Draag beschermende kledij en een zonnebril.
Draag een hoed met een brede rand, om uw gezicht en hals in de schaduw te houden. Draag een bril die UV-stralen absorbeert, om het risico op UV-beschadiging te verminderen. Dicht geweven stoffen bieden meer bescherming tegen UV.
UV straling stimuleert pigmentvormende cellen (melanocyten) in de huid tot het vormen van pigmenten. Dit pigment beschermt de onderliggende cellen tegen UV. De combinatie van verdikking van de huid en de vorming van pigment is onze natuurlijke bescherming tegen de inwerking van UV straling.
Weerkaatsing & zonkracht
Uv-straling wordt sterker door weerkaatsing via zand en water (10 tot 20%). De weerkaatsing via verse sneeuw en ijs is zelfs 80 tot 90%.
Door de zon maken bepaalde huidcellen pigment aan. Pigment geeft uw huid een bruine kleur, maakt uw huid dikker en beschermt uw huid tegen UV-straling.
Andere vezels, zoals ongebleekt katoen, bevatten een natuurlijk pigment dat UV-straling absorbeert (en dus niet doorlaat). Uit testgegevens is dan ook gebleken dat een 100% katoenen witte stof (veel gebruikt voor T-shirts) een gemiddelde UPFfactor van 15+ heeft. 100% Polyester komt gemiddeld niet hoger dan 10+.
de zon te weren: blijf zoveel mogelijk uit de zon, vooral tussen twaalf en drie uur. Zoek de schaduw op of blijf binnen. het dragen van de juiste kleren: draag beschermende, lichte kleding, een zonnebril en een zonnehoed. veel te smeren: smeer je huid goed in met zonnebrandcrème met een hoge factor, minimaal factor 30.
Glas houdt een groot deel van UVB-straling tegen, waardoor je achter glas zelden een zonverbranding oploopt, al is het wel mogelijk. Ook al voelt het niet als verbranding, er komen wel degelijk schadelijke processen op gang. Glas houdt namelijk géén UVA-straling tegen.
Waar je op dat moment bent op de wereld heeft invloed op de sterkte van de UV straling, in Australië bijvoorbeeld is de ozonlaag heel dun en is de UV straling het sterkst, want er wordt minder UV straling gefilterd door de dunne ozonlaag.
Ultraviolette(UV)-straling heeft invloed op onze gezondheid. We hebben het nodig, maar teveel ervan kan op langere termijn leiden tot huidkanker of staar. Op korte termijn kan de huid verbranden. Het is dus belangrijk onze ogen en huid te beschermen tegen teveel zonlicht.
De zon straalt ultraviolet licht (UV) uit. Dat licht kunnen we niet zien, maar wel voelen. Door veel UV kan de huid rood kleuren of verbranden.
Zoals we hierboven al aangaven, biedt breedspectrum zonnebrand bescherming tegen zowel UVA- als UVB-stralen, waardoor je je risico op verbranding, vroegtijdige huidveroudering en huidkanker kunt verminderen.
Bruin word je vooral van uv-straling tussen 2900 en 3050 ångström. Normaal glas laat geen stralen door onder 3000 ångström en zal je dus beschermen tegen verbranding. Echter nooit helemaal. Wie lang genoeg achter glas bruint, krijgt wel degelijk een kleurtje.
Reacties. Ook van de avondzon word je wel degelijk bruin. Alleen het gaat langzamer dan wanneer de zon hoog aan de hemel staat. De verklaring hiervoor is: De zon zendt over een zeer groot golflengtengebied straling uit.
Op plaatsen waar de zon weerspiegeld wordt, draag je beter wat extra bescherming – in de sneeuw, op het strand, in de buurt van water,… In de tropen is de zon superkrachtig, ook als er bewolking is. Extra bescherming is een must. Over de middag – tussen 12 en 15 uur – is de uv-straling het hevigst.
Nee, niet alle kleding beschermt even goed tegen uv-straling. Het hangt onder andere af van de stof, textiel en de vochtigheid van de stof. Uv-werende kleding beschermt de huid het beste tegen uv-straling. Uv-kleding biedt namelijk een bescherming van rond de SPF 50, ook als de kleding nat wordt.
Kunststoffen die worden gebruikt in buitentoepassingen kunnen worden blootgesteld aan zware weersinvloeden. Deze toepassingen vereisen vaak een weerbestendig kunststof dat bestand is tegen de negatieve invloed van ultraviolette straling op het uiterlijk en de mechanische eigenschappen van kunststoffen.
De impact van de zonnestralen is wel minder intens, want er zit immers een glaslaag tussen de straal en onze huid. De UVA-stralen worden grotendeels tegengehouden door het glas, maar de vitamine D die we krijgen van de UVA- en UVB-zonnestralen pikken we ook vanachter glas mee. En dat is heel mooi meegenomen!
Voor wie snel verbrandt is de tijd korter. Wie van nature een getinte huid heeft kan langer zon verdragen. De vermelde tijd geeft aan na hoeveel minuten een onbeschermde huid volgens KWF Kankerbestrijding zoveel UV heeft gekregen dat deze na 8 tot 24 uur rood kleurt. Dat is het maximum voor wie verstandig wil zonnen.
Bij zonkracht 7 kan een onbeschermde huid al in tien tot vijftien minuten flink verbranden. Bij een uv-index van 5 tot 6 gebeurt dat na ongeveer vijftien tot vijfentwintig minuten. En zelfs bij een zonkracht van 'slechts' 3 is er soms maar een half uurtje nodig om te verbranden.
Blootstelling aan zonlicht leidt al snel tot roodheid en opvlamming van klachten. Door een zonnebrandcrème te gebruiken kun je dit voorkomen. De zon maakt de huid bovendien droger, en dat is helemaal vervelend bij eczeem. Goed insmeren dus, maar wel met een goed zonnebrandproduct.
Wat zit er in UV-beschermende kleding? Kleding gemaakt van natuurlijke materialen, zoals katoen, zijde en wol beschermt je huid minder goed tegen UV-straling dan kleding gemaakt van synthetische materialen. Voorbeelden van chemische stoffen in synthetische kleding zijn elastaan, polyamide en polyester.
'UV-werende kleding heeft vaak dezelfde eigenschappen als normale kleding die straling goed tegenhoudt: de stof is meestal dichtgeweven, synthetisch en er zijn vaak donkere kleurstoffen aan toegevoegd.
Normaliter kunt u niet verbranden als u kleren aan heeft. De vezels van de textiel zitten meestal dicht genoeg en laten eigenlijk weinig UV stralen door. Elk kledingstuk heeft een soort SPF waarde.
Fabel: Met factor 50 word je niet bruin
De factor heeft invloed op de tijd die je door kan brengen in de zon zonder te verbranden. En het zorgt ervoor dat uv-straling minder schadelijk is. De huid wordt wel bruin, maar verbrandt niet. Je blijft dus juist langer en mooier bruin als je goed smeert.