Het verschil in prijs tussen dag- en nachtstroom (normaal- en daltarief) is ongeveer 1 à 2 cent per kWh. Als je gebruik maakt van dubbeltarief kun je dus veel voordeel hebben. Verplaats je energieverbruik dan zoveel mogelijk naar de avond en nacht (daltarief).
Voor het gebruik van nachtstroom wordt een hoger vastrecht betaald, maar de prijs per kWh is lager, zodat het bij voldoende gebruik toch voordeliger is. Sommige elektriciteitsmeters hebben twee meterstanden, een voor de gewone stroom, ook wel dagstroom genoemd, en een voor de nachtstroom.
In tegenstelling tot 'enkel tarief' betaal je een lager energietarief voor 's nachts, de weekenden en de feestdagen. Overdag betaal je relatief een iets hoger energietarief. Of dagstroom en nachtstroom voordelig voor je kan uitpakken, hangt af van je gedrag en wanneer je relatief de meeste energie gebruikt.
Je betaalt de hele dag door hetzelfde tarief. Heb je wel dag- en nachtstroom? Dan betaal je 's nachts en in de weekenden minder dan overdag, en is het dus inderdaad (iets) goedkoper om op die momenten de wasmachine en de vaatwasser aan te zetten. Hoe laat het daltarief 's avonds ingaat, verschilt per regio.
Het enkeltarief is gunstig als u voornamelijk op werkdagen overdag stroom verbruikt. Ook is het afhankelijk van de tarieven van uw energieleverancier. Grofweg is het zo: als u meer dan de helft in de nachtelijke uren en de weekenden verbruikt, bent u voordeliger uit met dubbeltarief.
Nee, het dag/nachttarief blijft hetzelfde.
Dubbeltarief: daltarief en normaaltarief
Bij dubbeltarief betaal je 2 verschillende tarieven. 's Nachts, in het weekend en tijdens feestdagen berekenen we een lagere prijs per kWh, dan doordeweeks overdag. Deze lagere prijs noemen we daltarief. Het tarief voor stroom op doordeweekse dagen heet normaaltarief.
Vanaf 1 juli 2022, parallel met de invoer van het capaciteitstarief, zal het voordeel van het nachttarief helemaal verdwijnen. Dat geldt voor het onderdeel netkosten op de energiefactuur. De energieleverancier kan wel nog altijd beslissen om de werkelijke energiekosten aan een gunstiger tarief te verrekenen.
Zet de wasmachine op 20 of 30 graden als de was niet zo vies is. Met een wasje op een lage temperatuur bespaar je op de energierekening. En de was wordt net zo goed schoon. Hoe lager de temperatuur, hoe minder stroom je verbruikt.
Dit heeft te maken met de daluren. Wanneer je een studentenhuis met een dubbele elektriciteitsteller hebt, kan je beter in de avond of in het weekend wassen. Dan is namelijk het nachttarief van toepassing. De overschakeling van het tarief is in de meeste gevallen van 21:00 tot 06:00 uur of van 22:00 tot 07:00 uur.
Het tarief van een kWh stroom varieert in 2022 tussen de 15 en 62 cent, afhankelijk van je contract. Daarvan is 8 cent voor de energiebelasting en ODE, en de rest voor de elektriciteit zelf (de marktprijs). De energiebelasting en ODE waren vorig jaar hoger, 15 cent per kWh.
Heb je thuis zonnepanelen geïnstalleerd, dan is het dubbeltarief altijd voordeliger. Doordat de zon voornamelijk schijnt tijdens de uren dat het normaaltarief geldt, behaal je dubbel winst. Ten eerste neem je tijdens deze uren minder stroom af, omdat je eerst gebruik maakt van de stroom die jouw zonnepanelen opwekken.
Ja, er bestaat maar één digitale meter , maar u zal bij de installatie van de digitale meter kunnen kiezen tussen enkelvoudig tarief of dag-/nachttarief. Beide registratiesystemen en tarieven blijven gewoon bestaan.
Het tweevoudig uurtarief biedt het voordeel dat de stroom die 's nachts, tijdens het weekend en op wettelijke feestdagen wordt verbruikt tegen een verminderd tarief wordt gefactureerd. Dit systeem moedigt u dus aan om bepaalde huishoudtoestellen (vaatwasser, wasmachine, droogkast, accumulatieverwarming ...)
Met de huidige gasprijs van rond de 4 Euro (stand september 2022), levert dat een besparing op van bijna 748 Euro per jaar. Reken je dit om naar 10 minuten douchen per dag (wat ook niet geheel ongebruikelijk is), dan kost dat ongeveer 0.4m3 gas.
Jazeker! Het eco-programma gebruikt maar liefst dertig procent minder energie. Per wasbeurt scheelt dat al snel zo'n €0,07, oftewel €7,- per 100 wasbeurten. En daarbij gebruiken de meeste eco-programma's veel minder water, soms wel tot tientallen liters per wasbeurt.
Het gasverbruik bij douchen tijdens een gemiddelde douchebeurt van vijf minuten bedraagt 0,2 m³. Er is voor een douchebeurt van vijf minuten namelijk vijftig liter warm water nodig. Heb je een gezin en stapt iedereen dagelijks onder de douche dan loopt het gasverbruik al snel op.
Volgens het Nibud kost 1 kWh stroom gemiddeld bijna 23 cent kost (prijs per 1 mei 2021). Bij het berekenen van de totale kWh prijs tellen verschillende soorten kosten mee. Niet alleen de kosten per hoeveel stroom die je afneemt. Die vind je in Mijn Contract in Mijn Vattenfall.
Het prosumententarief is na de installatie van de digitale meter niet meer van toepassing. In plaats van het prosumententarief betaalt u dan netkosten op basis van uw werkelijke afname van het elektriciteitsnet. Als u dus vooral stroom verbruikt als de zon schijnt, dan is dit voordelig.
Gebruik je 's nachts meer energie dan overdag? Dan is het verstandig om dubbel tarief te hebben. Dit kan alleen als je een slimme meter hebt. Verbruik je overdag meer dan 's nachts, dan kun je bij veel energieleveranciers toch kiezen voor een enkel tarief.
Wat is het verschil in prijs tussen dag- en nachtstroom (normaal- en daltarief)? Het verschil in prijs tussen dag- en nachtstroom (normaal- en daltarief) is ongeveer 1 à 2 cent per kWh. Als je gebruik maakt van dubbeltarief kun je dus veel voordeel hebben.
Huidige tarieven
Ga je nu (29 augustus 2022) een nieuw energiecontract bij Vattenfall afsluiten? Dan ligt de stroomprijs op ruim 1 euro per kWh (enkeltarief) en de gasprijs ligt op meer dan 5 euro per m3. Daarmee is Vattenfall op dit moment de duurste energieleverancier.