Dit vrouwtje van de zwarte specht hakt een nieuw nest in de boom. De nesten van de zwarte specht onderscheiden zich door de grote ovale ingang. Wanneer de specht is uitgebroed wordt het nest opnieuw gebruikt door boommarters en kerkuilen.
Bekende voorbeelden zijn kool- en pimpelmees, huis- en ringmus en spreeuw. Andere vogels, zoals merels, bouwen liever een eigen nest van takken in een dichte struik, klimplant of heg. Er zijn ook nestkasten te koop van prachtige, natuurlijke materialen.
Snijdervogels ontlenen hun naam (snijder = kleermaker) aan de manier waarop ze hun nesten bouwen. De vogels prikken gaatjes in de randen van bladeren en naaien de bladeren aan elkaar met plantenvezels of spinrag. Zo maken ze een soort wiegje dat ze daarna nog vullen met gras.
Een vogelnest is een broedplaats voor vogels. Het nestmateriaal wordt verzameld uit de omgeving en bestaat in de regel uit organisch materiaal zoals takjes, grassprieten en bladeren. Het biedt de vogels een veilige plaats om hun eieren in te leggen en hun nakomelingen te voeden tot ze zelfstandig kunnen vliegen.
De vogels maken hun nest bij voorkeur in bomen van zachte, vaak oude houtsoorten, zoals dat van de berk. De eieren worden op het kale hout in het hol gelegd en uitgebroed door zowel vader als moeder. De spechtenjongen zitten drie weken in het nest. Het mannetje (foto) zorgt samen met het vrouwtje voor de jongen.
Reacties. Spechten houden van makkelijk, misschien hadden ze geen zin om door de bast heen te pikken, maar een spechtenhol is geen grote aanslag op een boom. Het gaatje is maar klein en op een stuk waar water moeilijk de boom in kan lopen, de spechten en later de boommarters zitten graag droog denk ik.
Prettig gevoel altijd. De Specht heeft ook een scherpe, brede blik, waardoor hij veel details kan zien en vaker door illusies heen kan prikken. De Specht heeft een intuïtieve logica en deelt deze graag, maar de mensen die zichzelf als realisten zien, zullen moeite hebben met deze kijk op dingen.
Vogelnesten zijn er in vele soorten. De duif bouwt slordig, de specht maakt een gat in een boom en de scholekster broedt op de kale grond. Het kleinste nest is van de kolibrie. De fuut maakt handig gebruik van de buren: die bouwt naast een meerkoet, waardoor hij een soort bodyguard heeft.
Komvormige nesten
Ze bouwt in drie dagen (maximaal 18 dagen) een strakke diepe kom die precies past vork van takken. Het materiaal bestaat uit korstmos, mos, gras en veren die bij elkaar worden gehouden met spindraden.
Je mag een vogelnest niet zomaar zelf verwijderen. Dit heeft alles te maken met de wet van de natuurbescherming. De wet stelt dat je niet opzettelijk nesten en rustplaatsen mag vernielen. Ook het weghalen van eieren mag eigenlijk niet.
De winterkoning broedt vooral in de dichte ondergroei van bossen en tuinen. Hagen, struikgewas, houtkanten, ruige vegetatie en dicht struweel vormen goede nest- en schuilplekken.
Nest bolvormig met veel mos, met aan de zijkant een opening. Het mannetje maakt meerdere nesten, waarna het vrouwtje uiteindelijk één nest uitkiest om in te broeden. Als het vrouwtje op de eieren zit, probeert het mannetje een ander vrouwtje te lokken in één van de andere nesten.
Aantal: Tussen de 6.000 en 8.000 (Dit is het aantal vrouwtjes. Aantal mannetjes is onbekend). De stand van de koekoek als broedvogel neemt al zeker sinds 1985 af.
Nest. De koolmees is als boomvogel een holenbroeder, die zijn nest in een boomholte of een namaakholte (nestkast) maakt. Tussen begin april en begin mei legt het vrouwtje 4-12 eieren (gemiddeld 8-9). Ze moet ongeveer twee weken broeden voor de eieren uitkomen.
Vogels zijn niet de enigen die nestjes maken. Andere dieren zoals termieten en sommige vissen bouwen ook nesten voor de toekomst van hun jongen.
De meeste vogels broeden tussen maart en juli, dit noemen we het broedseizoen. Er zijn een aantal uitzonderingen zoals de bosuil die al in februari begint of de meerkoet die rustig tot augustus door gaat. De meeste vogels maken elk jaar een nieuw nest om hun kroost in groot te brengen.
Kauwen broeden graag in elkaars nabijheid in losse kolonies. Het nest wordt gemaakt in holten van bomen, oude nesten van zwarte spechten, bosuilennestkasten maar ook gaten in muren, onder dakpannen en in schoorstenen. Ze broeden zelfs ook in konijnenholen.
Broedtijd van merels
De ouders vlechten een keurig nestje van takjes in elkaar en werken het af met modder en gras. Een legsel bevat meestal vier of vijf eitjes.
Kauw (Corvus monedula)
De kauw is een luidruchtige, gedrongen vogel, zwart met een grijs achterhoofd. Hij is vooral bekend doordat hij in schouwen en op kerkzolders broedt.
Heeft een brede, niet ver uitstekende kop, brede vleugels en een vrij korte, afgeronde staart met smalle bandjes. Vliegt met relatief snelle, ondiepe en ietwat stijve vleugelslagen. Vaak cirkelend te zien en dan worden de vleugels in een ondiepe V gehouden.
Afhankelijk van de bijensoort worden zeer uiteenlopende ruimten als nest ingericht. Veel soorten graven zelf een gangetje in de bodem, andere nestelen in holle ruimten bovengronds, zoals holle stengels en muurspleten. Er zijn ook bijen die dit allemaal te veel moeite vinden: koekoeksbijen.
Roofvogels hebben klauwen met scherpe nagels met drie tenen vooruit en één teen achteruit, en een grote kromme snavel. Roofvogels jagen overdag (dagroofvogels). Maar er zijn ook nachtroofvogels; de uilen. Uilen hebben ook klauwen, maar slechts twee tenen naar voren en twee naar achteren en hun kromme snavel is korter.
Kraanvogel. Deze vogel staat symbool voor geluk en een lang leven.
Wanneer een vogel tegen het raam botst en niet meteen weer wegvliegt, wil dat zeggen dat de schok vrij hard was.
Autoriteit, zelfvertrouwen, kracht
De leeuw staat voor kracht, overwinningsgeest, moed, wijsheid en autoriteit. Hij herinnert je aan de kracht en de bescherming van de gemeenschap en dat alles zijn plaats en taak heeft.