiet in m³/uur of liter/minuut. Het debiet dat een aftakking kan leveren, hangt af van verschillende factoren, waaronder: de druk aan de aftakking. de diameter, de lengte en het materiaal van de distributieleiding / aftakking.
Als het debiet het hoogst is, spreekt men van piekafvoer van de rivier. Gedurende het jaar varieert het debiet van de Waal, de Rijn, de IJssel en de Schelde. 's Winters is hun debiet in de regel hoog want van het regenwater dat in het stroomgebied valt, verdampt er weinig voor het de rivieren bereikt.
– Een kraan laten lopen: tot wel 13 liter/minuut! – De afwasmachine: 12 liter/afwasbeurt. – Een emmer vullen: 10 liter. – Het huishouden doen: 4 liter/dag.
Een wasmachine gebruikt zo'n 60 liter water per wasbeurt. Ter vergelijking: wanneer je een douche neemt, kost dit gemiddeld 20 tot 60 liter per keer, en wanneer je de wc doortrekt is dit zo'n 3 tot 9 liter. Hoeveel water een wasmachine precies gebruikt is te vinden op het energielabel.
Het verbruik dat uw watermeter registreert, bepaalt de prijs die u voor uw water betaalt. Per gebruikt m³ (1000 liter) betaalt u in 2022 € 1,23 (€ 1,34 incl. btw).
Twee minuten koud douchen kost 19 liter water: 0,03 euro. Negen minuten warm douchen kost 85 liter water en 0,35 kubieke meter gas: 0,41 euro. Koud douchen bespaart dus 0,38 euro per douchebeurt: 138 euro per jaar. Maar het levert meer op, namelijk tijdwinst.
Een gemiddelde vaatwasser verbruikt tegenwoordig 13 liter water per vaatwasbeurt. Zeer zuinige apparaten en programma's redden het met 9 liter water. Verslinders en voornamelijk oude vaatwassers hebben 20 liter water per keer nodig.
Gasverbruik tijdens vakantie
De twee voornaamste gasverbruikers in de meeste huishoudens, zijn het gasfornuis en de cv-ketel, die zorgt voor de verwarming en warm water. Het spreekt voor zich dat je het gasfornuis uit zet als er niemand thuis is en de thermostaat van de verwarming laag of uit zet.
Bij voorkeur vul je het zwembad met regenwater of met leidingwater. Het is belangrijk dat je een zwembad nooit vult met grondwater. Dat bevat immers meestal teveel ijzer en veroorzaakt bruine verkleuring van het water.
Leidingwater kost ongeveer 1,35 euro per duizend liter water. De tarieven zijn niet overal gelijk, ze kunnen verschillen per gemeente of provincie. De tarieven verschillen doordat de kosten die gemaakt moeten worden ook kunnen verschillen per regio. U betaalt dus per liter water ongeveer 0.0014 euro.
In de sanitair winkel raden ze toch een diameter aan van 20 mm als het een grote regendouche is.
Hoofdleiding = diameter 22 mm. Aftakking van de hoofdleiding = diameter 15 mm. Douche-, bad– en keukenkraan = diameter 15 mm. Toilet, toiletkraan en wastafelkraan = diameter 12 mm.
De hoofdleiding heeft een diameter van 22mm (koperen buis) of 20mm (meerlagenbuis). Bij een hoog waterverbruik gebruik je 22mm (koperen buis) of 25 / 26 (meerlagenbuis). Aftakkingen van de hoofdleiding naar een bad- of douchekraan of een keukenkraan hebben een diameter van 15mm (koperen buis) of 16m (meerlagenbuis).