De Chardonnay is een van de drie druivenrassen verantwoordelijk voor mousserende wijn. De andere twee zijn de Pinot Noir en de Pinot Meunier.
We gaven het al aan: Chardonnay is een droge wijn.
Prosecco. Deze wijn met bubbels is in Amerika erg populair, al kan het prijskaartje daar voor zorgen. In vergelijking met champagne is prosecco veel goedkoper, en het is een droge, witte wijn die gefermenteerd is.
#5: Chardonnay wijn drink je het best iets gekoeld
Chardonnay zonder hout drink je bij voorkeur iets koeler (ongeveer 9 graden) dan met hout (ongeveer 12 graden). Een houtgelagerde Chardonnay die je te koud proeft komt wat betreft smaak en geur niet voldoende tot zijn recht: zonde!
Chardonnay is een volle en zachte witte wijn waarop het klimaat van grote invloed is. Ook houtrijping heeft een grote invloed op de smaak. Zonder houtrijping smaakt de wijn vaak fris en fruitig met aroma's van perzik en citrus. Dit geldt bijvoorbeeld voor Chablis wijn.
Welke wijn is zoeter: Chardonnay of Pinot Grigio? Pinot Grigio smaakt doorgaans minder zoet dan Chardonnay vanwege de hogere zuurgraad. Pinot Grigio is licht met hints van groene meloen, terwijl Chardonnay iets zwaarder is en hints heeft van vers gemaaid gras.
Een wijn mag lichtjes sprankelen zonder daarom een schuimwijn te zijn. De Europese wijnwetgeving maakt duidelijk onderscheid tussen mousserende wijn en licht sprankelende wijn. Volgens de EU-regelgeving moet de koolstofdioxidedruk van een licht sprankelende wijn tussen 1 bar en maximaal 2,5 bar liggen.
Mousserende wijn of schuimwijn, in de volksmond ook wel bubbeltjeswijn, is wijn waarin zich koolzuurgas bevindt. Hoewel de meeste mousserende wijnen witte wijnen zijn, bestaan er ook mousserende varianten van rode wijn en rosé.
Andere bubbels en een minder lange houdbaarheid van prosecco. Smaak: champagne heeft een frisse smaak, cava is vaak licht gekruid en prosecco smaakt meestal wat zoeter.
Chardonnay: zacht, zwoel en veelzijdig
Een chardonnay kan wat frisser of juist wat voller van smaak zijn, maar hij laat altijd een zacht gevoel achter in de mond. Dit zijn de belangrijkste kenmerken: Smaakt naar: appel, peer, mango en ananas. Bij houtgerijpte chardonnays proef je ook tonen van vanille en karamel.
De grootste verschillen tussen Chardonnay en Sauvignon Blanc
In een notendop: Chardonnay wijnen hebben een lagere zuurgraad en zijn daarom zachter en voller. Sauvignon Blanc wijnen hebben een hogere zuurgraad en zijn frisser, pittiger en kruidiger. Chardonnay wijnen hebben meer zoet fruit zoals appel, perzik en ananas.
Spumante is het Italiaanse woord voor mouserende wijn, of bubbels. Frizzante wordt gebruikt voor heel lichte bubbels in de wijnen. De meeste bekende spumante uit Italië is prosecco.
Bij deze methode ondergaan de wijnen een tweede gisting in de fles. Niet-mousserende wijn ondergaat één gisting waarbij de alcohol ontstaat. Bij de tweede gisting in de fles ontstaan de bubbels en wordt dus ook de mousserende wijn geboren.
Brut is een vorm van een mousserende wijn. Brut is dus geen drankje, zoals prosecco, maar een variant van hoe jij je prosecco het liefste drinkt. Je kan dus geen glas brut bestellen. Een glaasje brut prosecco daarentegen wel.
Cava is over het algemeen niet zoet. De meeste cava's worden gemaakt als Brut. Een Brut heeft een laag suikergehalte, waardoor deze wordt ervaren als niet zoet. Door de veelzijdigheid kan cava door iedereen gesmaakt worden.
Dus, is cava gezond? Over het algemeen geldt: hoe droger het drankje, hoe minder suikers het bevat. Ga je voor een cava extra brut, dan hoef je je heus geen zorgen te maken over de lijn, al blijft het gevaarlijk om te zeggen dat een alcoholhoudend product 'gezond' is.
Een wijn is echt fout en dus slecht op het moment dat er sprake is van bijvoorbeeld kurk, oxidatie, maderisatie of als de wijn kleine belletjes heeft. Bij een wijn die last heeft van kurk zal de wijn over het algemeen muf ruiken. Bijvoorbeeld naar oude kelders, nat karton of natte hond in een oud vaatdoekje.
3.2 Niet-mousserende wijn
een alcoholgehalte van meer dan 15% vol maar niet meer dan 18% vol, als de producten zonder enige verrijking zijn geproduceerd en de alcohol in het eindproduct volledig door gisting is verkregen.
Crémant is een mousserende wijn uit Frankrijk. Het lijkt op champagne maar het mag niet champagne genoemd worden.
Desondanks kun je over het algemeen wel vanuit gaan dat een Chardonnay wordt gemaakt als een droge wijn, tenzij deze zeer vroeg vergist is, wat bijna niet voorkomt bij de Chardonnay. Dus op de vraag is een Chardonnay zoet of droog? Vaak is het droog.